Η κανέλα είναι ένα νόστιμο και υγιεινό μπαχαρικό. Ωστόσο, υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή της γιατί μπορεί να τους προκαλέσει πρόβλημα υγείας.
Προερχόμενο από φλοιό δέντρου κανέλας, αυτό το γευστικό μπαχαρικό έχει δύο κοινές μορφές: κανέλα Κεϋλάνης και κανέλα κασσίας. Ενώ η κανέλα Κεϋλάνης – ή «αληθινή» κανέλα, όπως λέγεται, παράγεται κυρίως από τη Σρι Λάνκα, η κανέλα κασσίας προέρχεται από περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας και είναι αυτή που συνήθως βρίσκουμε στα ράφια των καταστημάτων.
Έρευνα έχει δείξει μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κανέλας και ανακούφισης από διάφορα πεπτικά προβλήματα ή μειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη. Ωστόσο, τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι οριστικά.
Συχνά σκεφτόμαστε τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων ως παρενέργειες που σχετίζονται με τη συνδυασμένη χρήση διαφόρων συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή συμπληρωμάτων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή (OTC).
Αν και αυτό είναι σίγουρα αλήθεια, τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν αρνητικές αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα. Έχετε ακούσει ίσως ήδη πώς ο χυμός γκρέιπφρουτ δεν συνδυάζεται πάντα καλά με κάποια φάρμακα. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την κανέλα, που μπορεί να αλληλεπιδράσει με στατίνες καθώς και με φάρμακα για την αρτηριακή πίεση,αναφέρει το Healthline.
Η κατανάλωση συμπληρωμάτων κανέλας με στατίνες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι
Οι στατίνες χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης των ασθενών. Όταν λαμβάνεται καθημερινά, το φάρμακο με στατίνες δρα εμποδίζοντας την παραγωγή χοληστερόλης από το ήπαρ καθώς και απαλλάσσοντας το όργανο από τυχόν περίσσεια χοληστερόλης. Λαμβάνοντας αυτά τα φάρμακα, οι ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω υψηλής χοληστερόλης γίνονται λιγότερο επιρρεπείς σε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.
Ωστόσο, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε πριν ξεκινήσετε μια θεραπεία με στατίνες και μην παραλείψετε να αναφέρετε κανένα βότανο ή συμπλήρωμα που τυχόν λαμβάνετε.
Έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Case Reports αναφερόταν στην περίπτωση μιας γυναίκας στις αρχές της δεκαετίας του ’70 που έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή με στατίνες για τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, για αρκετούς μήνες πριν ξεκινήσει τη χρήση συμπληρωμάτων κανέλας, περίπου μια εβδομάδα πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο για πόνο στο στομάχι, διάρροια και εμετό. Διαπιστώθηκε ότι η ασθενής είχε αναπτύξει ηπατίτιδα (ηπατική φλεγμονή) από τη συνδυασμένη χρήση φαρμακευτικής αγωγής με στατίνες και συμπληρωμάτων κανέλας.
Η κανέλα περιέχει κουμαρίνη
Η αιτία της ασθένειας αποδόθηκε στην περιεκτικότητα σε κουμαρίνη της κανέλας κασσίας (American Journal of Case Reports). Όταν λαμβάνεται υψηλή ποσότητα, η ένωση μπορεί να προκαλέσει ηπατική τοξικότητα. Επιπλέον, για ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα για διαβήτη, η κανέλα μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις επιδράσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα).
Η κατανάλωση κανέλας σε μικρές ποσότητες που μπορεί περιστασιακά να πασπαλίζουμε σε μια φρυγανιά ή σε ένα γαλλικό τοστ ή στον καφέ μας, συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Γενικά θεωρείται ασφαλές να καταναλώνετε έως και 0,05 χιλιοστόγραμμα κουμαρίνης ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα.
Ανάλογα με το βάρος κάποιου, αυτό το όριο μπορεί συχνά να επιτευχθεί με μόλις 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα κασσίας. Αν και η κανέλα κασσίας είναι σημαντικά υψηλότερη σε κουμαρίνη από την κανέλα Κεϋλάνης, και οι δύο πρέπει να καταναλώνονται προσεκτικά και περιστασιακά. Εάν έχετε οποιεσδήποτε υποκείμενες παθήσεις, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την πρόσληψη κανέλας.