Ψαρονέφρι με μάραθο και κρεμμύδια: Υγιεινή και νόστιμη συνταγή από τoυς ειδικούς της Cleveland clinic

ψαρονέφρι

Το ψαρονέφρι είναι ένα πολύ νόστιμο κρέας ιδανικό για τα εορταστικά τραπέζια των ημερών. Οι διατροφολόγοι της  Cleveland Clinic δίνουν μια υπέροχη συνταγή νόστιμη και θρεπτική.

Μπορείτε να το ετοιμάσετε από το βράδυ και το πρωί να το βάλετε στη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε το μεσημέρι να το απολαύσετε με όλη την οικογένεια ή να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

Ένα γευστικότατο φαγητό που δεν χρειάζεται πολλά υλικά, μόνο χρόνο για την παρασκευή του και αυτό είναι και το μυστικό. Το ψαρονέφρι σιγοψήνεται, βγάζοντας όλα τα αρώματα του, που αναμειγνύονται με το άρωμα του μάραθου, του κρεμμυδιού, των βοτάνων και των μπαχαρικών. Το φαγητό μπορεί να γίνει και στο φούρνο και στην κατσαρόλα.

Συστατικά

  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι μηλίτη
  • 2 βολβοί μάραθου, κομμένοι σε φέτες
  • 2 κίτρινα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 1 κονσέρβα ντομάτα (500 γρ.)
  • 1 κεφάλι σκόρδο, σκελίδες ξεφλουδισμένες
  • 8 έως 10 κλωνάρια θυμάρι
  • 1 κιλό άπαχο ψαρονέφρι, βιολογικό, κομμένο σε 4 κομμάτια
  • 2 κουταλάκια του γλυκού τσίλι σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μάραθο, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το σκόρδο, το θυμάρι και το ξύδι.
  • Βάζετε τα μισά λαχανικά στο σκεύος που έχετε επιλέξει.
  • Σε ένα μπολ βάζετε το αλάτι, το πιπέρι και το τσίλι και το περνάτε στο ψαρονέφρι παντού, κάνοντας «ελαφρύ μασάζ» στο κρέας.
  • Το τοποθετείτε στο σκεύος πάνω στα λαχανικά και στη συνέχεια ρίχνετε από πάνω και τα υπόλοιπα, ώστε να καλυφθεί.
  • Τοποθετείτε το σκεύος στην κουζίνα σε χαμηλή θερμοκρασία και αφήνετε το κρέας να σιγοψήνεται.
  • Όταν είναι έτοιμο σβήνετε την κουζίνα και αφήνετε το ψαρονέφρι να ξεκουραστεί σκεπασμένο για περίπου 30 λεπτά ώστε να καραμελώσει.
  • Στη συνέχεια αφαιρείτε τα κλωνάρια θυμαριού.
  • Χρησιμοποιώντας μια κουτάλα, μεταφέρετε 3 φλιτζάνια από το μαγειρικό υγρό σε ένα μέτριο τηγάνι. Αφήστε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά και αφήστε το υγρό να μειωθεί μέχρι να πήξει σε σάλτσα – προσέχοντάς το για να μην μειωθεί υπερβολικά ή καεί – 8 έως 10 λεπτά.
  • Αποσύρετε από τη φωτιά.
  • Κόψτε το ψαρονέφρι σε φέτες και περιχύνετε με τη σάλτσα. Γαρνίρετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε με τα λαχανικά στο πλάι.

Διατροφικά στοιχεία (ανά μερίδα)

  • 300 θερμίδες
  • 11 γραμμάρια λιπαρά
  • 4 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά
  • 25 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 27 γραμμάρια πρωτεΐνη
  • 7 γραμμάρια φυτικές ίνες
  • 76 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλη

Scroll to Top