Site icon Όλο Υγεία

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε κουρκουμά – Οι πιθανοί κίνδυνοι σύμφωνα με τους ειδικούς

κουρκουμάς

Αν και ο κουρκουμάς ως συστατικό που προσθέτουμε στη μαγειρική και ως αρωματικός παράγοντας είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση, το συμπλήρωμα κουρκουμά δεν προορίζεται για όλους.

Με βάση τις έρευνες των ειδικών τα άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά.

Ποιοι θα πρέπει να τον αποφεύγουν

  1. Άτομα με διαταραχές αίματος ή προετοιμάζονται για επέμβαση
  2. Άτομα με διαβήτη ή υπογλυκαιμία
  3. Όσοι έχουν ανεπάρκεια σιδήρου
  4. Άτομα με προβλήματα χοληδόχου κύστης
  5. Όσοι έχουν ιστορικό πέτρες στα νεφρά
  6. Έγκυες και θηλάζουσες
  7. Άτομα αλλεργικά στον κουρκουμά, το τζίντζερ και το κάρδαμο

1. Άτομα με διαταραχές αίματος ή προετοιμάζονται για επέμβαση

Ο κουρκουμάς μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα πήξης του αίματος. Επομένως, άτομα που προετοιμάζονται για χειρουργικές επεμβάσεις ή έχουν διαταραχές στην πήξη του αίματος θα πρέπει να τον αποφεύγουν.  Επειδή ο κουρκουμάς μπορεί να λειτουργήσει σαν αραιωτικό του αίματος, θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε συμπληρώματα κουρκουμά πριν από την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση για να αποφύγετε επιπλοκές. Μιλήστε με το γιατρό σας για το πότε πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε το συμπλήρωμα.

2. Άτομα με διαβήτη ή υπογλυκαιμία

Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, μιλήστε με το γιατρό σας εάν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ή για τη θεραπεία της υπογλυκαιμίας πριν πάρετε συμπληρώματα κουρκουμά.

3. Όσοι έχουν ανεπάρκεια σιδήρου

Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Cureus, ο κουρκουμάς θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με τον σίδηρο στο έντερο, επηρεάζοντας την απορρόφηση του σιδήρου.

4. Άτομα με προβλήματα χοληδόχου κύστης

Εάν έχετε προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη, η λήψη κουρκουμά θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω το πρόβλημα. Ο κουρκουμάς περιέχει οξαλικό, το οποίο θα μπορούσε να διεγείρει τις συσπάσεις της χοληδόχου κύστης και να αυξήσει την ανάπτυξη χολόλιθων.

5. Όσοι έχουν ιστορικό με πέτρες στα νεφρά

Το οξαλικό στον κουρκουμά θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με το ασβέστιο, το οποίο αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού πέτρας στα νεφρά, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019 στο American Journal of Physiology.

6. Έγκυες και θηλάζουσες

Όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα κουρκουμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας, καθώς δεν υπάρχει αρκετή έρευνα που να υποδεικνύει ότι είναι ασφαλές.

7. Άτομα αλλεργικά στον κουρκουμά, το τζίντζερ και το κάρδαμο

Αυτά τα τρία μπαχαρικά ανήκουν στην ίδια οικογένεια, το Zingiberaceae (οικογένεια τζίντζερ). Έτσι, τα άτομα που είναι ευαίσθητα και/ή αλλεργικά σε οποιοδήποτε από αυτά θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε τροφές με κουρκουμά και να καταναλώνουν συμπληρώματα κουρκουμά για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version