Το πράσινο μικροφύκι που βελτιώνει το σάκχαρο, αντιμετωπίσει άσθμα και ΧΑΠ και υποστηρίζει το ήπαρ

Το πράσινο μικροφύκι που βελτιώνει το σάκχαρο, αντιμετωπίσει άσθμα και ΧΑΠ και υποστηρίζει το ήπαρ

Υπάρχει ένα πράσινο μικροφύκι, πυκνό σε θρεπτικά συστατικά, που έχει λάβει πολλή αναγνωρισιμότητα για τα οφέλη του στην υγεία. Ως συμπλήρωμα, έχει δείξει πολλά υποσχόμενο για τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, την απαλλαγή του σώματος από τις τοξίνες και πολλά ακόμη. Γνωρίζετε ποιο είναι;

Η ιαπωνική υπερτροφή που μειώνει την πίεση και προστατεύει την καρδιά, το έντερο και τον θυρεοειδή

Ποιο είναι το πράσινο μικροφύκι και πώς βοηθά την υγεία

Η χλωρέλλα είναι ένα μονοκύτταρο, πράσινο φύκι του γλυκού νερού. Υπάρχουν πάνω από 30 διαφορετικά είδη, αλλά δύο τύποι -η Chlorella vulgaris και η Chlorella pyrenoidosa– χρησιμοποιούνται πιο συχνά στην έρευνα.

Επειδή η χλωρέλλα έχει ένα σκληρό κυτταρικό τοίχωμα που ο άνθρωπος δεν μπορεί να χωνέψει, πρέπει να τη λαμβάνετε ως συμπλήρωμα για να αποκομίσετε τα οφέλη της. Διατίθεται σε μορφή κάψουλας, δισκίου, σκόνης και εκχυλίσματος. Είναι ενδιαφέρον ότι οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

  1. Δρα ως αντιοξειδωτικό
  2. Θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  3. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση αναπνευστικών παθήσεων
  4. Προάγει την υγεία των ματιών
  5. Υποστηρίζει την υγεία του ήπατος
  6. Βελτιώνει την πέψη
  7. Ανακουφίζει από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

1. Δρα ως αντιοξειδωτικό

Η χλωρέλλα περιέχει αρκετές ενώσεις που θεωρούνται αντιοξειδωτικές, όπως η χλωροφύλλη, η βιταμίνη C, η β-καροτίνη, το λυκοπένιο και η λουτεΐνη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση πολλών χρόνιων ασθενειών.

Το αρχαιοτέρο μικροφύκι που θεωρείται η τροφή του μέλλοντος: δρα κατά του καρκίνου, της πρόωρης γήρανσης και τονώνει τον μεταβολισμό

Μερικά από αυτά τα αντιοξειδωτικά φαίνεται να μειώνουν την παραγωγή τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία προκαλούν πολλές από τις επιπλοκές του διαβήτη. Σε πειραματόζωα και εργαστηριακές μελέτες, η χλωρέλλα επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο γερνούν τα γονίδια.

Επίσης, μια ανθρώπινη μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα χλωρέλλας αύξησαν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε χρόνιους καπνιστές, έναν πληθυσμό με υψηλότερο κίνδυνο οξειδωτικής βλάβης. Αν και μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας είναι πολλά υποσχόμενη, εξακολουθεί να είναι προκαταρκτική.

2. Θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η χλωρέλλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη του φυκιού για 12 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε άτομα υψηλού κινδύνου για ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων χλωρέλλας βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Δεν υπάρχει αρκετή έρευνα που να λέει ότι πρέπει να παίρνετε το φύκι για να διαχειριστείτε το σάκχαρο, αλλά μπορεί να βοηθήσει σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

3. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση αναπνευστικών παθήσεων

Η διαχείριση αναπνευστικών ασθενειών όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) απαιτεί συχνά τον έλεγχο της φλεγμονής. Η χλωρέλλα έχει ορισμένα συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, συμπεριλαμβανομένων των πολλών αντιοξειδωτικών της.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα χλωρέλλας βελτίωσαν την αντιοξειδωτική κατάσταση σε ασθενείς με ΧΑΠ, αλλά αυτό δεν μεταφράστηκε σε καμία βελτίωση στην ικανότητα αναπνοής. Απαιτούνται, λοιπόν, περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί η πραγματική της επίδραση στις αναπνευστικές παθήσεις, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη φλεγμονή.

4. Προάγει την υγεία των ματιών

Η χλωρέλλα περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο καροτενοειδή που προστατεύουν το μάτι και μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

5. Υποστηρίζει την υγεία του ήπατος

Τα συμπληρώματα χλωρέλλας έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τους δείκτες της υγείας του ήπατος σε άτομα με ηπατική νόσο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν υπάρχει όφελος για υγιείς ανθρώπους.

6. Βελτιώνει την πέψη

Πολλές πηγές υποστηρίζουν ότι η χλωρέλλα διευκολύνει την πέψη και μειώνει το φούσκωμα. Ωστόσο, καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει αυτά τα προτεινόμενα οφέλη.

7. Ανακουφίζει από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Ανέκδοτα στοιχεία λένε ότι η χλωρέλλα μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Θα μπορούσε να είναι ουτοπικό, αλλά η χλωρέλλα περιέχει ασβέστιο και βιταμίνες Β, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το PMS.

Πάρκινσον: Το νόστιμο αλμυρό σνακ που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη έρευνα που να υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς, η περιεκτικότητα του φυκιού σε θρεπτικά συστατικά θα μπορούσε, θεωρητικά, να έχει αυτά τα οφέλη.

Πηγές: Healthline, Clinical Laboratory, Current Pharmaceutical Design, Journal of Medicinal Food, Clinical Nutrition, Scientia Pharmaceutica, Health Promotion Perspectives, The American Journal of Clinical Nutrition

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top