Υπάρχει ένα πράσινο όσπριο που θεωρείται ένα ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό. Χαμηλά σε θερμίδες, περιέχουν απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, τη δύναμη των οστών, τη διαχείριση βάρους, την πρόληψη του καρκίνου και πολλά άλλα. Μάθετε ποιο είναι και εντάξτε το σήμερα κιόλας στη διατροφή σας!
Το μεσογειακό όσπριο που ρίχνει το σάκχαρο και προστατεύει από καρκίνο
Ποιο είναι το πράσινο όσπριο και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Το εξαιρετικά ωφέλιμο πράσινο όσπριο είναι τα πράσινα φασόλια. Είτε κατεψυγμένα, είτε κονσερβοποιημένα είτε φρέσκα, η προσθήκη τους στη λίστα των βασικών γαστρονομικών προϊόντων είναι ένας ευεργετικός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών, βελτιώνοντας ενδεχομένως διάφορες πτυχές της υγείας σας.
- Προστατεύει την υγεία των οστών
- Βοηθά στη διαχείριση βάρους
- Προστατεύει την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος
- Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
- Διατηρεί την υγεία των ματιών
- Βοηθά στην εγκυμοσύνη
- Μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
- Μπορεί να βοηθήσει την αναιμία
- Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου
1. Προστατεύει την υγεία των οστών
Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ στα πράσινα φασόλια μπορεί να είναι ευεργετική για την ενίσχυση της υγείας των οστών. Η μη λήψη αρκετής βιταμίνης Κ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, οδηγώντας σε εξασθένηση των οστών. Η βιταμίνη Κ θεωρείται ότι παράγει πρωτεΐνες που βοηθούν στον σχηματισμό των οστών.
Μόνο μια μερίδα πράσινα φασόλια προσφέρει περισσότερο από το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης αυτής της απαραίτητης βιταμίνης, συν μια στερεή ποσότητα ασβεστίου, η οποία επίσης υποστηρίζει την αντοχή των οστών.
2. Βοηθά στη διαχείριση βάρους
Τα πράσινα φασόλια είναι μια πηγή ενέργειας χαμηλών θερμίδων και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που υποστηρίζει τη διαχείριση του βάρους. Προσφέρουν άφθονες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά και μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε οποιοδήποτε διατροφικό πρόγραμμα.
Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα πράσινα φασόλια περιέχει μόλις 31 θερμίδες και πολλές χορταστικές φυτικές ίνες, επιτρέποντας στο σώμα να αισθάνεται γεμάτο με μια μικρή ποσότητα θερμίδων.
Το αρχαίο σφαιρικό όσπριο που προστατεύει από καρκίνο, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το έντερο
3. Προστατεύει την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος
Τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP (υδατάνθρακες που είναι δύσκολο να αφομοιωθούν από το σώμα) είναι ιδανικές για την προστασία της υγείας του εντέρου.
Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP συνιστάται για μια ποικιλία παθήσεων υγείας, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η νόσος του Crohn. Τα πράσινα φασόλια θεωρούνται τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή για άτομα με πεπτικές διαταραχές.
Η περιεκτικότητα των πράσινων φασολιών σε στερεές φυτικές ίνες προάγει επίσης ένα υγιές βακτηριακό περιβάλλον στο έντερο, σταθεροποιώντας το σάκχαρο στο αίμα και βοηθώντας να παραμείνετε χορτάτοι για παρατεταμένες περιόδους.
4. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Η περιεκτικότητα του λαχανικού σε φυλλικό οξύ και κάλιο είναι σημαντική για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη του βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται στα πράσινα φασόλια είναι το κλειδί για τη μείωση των επιπέδων της «κακής»-LDL χοληστερόλης.
Οι ειδικοί συνιστούν να τα μαγειρεύετε σε υγιεινά για την καρδιά λάδια, όπως το ελαιόλαδο, και αν μπορείτε, να προτιμάτε τα φρέσκα πράσινα φασόλια αντί των κονσερβοποιημένων, καθώς η ποικιλία από κονσέρβα περιέχει πρόσθετο νάτριο (αλάτι).
5. Διατηρεί την υγεία των ματιών
Η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία των ματιών. Μια μερίδα άψητα πράσινα φασόλια παρέχει περίπου το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α και έως και το 25% της ημερήσιας αξίας βιταμίνης C.3
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν καθημερινά φυλλικό οξύ και άλλα συμπληρώματα βιταμινών Β είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Το φυλλικό οξύ στα πράσινα φασόλια παρέχει περίπου το 10% της ημερήσιας αξίας, κάτι που είναι επίσης σημαντικό για την υγεία των ματιών.
6. Βοηθά στην εγκυμοσύνη
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ, η ριβοφλαβίνη και η θειαμίνη παίζουν βασικούς ρόλους στην υγεία της εγκυμοσύνης και όλες βρίσκονται στα πράσινα φασόλια. Μόνο ένα φλιτζάνι λαχανικών αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης φυλλικού οξέος, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου ορισμένων συγγενών ανωμαλιών.
Άλλες έρευνες δείχνουν μειωμένο κίνδυνο δισχιδούς ράχης (μια συγγενής πάθηση της σπονδυλικής στήλης) όταν μια έγκυος λαμβάνει αρκετό φυλλικό οξύ την ημέρα.
7. Μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Τα πράσινα φασόλια μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης επειδή περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενός αμινοξέος που είναι γνωστό ως ομοκυστεΐνη. Όταν υπάρχει υπερβολική ομοκυστεΐνη στο σώμα, οι ορμόνες που ρυθμίζουν τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξή σας μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη αρκετού φυλλικού οξέος καθημερινά μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με συμβατική φαρμακευτική αγωγή, επομένως είναι πιθανό η τακτική κατανάλωση πράσινων φασολιών να συμβάλλει σε αυτά τα πιθανά οφέλη.
8. Μπορεί να βοηθήσει την αναιμία
Η περιεκτικότητα των πράσινων φασολιών σε σίδηρο μπορεί να βοηθήσει στην αναιμία, μια κατάσταση όπου δεν υπάρχουν αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στα κύτταρα σε όλο το σώμα. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό από αυτό το μέταλλο, μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα αναιμίας, όπως κόπωση, ζαλάδα και αδυναμία.
Η επιλογή πράσινων φασολιών σε μερικά από τα γεύματά σας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πρόσληψης σιδήρου, αποτρέποντας ενδεχομένως την αναιμία.
9. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου
Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε πολλά λαχανικά πιστεύεται ότι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Η χλωροφύλλη, οι διαλυτές φυτικές ίνες, το ανθεκτικό άμυλο και οι φαινολικές ενώσεις των φασολιών μπορεί να προσφέρουν προστασία από τον καρκίνο.
Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η ενσωμάτωση των πράσινων φασολιών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.
Πηγές: Very Well Health, Nutritional Composition and Antioxidant Properties of Fruits and Vegetables, Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism, The American Journal of Clinical Nutrition, American Journal of Public Health, World Psychiatry, Journal of Psychopharmacology, Agronomy