Πρωινό: Πόσο απαραίτητο είναι τελικά; Τι λένε οι ειδικοί

Το πρωινό, το κυριότερο γεύμα της ημέρας μήπως τελικά δεν είναι και τόσο απαραίτητο όσο νομίζουμε; Ας αφήσουμε τις επιστημονικές έρευνες να μιλήσουν.

 

Το έχουμε διαβάσει, το έχουμε ακούσει και πλέον εμπεδώσει: Δεν πρέπει να παραλείπουμε ποτέ το πρωινό μας, καθώς έχει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας. Κατά πόσο όμως ισχύει αυτό;

«Αυτά τα οφέλη στηρίζονται κατά κύριο λόγο σε παρατηρήσεις που έχουν γίνει, και όχι σε οργανωμένες μελέτες», λέει στο New Scientist ο James Betts, ανώτερος λέκτορας Διατροφής, στο Πανεπιστήμιο του Bath στην Αγγλία.

Το πρωινό δεν έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία, σύμφωνα με έρευνα

 

Υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν εάν δεν φάνε ένα καλό, δυναμωτικό πρωινό. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν μπορούν να βάλουν τίποτα στο στόμα τους μέχρι να φτάσει μεσημέρι ή και απόγευμα. Πόσο κακό κάνουν στον οργανισμό τους; Τι θα συμβεί στο σώμα τους εξαιτίας της παράλειψης του πρώτου γεύματος;

Έρευνα του The American Journal of Clinical Nutrition απέδειξε ότι το πρωινό δεν έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία, και ότι δεν επηρεάζει τον μεταβολισμό ή το βάρος.

Στο πλαίσιο της έρευνας, συγκρίθηκαν δύο ομάδες ανθρώπων: Στην πρώτη ομάδα ανήκαν παχύσαρκοι άνθρωποι που κατανάλωναν 700 ή και παραπάνω θερμίδες μέχρι τις 11 το πρωί, κάθε ημέρα. Στη δεύτερη ομάδα ανήκαν άτομα που δεν έτρωγαν το παραμικρό, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι.

Αποδείχτηκε ότι το πρωινό γεύμα δεν είχε μεγάλη επίδραση στην υγεία ούτε της πρώτης ούτε της δεύτερης ομάδας. Όλοι οι συμμετέχοντες φάνηκε να λαμβάνουν παρόμοια ποσότητα θερμίδων, και δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στα επίπεδα των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη. Επίσης, η κατανάλωση ή παράλειψη του πρωινού δεν είχε επίδραση στον μεταβολισμό ή στο σωματικό βάρος όσων συμμετείχαν στην έρευνα.

 

Γιατί κάποιοι από εμάς δεν πεινάμε καθόλου το πρωί

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα, στο εργασιακό μας ωράριο, τι ώρα κοιμόμαστε, και τι ώρα ξυπνάμε. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε παιδικά τραύματα που σχετίζονται με την βίαια επιβολή του πρωινού από τους γονείς ή τους φροντιστές μας.

Η παράλειψη πρωινού, όμως, μπορεί να συνδέεται και με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση σνακ το βράδυ. Όταν ξενυχτάμε με το κινητό στο ένα χέρι και μια σακούλα πατατάκια στο άλλο, είναι λογικό όταν ξυπνάμε το πρωί να μην πεινάμε.

«Εάν αποφύγετε τα σνακ, ξυπνήσετε πεινασμένοι και φάτε ένα καλό πρωινό, η συνολική διατροφή σας θα είναι πολύ καλύτερη και η κατάσταση της υγείας σας θα βελτιωθεί σημαντικά» τονίζει η Sharon Collison, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Delaware.

 

Πώς συνδέεται η κατανάλωση πρωινού με την απώλεια βάρους

Μία επισκόπηση 13 ερευνών που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ έδειξε ότι η παράλειψη του πρωινού δεν οδηγεί σε αύξηση βάρους, ούτε αποτελεί τρόπο απώλειας βάρους.

Η Collison εξηγεί σε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Time ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πρωινό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους.

«Οι άνθρωποι που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες αργότερα και όχι νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Τα άτομα που δεν τρώνε αρκετά νωρίς, μπορεί να νιώθουν αυξημένη πείνα και όρεξη αργότερα, και έτσι καταλήγουν να τρώνε περισσότερο» προσθέτει.

Ανεξάρτητα όμως από την απώλεια βάρους, η Collison προτείνει να υιοθετήσουμε τη συνήθεια του καλού πρωινού, καθώς: «Τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά πρωινό, συχνά έχουν αυξημένη σωματική δραστηριότητα, έχουν καλύτερο διατροφικό προφίλ και καταναλώνουν λιγότερα σνακ».

Όσο οι ερευνητές διαξιφίζονται πάνω από το τραπέζι με το πρωινό μας, πολλές φορές, αντί να μας δαφωτίζουν, μας διχάζουν και μας δημιουργούν σύγχυση. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να υιοθετήσουμε υγιεινές συνήθειες, να εμπιστευτούμε τις ανάγκες του σώματός μας και να ακολουθήσουμε τιςπολύτιμες συμβουλές ενός έμπιστου, επαγγελματία διατροφολόγου.

Photos by Brooke Lark and Toa Heftiba on Unsplash 

Όλο Υγεία

Scroll to Top