Site icon Όλο Υγεία

Πονόλαιμος: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι

Πονόλαιμος: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι

Φωτογραφία: 123rf

Ένας πονόλαιμος που προκαλείται από κάποια κοινή λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη ή η COVID-19, μπορεί να μας κάνει να αναζητήσουμε άνεση στο φαγητό. Οι ειδικοί, όμως, προειδοποιούν ότι είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με τις διατροφικές επιλογές μας κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας.

Όταν είστε άρρωστοι, η αναζήτηση τροφών άνεσης όπως η σοκολάτα ή το τυρί και τα κράκερ μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή παρηγοριά. Ωστόσο, Βρετανός ειδικός προειδοποιεί ότι αυτές οι λιχουδιές θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της πειθαρχίας ακόμα και όταν δεν νιώθετε καλά.

Πονόλαιμος: Το σπιτικό γιατροσόφι για άμεση ανακούφιση χωρίς φάρμακα – Το χρησιμοποιούσαν και οι γιαγιάδες μας

Ο πονόλαιμος μπορεί να επιδεινωθεί από τα τρόφιμα

Ο Δρ. Gareth Nye, λέκτορας στη Βιοϊατρική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, μίλησε στη Mirror για τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε όταν στοχεύετε σε ταχύτερη ανάρρωση από τη δυσφορία στο λαιμό. Οτιδήποτε στεγνό ή σκληρό όπως τα μπισκότα και τα τραγανά δημητριακά είναι σίγουρα απαγορευμένο, αλλά ο κατάλογος δεν τελειώνει εκεί.

«Πρέπει να αποφεύγετε οποιαδήποτε τροφή είναι ξηρή ή δύσκολη στην κατάποση. Τα μπισκότα και τα κράκερ είναι καλά παραδείγματα. Επιπλέον, τα ανθρακούχα ποτά ή τα πικάντικα φαγητά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη μεμβράνη του λαιμού κάνοντάς τον να πονάει περισσότερο», εξηγεί ο ειδικός.

«Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι τα γαλακτοκομικά, μεταξύ των οποίων και η σοκολάτα, μπορούν να επιδεινώσουν τον πονόλαιμο καθώς επικαλύπτουν το λαιμό επιτρέποντας τη συσσώρευση βλέννας και οδηγώντας σε συχνότερα επεισόδια βήχα. Ο βήχας οδηγεί τελικά σε αυξημένη βλάβη στο λαιμό και σε αυξημένη ενόχληση», πρόσθεσε.

COVID-19, γρίπη και κρυολόγημα: Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε για να αναρρώσετε γρήγορα

Η συμβουλή του Δρ. Nye έρχεται καθώς η γρίπη, αλλά και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις σημειώνουν έξαρση την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών είναι εντυπωσιακά παρόμοια και συνήθως περιλαμβάνουν επίμονο βήχα, πονόλαιμο και απώλεια όσφρησης και γεύσης, μεταξύ άλλων.

Πέρα από την αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων, το νοσοκομείο Guys’ and St Thomas‘ του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) ισχυρίζεται ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση από γρίπη, κρυολόγημα και Covid-19 και τα γεύματα πρέπει να περιλαμβάνουν μια ποικιλία βιταμινών, μετάλλων, πρωτεϊνών, ενέργειας, φυτικών ινών και υγρών.

SARS-CoV-2: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε την νέα παραλλαγή JN.1 σύμφωνα με επιστήμονες του ΕΚΠΑ

Η επίσημη καθοδήγηση από τις βρετανικές υγειονομικές Αρχές ενθαρρύνει τους ασθενείς να δομούν τα γεύματά τους γύρω από πέντε βασικές ομάδες τροφίμων:

«Για να διατηρήσετε τη φόρμα σας, είναι σημαντικό να τρώτε καλά και να έχετε υγιές βάρος. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις και να αναρρώσετε από ασθένειες», τονίζει ο οργανισμός υγείας.

«Καταστάσεις που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος (όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή οι καρδιακές παθήσεις) μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες να αρρωστήσετε σοβαρά από COVID-19. Εάν είστε υπέρβαροι και θέλετε να χάσετε βάρος, είναι καλύτερο να μην το κάνετε όσο αναρρώνετε από μια ασθένεια. Περιμένετε μέχρι να αναρρώσετε πλήρως», καταλήγει.

Ο πλήρης κατάλογος του NHS με πιθανά συμπτώματα Covid-19, γρίπης και κρυολογήματος – Πόσο διαρκεί

Εάν έχετε νοσήσει από Covid-19 ή γρίπη, θα πρέπει να μείνετε σπίτι και να αποφύγετε να αλληλεπιδράτε με άλλα άτομα. Το NHS προτείνει ότι μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία ή στις συνήθεις δραστηριότητές σας μόλις αναρρώσετε και δεν έχετε πλέον πυρετό.

10 λόγοι που ξυπνάτε με ερεθισμένο λαιμό το πρωί – Πώς θα το αντιμετωπίσετε, σύμφωνα με το Κλίβελαντ

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε μια εβδομάδα, αν και τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version