Είναι γνωστό πως η κατανάλωση καφέ μεταβάλλει τους μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερό μας, με δυνητικά εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία. Μία νέα, μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Microbiology, υποστηρίζει πως η κατανάλωση καφέ φαίνεται να συνδέεται με ένα συγκεκριμένο βακτήριο του μικροβιώματος που προσφέρει όλα τα οφέλη για την υγεία.
Τα βακτήρια και οι μύκητες που συλλογικά αναφέρονται ως μικροβίωμα του εντέρου είναι σημαντικά για την πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, τις συνήθειες της τουαλέτας, την ψυχική υγεία, το ανοσοποιητικό και πολλά άλλα. Το μικροβίωμα του εντέρου του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό και με ποικίλες ποσότητες διαφορετικών τύπων μικροοργανισμών και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αλλάζει ανάλογα με τη διατροφή και το περιβάλλον.
Καφές: Πόσοι την ημέρα αυξάνουν την χοληστερίνη – Ποιος καφές είναι ο πιο επικίνδυνος
Ο καθηγητής Δρ. Tim Spector, επιστημονικός συνιδρυτής της ZOE και ένας από τους συγγραφείς της νέας μελέτης, δήλωσε στο Newsweek ότι τα ευρήματα ενισχύουν την ιδέα ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη σχέση μεταξύ της τροφής και των βακτηρίων στο έντερο μας—που σημαίνει ότι έχουμε τη δύναμη να βελτιώζουμε την υγεία μας μέσω των διατροφικών επιλογών που κάνουμε.
«Αυτό το νέο εύρημα δείχνει κατά πόσο τα δεδομένα μικροβιώματος του εντέρου μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσουμε με ακρίβεια τις δίαιτες των ανθρώπων, ένα κρίσιμο βήμα για να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν τη διατροφή και την υγεία του εντέρου τους, τρέφοντας τα βακτήρια με ό,τι αγαπούν», ανέφερε.
Γιατί οι επιστήμονες ερευνούν τόσο διεξοδικά τον καφέ
Οι επιστήμονες της ZOE, της εταιρείας επιστήμης διατροφής που διεξήγαγε τη μελέτη, επέλεξαν να επικεντρωθούν στον καφέ για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της διατροφής μας και του μικροβιώματος του εντέρου.
Ανέφεραν πως στη μελέτη αυτή επέλεξαν τον καφέ επειδή καταναλώνεται ευρέως και φαίνεται να έχει οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και πολλά άλλα.
«Τα οφέλη του καφέ για την υγεία είναι πιθανά χάρη στην πολύπλοκη χημική του φύση. Φτιαγμένος με ζύμωση κόκκων, ο καφές περιέχει εκατοντάδες ενώσεις που υπάρχουν τόσο στον καφέ με όσο και χωρίς καφεΐνη», ανέφερε ο Δρ. Spector και πρόσθεσε:
«Αυτές περιλαμβάνουν μια σειρά από πολυφαινόλες, που τροφοδοτούν το μικροβίωμα του εντέρου και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης».
Προηγούμενη έρευνα από τους ίδιους επιστήμονες είχε βρει ότι, από 150 διαφορετικά τρόφιμα, ο καφές φαινόταν να συνδέεται στενότερα με τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.
Πώς διεξήχθη η μελέτη για τα οφέλη του καφέ στο έντερο
Οι επιστήμονες διεξήγαγαν την έρευνά τους χρησιμοποιώντας δεδομένα από 22.800 άτομα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που υπέβαλαν λεπτομερείς διατροφικές πληροφορίες, και δημόσια δεδομένα από άλλα 54.200 άτομα σε 211 άλλες κοόρτες.
Ανέλυσαν επίσης περισσότερα από 400 δείγματα πλάσματος και περισσότερα από 350 δείγματα κοπράνων και διεξήγαγαν δύο πειράματα in vitro, για να διερευνήσουν πώς ο καφές μπορεί να επηρεάσει το έντερο ενός ατόμου.
Μήπως δεν σκουπίζεστε σωστά μετά την τουαλέτα; Τι μπορεί να προκαλέσει και 4 συμβουλές
Διαπίστωσαν ότι ένα στέλεχος βακτηρίων, που ονομάζεται Lawsonibacter asaccharolyticus, συνδέθηκε έντονα με την κατανάλωση καφέ. Οι άνθρωποι που έπιναν περισσότερα από τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν έως και οκταπλάσια επίπεδα αυτού του βακτηρίου στο έντερό τους, σε σύγκριση με άτομα που έπιναν λιγότερα από τρία φλιτζάνια καφέ το μήνα.
Το βακτήριο του μιρκοβιώματος που ωφελείται περισσότερο από τον καφέ
Μεταξύ των ανθρώπων που έπιναν καφέ τακτικά, εκείνοι που έπιναν περισσότερο φαινόταν να έχουν επίσης περισσότερο L. asaccharolyticus -αν και υπήρχε μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ αυτών που κατανάλωναν καφέ και αυτών που δεν κατανάλωναν καθόλου.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η σχέση ήταν αξιοσημείωτα συνεπής μεταξύ πληθυσμών σε 25 διαφορετικές χώρες και, όταν χορήγησαν καφέ στα L. asaccharolyticus σε δοκιμαστικό σωλήνα, τα βακτήρια αναπτύχθηκαν.
«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει πόσο “ιδιότροπο” μπορεί να είναι το μικροβίωμά μας. Το βακτήριο Lawsonibacter περιμένει απλώς ένα φλιτζάνι καφέ για να ανθίσει. Αυτό μας δίνει νέες ιδέες για το γιατί χρειαζόμαστε μεγάλη ποικιλία σε φυτά για να τροφοδοτήσουμε σωστά όλα τα βακτήρια του εντέρου μας και να αποκομίσουμε τα οφέλη για την υγεία», τόνισε ο Δρ. Spector.
Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι αυτό το στέλεχος βακτηρίων μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο καφές συνδέεται με τόσα πολλά οφέλη, καθώς αυτά τα βακτήρια μπορούν να μετατρέψουν συστατικά του καφέ σε άλλες πιο ευεργετικές ενώσεις, με περαιτέρω οφέλη για την υγεία.
«Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε πώς αυτό το βακτήριο επηρεάζει την υγεία μας, αν και μπορεί να εμπλέκεται σε θετικές επιπτώσεις για τις οποίες μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον καφέ. Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου και δείχνει πως μπορούμε να ξεκλειδώσουμε πολλές περισσότερες συνδέσεις για τα βακτήρια από τα τρόφιμα, δείχνοντας πώς να τρώμε για καλύτερη υγεία», κατέληξε ο καθηγητής.
Πόσες κούπες καφέ είναι ασφαλές να πίνετε την ημέρα, σύμφωνα με διάσημο καρδιολόγο
Συμπερασματικά, έγραψαν οι επιστήμονες, η έρευνά τους έδωσε μια εικόνα για το πώς τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν τα βακτήρια του εντέρου και τα οφέλη για την υγεία που αποκομίζουμε από αυτά.