Site icon Όλο Υγεία

Το πολυτραγουδισμένο φρούτο που αδυνατίζει και προστατεύει από καρδιά, διαβήτη, καρκίνο και άσθμα

Το πολυτραγουδισμένο φρούτο που αδυνατίζει και προστατεύει από καρδιά, διαβήτη, καρκίνο και άσθμα

Φωτογραφία: 123rf

Υπάρχει ένα πολυτραγουδισμένο φρούτο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, ενώ έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και παράλληλα βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και του εγκεφάλου. Ποιο μπορεί να είναι;

Λίπος στο συκώτι: 3 αναπάντεχες τροφές που κάνουν καλό – Τι να προσέχετε

Ποιο είναι το πολυτραγουδισμένο φρούτο που ενισχύει συνολικά την υγεία

Τα μήλα είναι το πιο διαδεδομένο φρούτο παγκοσμίως. Από τις γλυκές κόκκινες ποικιλίες, όπως τα Red Delicious, τα Fuji ή τα Gala, μέχρι τις πικάντικες πράσινες, όπως τα Granny Smith, υπάρχει ένα μήλο για κάθε προτίμηση. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε συνταγές όπως πίτες, μπισκότα, μάφινς, μαρμελάδες, σαλάτες, πλιγούρι βρώμης ή smoothies.

Εκτός από τη μαγειρική τους ευελιξία και τα πολυάριθμα χρώματα και γεύσεις, τα μήλα είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό φρούτο με πολλά οφέλη που υποστηρίζονται από την επιστημονική έρευνα. Χάρη σε όλα αυτά τα στοιχεία, τα μήλα έχουν γίνει αντικείμενο επαίνου σε πολλά δημοτικά, παραδοσιακά και όχι μόνο τραγούδια.

Τα οφέλη του μήλου για την υγεία

  1. Μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους
  2. Μπορεί να ωφελήσει την καρδιά
  3. Συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα διαβήτη
  4. Μπορεί να προάγει την υγεία του εντέρου
  5. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου
  6. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άσθματος
  7. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου

1. Μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, γεγονός που τα κάνει χορταστικά. Σε μια μελέτη, η κατανάλωση ολόκληρων μήλων αύξησε την πληρότητα περισσότερο από την κατανάλωση ίσων ποσοτήτων χυμού μήλου. Αυτό μπορεί να συνέβη επειδή τα ολόκληρα μήλα μειώνουν τη γαστρική κένωση, δηλαδή τον ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι.

Η έρευνα υποδηλώνει επίσης ότι η πρόσληψη μήλου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις που σχετίζεται με το βάρος. Είναι ενδιαφέρον ότι οι πολυφαινόλες των μήλων μπορεί επίσης να έχουν αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας.

Διαβήτης: Τα φρούτα που συστήνει διαιτολόγος της Cleveland Clinic – Ποια πρέπει να αποφεύγετε;

3. Μπορεί να ωφελήσει την καρδιά

Τα μήλα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερες πιθανότητες καρδιακών παθήσεων. Έρευνες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 100-150 γρ/ημέρα ολόκληρων μήλων σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις και παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, που σχετίζεται επίσης με χαμηλότερη πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι προσφέρουν πολυφαινόλες, που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών με μικρότερη πιθανότητα εγκεφαλικού. Μια άλλη μελέτη έχει επίσης συνδέσει την κατανάλωση μήλων με μειωμένη πιθανότητα εγκεφαλικού.

3. Συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα διαβήτη

Η κατανάλωση μήλων μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα διαβήτη τύπου 2. Μια συλλογή μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μήλων και αχλαδιών συσχετίστηκε με 18% μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Μόνο μία μερίδα την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 3%. Η υψηλή ποσότητα της πολυφαινόλης κουερσετίνη στα μήλα θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή την ευεργετική επίδραση.

4. Μπορεί να προάγει την υγεία του εντέρου

Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, ένα είδος φυτικής ίνας που δρα ως πρεβιοτικό στο μικροβίωμα του εντέρου και ένα υγιές έντερο είναι συχνά βασικό για καλύτερη υγεία.Δεδομένου ότι οι διαιτητικές ίνες δεν μπορούν να αφομοιωθούν, η πηκτίνη φτάνει στο έντερο ανέπαφη, προάγοντας την ανάπτυξη καλών βακτηρίων.

Βελτιώνει ιδιαίτερα την αναλογία Bacteriodetes προς Firmicutes, τους δύο κύριους τύπους βακτηρίων στο έντερο. Νέα έρευνα δείχνει ότι, αλλάζοντας ευεργετικά τη μικροχλωρίδα του εντέρου, τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

5. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά στα μήλα μπορεί να προσφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα κατά ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού και του πεπτικού συστήματοςΗ έρευνα υποστηρίζει ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να αποδοθούν στις πολυφαινόλες των μήλων που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Επιπλέον, μια μελέτη σε γυναίκες ανέφερε ότι η υψηλότερη πρόσληψη μήλου συνδέθηκε με μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα στον άνθρωπο για την καλύτερη κατανόηση της πιθανής σχέσης μεταξύ των μήλων και της πρόληψης του καρκίνου.

6. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άσθματος

Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μήλα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών που σχετίζεται με το αλλεργικό άσθμα. Το δέρμα του μήλου είναι πλούσιο στο αντιοξειδωτικό κουερσετίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της φλεγμονής. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να κάνει τα μήλα αποτελεσματικά έναντι των όψιμων φάσεων της απόκρισης του βρογχικού άσθματος.

Υποστηρίζοντας αυτό, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα προτείνουν ότι η κουερσετίνη μπορεί να είναι κατάλληλη για αλλεργικές φλεγμονώδεις ασθένειες όπως το άσθμα και η ιγμορίτιδα. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη ανθρώπινη έρευνα για το θέμα.

7. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου

Η κουερσετίνη στα μήλα μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες. Μια μετα-ανάλυση 14 μελετών σε ζώα υποδεικνύει ότι η κουερσετίνη μπορεί να έχει κάποιες προληπτικές ιδιότητες κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, οι ερευνητές αμφισβήτησαν ορισμένες από τις μεθοδολογίες της μελέτης και πίστευαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλήξουν στο συμπέρασμα.

Λεύκανση των δοντιών: 7 φυσικοί τρόποι για να το πετύχετε

Να θυμάστε ότι οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται σε μια συγκεκριμένη ένωση αντί για ολόκληρα μήλα. Ως εκ τούτου, απαιτείται ακόμη περαιτέρω έρευνα, ειδικά για τις επιπτώσεις των μήλων, προτού εξαχθούν συμπεράσματα.

Πηγές; Healthline, Current Developments in Nutriton, PubMed(1), PubMed(2), The American Journal of Clinical Nutrition, PubMed(3), PubMed(4), PubMed(5), PubMed(6), Molecules, International Journal of Molecular Science

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version