Site icon Όλο Υγεία

Κολοκύθα: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

κολοκύθες

Αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Η κολοκύθα, είναι ένα θρεπτικό και ευεργετικό λαχανικό που μπορεί να προστεθεί στη διατροφή μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η κατανάλωση του συμβάλλει στην υγεία των ματιών, της καρδιάς, του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

Τί είναι η κολοκύθα

Η κολοκύθα είναι ένα βρώσιμο λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών, μαζί με το αγγούρι, το πεπόνι και το καρπούζι. Έχει σκληρό φλοιό, πορτοκαλί ή πράσινο χρώμα και σαρκώδες, γλυκό εσωτερικό.

Γιατί η πέτρα στα νεφρά χτυπά τους 30αρηδες;

Κολοκύθα: Διατροφική αξία

100 γραμμάρια κολοκύθας περιέχουν:

Τα θρεπτικά συστατικά της κολοκύθας

Η κολοκύθα είναι μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Περιέχει βιταμίνες A, C και Ε, καθώς και κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Κολοκύθα: Τα οφέλη της

Η κολοκύθα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, όπως:

  1. Βοηθά στην υγεία της όρασης
  2. Προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες
  3. Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  4. Βοηθά στη λειτουργία των μυών και των νεύρων
  5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  6. Βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
  7. Αποτρέπει τις πέτρες στα νεφρά

1. Βοηθά στην υγεία της όρασης

Η κολοκύθα περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή όραση. Η βιταμίνη Α βοηθά στην παραγωγή ροδοψίνης, μιας ουσίας που είναι απαραίτητη για την όραση σε χαμηλό φωτισμό. Περιέχει επίσης καροτενοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών από τις βλάβες. Περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο καροτενοειδή που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία των ματιών. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, όπου βοηθούν στην προστασία των ματιών από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

2. Προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή, προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες,
Ο ψευδάργυρος που περιέχει είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά στην προστασία του σώματος από τις λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες των κυττάρων. Επίσης οι φυτικές ίνες, απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα.

3. Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το κάλιο, που περιέχει βοηθά στην αποβολή του νατρίου από το σώμα. Το νάτριο γνωρίζουμε όλοι ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Τα χαλαρά αιμοφόρα αγγεία μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Τέλος, οι φυτικές της ίνες μειώνουν τη χοληστερόλη. Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση.

4. Βοηθά στη λειτουργία των μυών και των νεύρων

Η βιταμίνη C προστατεύει τους μυς και τα νεύρα, βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των νεύρων. Το μαγνήσιο, συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών και στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των νεύρων.

5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Journal έδειξε ότι η κατανάλωση κολοκύθας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κολοκύθα είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν κολοκύθα. Ο ψευδάργυρος, είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στη σύνθεση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και στη ρύθμιση της φλεγμονής.

6. Βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Περιέχει βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα του εντέρου από τις βλάβες και ο ψευδάργυρος βοηθά στη σύνθεση των ενζύμων που εμπλέκονται στην πέψη.

7. Αποτρέπει τις πέτρες στα νεφρά

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Urology έδειξε ότι η κατανάλωση κολοκύθας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κολοκύθα είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν κολοκύθα. Βοηθά στη μείωση της συγκέντρωσης ασβεστίου στα ούρα, επειδή περιέχει άφθονες φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συγκέντρωσης ασβεστίου στα ούρα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Επίσης, η κολοκύθα έχει διουρητική δράση, κάτι που συμβάλλει στην αποβολή των κρυστάλλων που σχηματίζουν τις πέτρες στα νεφρά.

Πώς να καταναλώσετε την κολοκύθα

Η κολοκύθα μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να μαγειρευτεί, να ψηθεί ή να γίνει βραστή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σούπας, ριζότο, γλυκών ή ακόμα και ως σνακ. Μερικές ιδέες για να προσθέσετε κολοκύθα στη διατροφή σας:

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Exit mobile version