Ποιος καφές μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους – Νέα αποκαλυπτική μελέτη

καφές

Ο καφές μπορεί να είναι απολαυστικός ως ρόφημα, αλλά οι ειδικοί εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν τα πλήρη οφέλη του για την υγεία και πώς η προσθήκη άλλων συστατικών, όπως η κρέμα ή η ζάχαρη, μπορεί να επηρεάσει τα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ χωρίς ζάχαρη συσχετίστηκε με μικρή απώλειας βάρους, ενώ η προσθήκη ζάχαρης στον καφέ συσχετίστηκε με κάποια αύξηση βάρους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ χωρίς ζάχαρη μπορεί να ωφελήσει τη διαχείριση του βάρους. Ωστόσο, τα ευρήματα θα πρέπει να επαναληφθούν σε μελλοντική έρευνα για να επιβεβαιωθούν.

Βοηθάει ο καφές στην απώλεια βάρους;

Για αυτήν την έρευνα, οι συγγραφείς ήθελαν να δουν εάν η κατανάλωση καφέ συνέβαλε στην απώλεια βάρους. Ήθελαν επίσης να εξετάσουν πώς η προσθήκη κρέμας, ζάχαρης ή μη γαλακτοκομικής ουσίας στον καφέ επηρέασε την έκβαση της υγείας.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από τρεις μεγάλες μελέτες για την υγεία: τη Μελέτη Υγείας Νοσοκόμων, τη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών II και τη Μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων και συμμετεχόντων.

Για την ανάλυσή τους επέλεξαν συμμετέχοντες που πληρούσαν ορισμένα κριτήρια ένταξης. Για παράδειγμα, επέλεξαν να μην συμπεριλάβουν ορισμένους συμμετέχοντες που είχαν ελλιπή δεδομένα ή είχαν ήδη καρκίνο, καρδιακή νόσο ή διαβήτη κατά την έναρξη της μελέτης. Συνολικά, περιέλαβαν περισσότερους από 155.000 συμμετέχοντες στην ανάλυσή τους.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν δεδομένα από ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα φαγητού που συμπλήρωναν οι συμμετέχοντες στην αρχή και στη συνέχεια κάθε 4 χρόνια. Οι συμμετέχοντες απάντησαν πόσο συχνά κατανάλωναν καφέ, χωρίς καφεΐνη ή κανονικό, και πόση κρέμα, ζάχαρη ή άλλη μη γαλακτοκομική ουσία πρόσθεταν. Οι ερευνητές δεν εξέτασαν την προσθήκη κρέμας ή μη γαλακτοκομικής ουσίας χωρίς λιπαρά ή την προσθήκη γάλακτος.

Στη συνέχεια εξέτασαν επίσης τις αλλαγές βάρους που συνέβαιναν κάθε τέσσερα χρόνια. Έλαβαν μάλιστα υπόψη πολλές μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων, της πρόσληψης αλκοόλ, της σωματικής δραστηριότητας και των ιατρικών καταστάσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ καθημερινά, είτε ντεκαφεϊνέ είτε κανονικού, συσχετίστηκε με απώλεια 0,12 κιλών σωματικού βάρους σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Αντίθετα, η προσθήκη ενός κουταλιού του γλυκού ζάχαρη ημερησίως συσχετίστηκε με 0,09 κιλά αύξησης βάρους σε διάστημα τεσσάρων ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συσχετισμοί τους ήταν ισχυρότεροι μεταξύ των συμμετεχόντων με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και μικρότερη ηλικία.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η προσθήκη μη γαλακτοκομικής ουσίας ή κρέμας δεν συσχετίστηκε με σημαντική αύξηση βάρους.

«Τα αποτελέσματά μας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά ως αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης βάρους μεταξύ ατόμων με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία, καθώς η παρατηρούμενη αύξηση βάρους που σχετίζεται με την προσθήκη ζάχαρης ήταν υψηλότερη σε αυτούς. Τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα για μια δυνητικά ακόμη πιο επιζήμια επίδραση στο βάρος από τα εμπορικά ροφήματα καφέ με υψηλότερες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Περιορισμοί μελέτης και συνέχιση της έρευνας

Αυτή η έρευνα εξετάζει έναν σημαντικό όγκο δεδομένων αλλά έχει ορισμένους περιορισμούς. Αυτοί οι περιορισμοί είναι παρόμοιοι με εκείνους των επιμέρους μελετών που εξετάστηκαν στην ανάλυση.

Για παράδειγμα, οι μελέτες περιελάμβαναν κυρίως λευκά άτομα, περιορίζοντας τη γενίκευση, που σημαίνει ότι οι μεταγενέστερες μελέτες μπορούν να περιλαμβάνουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Οι μελέτες βασίζονται επίσης στην αυτοαναφορά, η οποία μπορεί να είναι ανακριβής. Για παράδειγμα, το βάρος αναφέρθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και επαληθεύτηκε μόνο σε ένα υποδείγμα. Το βάρος που ανέφεραν οι ίδιοι ήταν περίπου 1,5 κιλό χαμηλότερο από το βάρος που διαπίστωσε το επιστημονικό προσωπικό.

Οι ερευνητές δεν είχαν πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα, όπως η συγκεκριμένη επίδραση διαφορετικών προϊόντων του καφέ. Επίσης, δεν εξέτασαν τον ρόλο της καφεΐνης σε άλλα ποτά με καφεΐνη ούτε εξέτασαν την επίδραση των τεχνητών γλυκαντικών. Τέλος, δεν εξέτασαν τα εμπορικά ροφήματα καφέ με ζάχαρη με υψηλότερες ποσότητες θερμίδων.

Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι τα ευρήματα πρέπει να επαναληφθούν σε άλλες μελέτες για περαιτέρω επιβεβαίωση, και αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καφεΐνης από άλλες πηγές.

Τα άτομα που έχουν απορίες σχετικά με την κατανάλωση καφέ μπορούν να μιλήσουν με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο τους για περαιτέρω καθοδήγηση.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top