Η αλόη βέρα είναι γενικά ασφαλής για χρήση από τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο κάποιοι πρέπει να αποφεύγουν την ίδια και το χυμό αλόης.
Συνηθίζετε να πίνετε χυμό αλόης; Η αλόη και ο χυμός αλόης σε κάποια άτομα με ευαίσθητο πεπτικό μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως διάρροια ή στομαχικές διαταραχές.
Άλλωστε, η αλός χρησιμοποιήθηκε πιο παλιά ως καθαρτικό , αλλά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απέσυρε την έγκριση το 2002, λόγω έλλειψης στοιχείων που να υποστηρίζουν το προφίλ ασφάλειάς του. «Συνιστώ να παίρνετε αλόη σε μικρότερες ποσότητες και να αυξάνετε τη χρήση σταδιακά για να αποφύγετε αυτές τις παρενέργειες», λέει η Chrissy Arsenault, διαιτολόγος της Trainer Academy στο Ντένβερ.
Ποιος πρέπει να αποφεύγει ή να περιορίζει τον χυμό αλόης;
Ορισμένα άτομα πρέπει να είναι προσεκτικά όταν πίνουν χυμό αλόης ή να τον αποφεύγουν εντελώς, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω.
- Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες: «Η αλόη μπορεί να προκαλέσει πρόωρες συσπάσεις της μήτρας και θα μπορούσε να προκαλέσει αποβολή εάν πίνετε σε μεγάλες ποσότητες», εξηγεί η Arsenault στο forbes health.
- Άτομα με αλλεργίες: Η αλόη βέρα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε άτομα που είναι αλλεργικά σε φυτά και τρόφιμα από την οικογένεια των κρίνων, όπως τα κρεμμύδια.
- Άτομα με διαβήτη: Ο χυμός αλόης μπορεί να μειώσει τις τιμές της γλυκόζης νηστείας, επομένως μπορεί να είναι καλή για όσους πάσχουν από διαβήτη, αλλά πρέπει να παρακολουθούν τις τιμές της γλυκόζης τους για υπογλυκαιμία, ιδιαίτερα εάν λαμβάνουν αντιδιαβητικά φάρμακα.
- Άτομα που λαμβάνουν διουρητικά: Η αλόη μπορεί να μειώσει το κάλιο στο σώμα, το οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα διουρητικά φάρμακα και να προκληθεί ανεπάρκεια καλίου.
Εάν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες και εμφανίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την κατανάλωση χυμού αλόης, επικοινωνήστε αμέσως με έναν επαγγελματία υγείας.
Η αλόη βέρα μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση χυμού αλόης θα μπορούσε να προσφέρει κάποια πιθανά οφέλη, όπως η υποστήριξη του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο χυμός αλόης είναι ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες. Όπως και με κάθε συμπλήρωμα, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν γιατρό ή διαιτολόγο πριν προσθέσετε την αλόη στη ρουτίνα σας.