Site icon Όλο Υγεία

Πριν ξεκινήσετε δίαιτα κάντε αυτές τις εξετάσεις!

εξετάσεις για τη δίαιτα

Το πήρατε απόφαση! Αύριο ξεκινάτε δίαιτα. Πριν όμως επισκεφτείτε το διαιτολογικό γραφείο περάστε πρώτα από το… μικροβιολογικό!

Πριν την επίσκεψη στο διαιτολόγο θα ήταν καλό να προηγηθεί μια επίσκεψη στον γιατρό σας. Πολλές καταστάσεις όπως για παράδειγμα ο προδιαβήτης (ινσουλινοαντίσταση), τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων και αρτηριακής πίεσης που οδηγούν σε χρόνιες καταστάσεις μπορούν να ανιχνευθούν σε ένα προληπτικό έλεγχο και να αποκατασταθούν με την κατάλληλη διατροφή.

Τι μετράει ο διαιτολόγος;

Κατά την πρώτη συνεδρία ο διαιτολόγος θα:
• Πάρει το ιατρικό και διατροφικό σας ιστορικό.
• Θα μετρήσει το ύψος και το βάρος σας, καθώς και τον δείκτη περιφέρειας μέσης προς γοφούς.
• Θα εκτιμήσει τον λιπώδη ιστό με λιπομέτρηση. Ανάλογα με την τεχνική υπάρχουν μηχανήματα που μετράνε το λίπος συνολικά ή και τμηματικά, όπως αυτό κατανέμεται στο σώμα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι το δερματοπτυχόμετρο και η βιοηλεκτρική αντίσταση.
• Θα εκτιμήσει το νερό του σώματος και τη μυϊκή μάζα.
• Επίσης θα προσδιορίσει τον μεταβολικό ρυθμό και το ενεργειακό ισοζύγιο.

Στα πλαίσια της διατροφικής αξιολόγησης θα σας ζητήσει κάποιες εξετάσεις, οι οποίες αποκαλύπτουν τυχόν διατροφικές ελλείψεις ή ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή. Αυτές θα καθορίσουν και τους διατροφικούς στόχους, προκειμένου να χάσετε βάρος, διορθώνοντας παράλληλα τυχόν ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Ποιες εξετάσεις μπορείτε να κάνετε

Έλεγχος αναιμίας
Γενική αίματος, σίδηρος, φερριτίνη, Β12, φυλλικό οξύ. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και για την οξυγόνωση του οργανισμού. Η φερριτίνη βρίσκεται μέσα στα κύτταρα και αποτελεί τη βασική πρωτεΐνη με την οποία το σώμα αποθηκεύει τον σίδηρο και τον απελευθερώνει.

Γενική αίματος
Αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, λευκών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων, αιμοσφαιρίνη, λευκοκυτταρικό τύπο (είδος και ποσοστό λευκών αιμοσφαιρίων) και ερυθροκυτταρικούς δείκτες.

Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του DNA και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς βοηθά στον σχηματισμό των νευρικών μεμβρανών. Επίσης είναι αναγκαία για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος που μαζί με την αιμοσφαιρίνη μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο τον οργανισμό. Εάν τα επίπεδα φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β12 ή σιδήρου είναι χαμηλά, τότε ο διαιτολόγος θα σας προτείνει τρόφιμα με υψηλή σύσταση στα παραπάνω στοιχεία.

Βιταμίνη D
Ο έλεγχος της βιταμίνης D σχετίζεται άμεσα με την απορρόφηση του ασβεστίου, την διατήρηση της υγείας των οστών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι σημαντικό να παρακολουθείται μαζί με το ασβέστιο και την παραθορμόνη, καθώς αλληλεπιδρούν στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Έλεγχος θυρεοειδούς
Ορμόνες Τ3, Τ4, TSH, FT3, FT4 και αντισώματα TPO και Tg. Οι εξετάσεις TSH και FT4 αρκούν για να αποκαλύψουν τυχόν προβλήματα στον θυρεοειδή αδένα. Εάν προκύψουν παθολογικές τιμές θα πρέπει να συμβουλευτείτε ενδοκρινολόγο. Ο θυρεοειδής αδένας και οι ορμόνες που παράγει παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να έχει «ρυθμιστεί» προτού ξεκινήσετε πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Μεταβολικό προφίλ
Αποτελεί μια ομάδα εξετάσεων που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση διαφόρων λειτουργιών του οργανισμού, όπως η νεφρική λειτουργία και η ηπατική λειτουργία. Περιλαμβάνει τις εξετάσεις γλυκόζη, ουρίαμ κρεατινίνη, κάλιο, νάτριο, τρανσαμινάσες, ασβέστιο, φώσφορο.

Λιπιδαιμικό προφίλ
Χοληστερόλη, Τριγλυκερίδια, HDL (Κακή χοληστερόλη), LDL (Καλή Χοληστερόλη).

Πότε πρέπει να κάνετε τις εξετάσεις

Επειδή οι εξετάσεις είναι σημαντικοί δείκτες για τη διατροφική κατάσταση είναι σημαντικό να δώσετε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό στο διαιτολόγο σας. Έχετε όμως υπόψη ότι πολλοί παράγοντες όπως τυχόν φαρμακευτική αγωγή, χρόνια νοσήματα, ένα κρυολόγημα τη στιγμή που κάνατε τις εξετάσεις μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές. Ακόμη και η ώρα της ημέρας που θα κάνετε τις εξετάσεις παίζει ρόλο, όπως για παράδειγμα για τα επίπεδα του σιδήρου τα οποία μεταβάλλονται στη διάρκεια της ημέρας και παρουσιάζονται χαμηλότερα τις απογευματινές ώρες.

Οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται πρωί μετά από 12ωρη νηστεία. Είναι σημαντικό να κάνετε νηστεία και να μην καταναλώσετε φαγητό ή υγρά (εκτός από νερό) το προηγούμενο βράδυ. Ο λόγος είναι πως το αίμα απορροφά το φαγητό και τα υγρά και μπορεί ν’ αλλοιωθούν κάποιες παράμετροι. Ανάλογα με το φύλο και την ηλικία σας, αυτές οι εξετάσεις διαφοροποιούνται.

Όλο Υγεία

Exit mobile version