Πράσο: Το αρχαίο λαχανικό που κάνει καλό στον θυρεοειδή και στο αδυνάτισμα

πράσο

Το αρχαίο λαχανικό που έχει γλυκιά, ισχυρή και σκορδάτη γεύση. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας. Σας προστατεύει από καρκίνο, σας βοηθά να χάσετε βάρος και κάνει καλό στην καρδιά, στον θυρεοειδή και στον εγκέφαλο.

Η καταγωγή του αρχαίου λαχανικού είναι από τη Μέση Ανατολή και από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους.

Τα πράσα είναι ένα λαχανικό που συγγενεύει με τα κρεμμύδια. Ήταν βασικό στοιχείο της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων. Καλλιεργούνται για τον βολβό και τα φύλλα τους. Μοιάζουν με ένα τεράστιο πράσινο κρεμμύδι, αλλά έχουν πολύ πιο ήπια γεύση και πιο κρεμώδη υφή όταν μαγειρεύονται. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, αλλά όλα τα πράσα είναι θρεπτικά και προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στην υγεία:

  1. Περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών
  2. Είναι γεμάτα με ευεργετικές φυτικές ενώσεις
  3. Προστατεύουν την καρδιά
  4. Βοηθούν στην απώλεια βάρους
  5. Προστατεύουν από τον καρκίνο
  6. Βελτιώνουν την πέψη
  7. Κάνουν καλό στο σάκχαρο και στον εγκέφαλο

1. Περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών

Τα πράσα είναι πυκνά σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά υψηλά σε βιταμίνες και μέταλλα.

Μία μερίδα μαγειρεμένου πράσου (100 γραμμαρίων) έχει μόνο 31 θερμίδες. Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καροτενοειδή προβιταμίνης Α, συμπεριλαμβανομένου του β-καροτένιου. Το σώμα σας μετατρέπει αυτά τα καροτενοειδή σε βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την όραση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την αναπαραγωγή και την επικοινωνία των κυττάρων.

Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία της καρδιάς.

Τα πράσα είναι επίσης καλή πηγή μαγγανίου, το οποίο συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και προάγει την υγεία του θυρεοειδούς. Επιπλέον, παρέχουν μικρές ποσότητες χαλκού, βιταμίνης Β6, σιδήρου και φυλλικού οξέος.

2. Είναι γεμάτα με ευεργετικές φυτικές ενώσεις

Τα πράσα είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα πολυφαινολών και θειούχων ενώσεων.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν την οξείδωση, η οποία βλάπτει τα κύτταρά σας και συμβάλλει σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα πράσα αποτελούν ιδιαίτερα μεγάλη πηγή καμφερόλης, ενός πολυφαινολικού αντιοξειδωτικού που θεωρείται ότι προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή αλλικίνης, η οποία ρίχνει τη χοληστερόλη και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

3. Προστατεύουν την καρδιά

Τα πράσα περιέχουν καμφερόλη που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τροφές πλούσιες σε καμφερόλη συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου λόγω καρδιακής νόσου.

Επιπλέον, τα πράσα αποτελούν καλή πηγή φυτικών ενώσεων που μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και τον σχηματισμό θρόμβων αίματος.

4. Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Όπως τα περισσότερα λαχανικά, τα πράσα μπορεί να προωθήσουν την απώλεια βάρους. Με 31 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια μαγειρεμένου πράσου, αυτό το λαχανικό έχει πολύ λίγες θερμίδες ανά μερίδα.

Επιπλέον, τα πράσα είναι μια καλή πηγή νερού και φυτικών ινών, τα οποία μπορεί να αποτρέπουν την πείνα, να προάγουν το αίσθημα πληρότητας και να σας βοηθήσουν να τρώτε φυσικά λιγότερο.

5. Προστατεύουν από τον καρκίνο

Τα πράσα διαθέτουν μια σειρά από ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο. Για παράδειγμα, η καμφερόλη στα πράσα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, ιδίως καρκίνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καμφερόλη μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο μειώνοντας τη φλεγμονή, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζοντας την εξάπλωση αυτών των κυττάρων.

Επιπλέον, μελέτες σε ανθρώπους καταδεικνύουν ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά πράσα, μπορεί να έχουν έως και 46% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου σε σχέση με όσους τα τρώνε σπάνια. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη αυτών των λαχανικών μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

6. Βελτιώνουν την πέψη

Τα πράσα μπορεί να βελτιώσουν την πέψη σας. Αποτελούν πηγή διαλυτών φυτικών ινών, τα οποία λειτουργούν για να διατηρήσουν το έντερό σας υγιές.

7. Κάνουν καλό στο σάκχαρο και στον εγκέφαλο

Οι θειούχες ενώσεις στα πράσα μειώνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προστατεύουν τον εγκέφαλό σας από τις πνευματικές διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top