Τα εσπεριδοειδή, κατηγορία φρούτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα γκρέιπφρουτ και το περγαμόντο, είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά σας σε βιταμίνη C. Ποια, όμως, έχουν τη μεγαλύτερη; Πορτοκάλι ή λεμόνι είναι η ιδανική επιλογή για να λάβετε τη βιταμίνη που τονώνει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από ιούς και λοιμώξεις;
Αντιμετωπίστε φυσικά το κρυολόγημα με 4 σπιτικές θεραπείες – Ποιες βιταμίνες χρειάζεστε
Ο ρόλος της βιταμίνης C στον οργανισμό – Συμπτώματα ανεπάρκειας
Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, ιδιαίτερα στα φρούτα και τα λαχανικά. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό στο σώμα και υποστηρίζει πολλές διαδικασίες, όπως:
- ανοσοποιητική λειτουργία
- παραγωγή νευροδιαβιβαστών
- σύνθεση κολλαγόνου
- καρδιαγγειακή υγεία
- επούλωση πληγών
Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του συνδετικού ιστού, των οστών και των δοντιών. Η τρέχουσα ημερήσια αξία (DV) για τη βιταμίνη C είναι 90 χιλιοστόγραμμα (mg) για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης C περιλαμβάνουν υψηλότερη ευαισθησία σε:
- αιμορραγία των ούλων
- συχνοί μώλωπες και λοιμώξεις
- κακή επούλωση πληγών
- αναιμία
- σκορβούτο
Πορτοκάλι ή λεμόνι: Οι βασικές διαφορές στο θρεπτικό τους περιεχόμενο
Το πορτοκάλι και το λεμόνι είναι και τα δύο άφθονα διαθέσιμα στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούνται ευρέως στην ελληνική κουζίνα χάρη στην πικάντικη και ξινή γεύση τους, ως χυμός, αλλά και για το αρωματικό τους ξύσμα που προστίθεται συχνά σε αρτοσκευάσματα και σαλάτες για μια δροσερή γεύση.
Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με ειδικό
Αυτά τα δύο εσπεριδοειδή με τα έντονα χρώματα περιέχουν επίσης βιταμίνη C. Αλλά, έχετε αναρωτηθεί εάν είναι το πορτοκάλι ή το λεμόνι που έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C; Για να το αποκωδικοποιήσει αυτό, η Asma Alam, σύμβουλος διατροφολόγος – διαιτολόγο μίλησε στο Health Shots:
«Τα λεμόνια και τα πορτοκάλια είναι και τα δύο εσπεριδοειδή που ανήκουν στην οικογένεια των Rutaceae και έχουν παρόμοιες διατροφικές ιδιότητες. Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία και των δύο φρούτων», εξήγησε. Στη συνέχεια, παρέθεσε ορισμένες βασικές διαφορές στο θρεπτικό περιεχόμενο των δύο φρούτων:
- Τα πορτοκάλια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και περιέχουν περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακες, σε σύγκριση με τα λεμόνια. Έχουν επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και λίπη.
- Τα λεμόνια, που είναι μικρότερα σε μέγεθος ζυγίζουν περίπου 58 γραμμάρια, ενώ ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι ζυγίζει περίπου 131 γραμμάρια.
- Οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν ένα πορτοκάλι για μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.
- Αν και τα λεμόνια έχουν ξινή γεύση σε σύγκριση με τα πορτοκάλια, αυτή η διαφορά στη γεύση καθορίζεται με βάση την οξύτητα του φρούτου. Η οξύτητα ενός λεμονιού είναι μεταξύ 5 και 7%, ενώ του πορτοκαλιού είναι 1%. Ως εκ τούτου τα λεμόνια είναι όξινα σε σύγκριση με τα πορτοκάλια.
- Το πορτοκάλι είναι εξαιρετικά γεμάτο με πολλές απαραίτητες βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, Ε και διάφορες βιταμίνες Β όπως Β1, Β2, Β3 καθώς και Β5. Αντίθετα, τα λεμόνια περιέχουν μόνο βιταμίνη Β6 εκτός από τη βιταμίνη C.
Πορτοκάλι ή λεμόνι: Ποιο είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνη C;
Και τα δύο φρούτα έχουν σχεδόν παρόμοιες ποσότητες της βιταμίνης. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στο πορτοκάλι είναι ελαφρώς υψηλότερη από ένα λεμόνι. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι η περισσότερη βιταμίνη C βρίσκεται στη φλούδα του πορτοκαλιού από ό,τι σε αυτή του λεμονιού. Αντίθετα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του χυμού λεμονιού είναι μεγαλύτερη από αυτή ενός πορτοκαλιού.
Ως εκ τούτου, είτε είναι πορτοκάλι είτε λεμόνι, μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε από αυτά τα φρούτα για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C. Απλώς μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε το ξύσμα τους στο φαγητό σας για μια πρόσθετη δόση της βιταμίνης. Μπορείτε να προσθέσετε τη φλούδα του στα ροφήματα και στα κέικ σας και να απολαύσετε το άρωμά τους.
Πηγές: HealthShots, Mayo Clinic, NIH, PubMed, FDA