Το ψάρι συχνά διαφημίζεται ως μία από τις πιο υγιεινές ομάδες τροφίμων που μπορείτε να καταναλώσετε, καθώς είναι άπαχο και περιέχει ευεργετικά λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3. Αλλά τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι έχουν επισημάνει τον υδράργυρο, ως ένα από τα βασικά προβλήματα στην κατανάλωση ψαριών.
Ο υδράργυρος είναι ένα υγρό μέταλλο που βρίσκεται στον φλοιό της Γης, όπου προσκολλάται σε βράχους. Φυσικά συμβάντα, όπως η έκρηξη ηφαιστείου, μπορούν να απελευθερώσουν υδράργυρο στην ατμόσφαιρα, όπου εισέρχεται στον αέρα, το νερό και το έδαφος.
Τα 6 πιο υγιεινά ψάρια για τη διατροφή σας – Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις
Ωστόσο, αυτά τα γεγονότα δεν είναι τόσο συχνά όσο οι ανθρώπινες δραστηριότητες, που ευθύνονται για την απελευθέρωση υδραργύρου, όπως η καύση άνθρακα και πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ψάρι με τη χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου
Η έκθεση ψαριών στον υδράργυρο μπορεί να οδηγήσει ορισμένους να σταματήσουν αυτή τη σούπερ τροφή. Αλλά αντί να το καταργήσετε εντελώς, μπορείτε να αρχίσετε να καταναλώνετε το είδος που έχει τα χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου: τις σαρδέλες.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), διαπίστωσε ότι οι σαρδέλες είναι τα ψάρια με τα χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου. Τα μαλάκια και τα όστρακα, όπως τα χτένια, τα μύδια, οι γαρίδες και τα στρείδια έχουν επίσης χαμηλά επίπεδα υδραργύρου, επομένως αποτελούν και αυτά εξαιρετικές επιλογές.
Πώς οι σαρδέλες μπορούν να κάνουν καλό στην υγεία σας
Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα με τον υδράργυρο; Ο υδράργυρος μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξικός σε υψηλά επίπεδα και η αυξημένη έκθεση στο μέταλλο δημιουργεί διάφορα προβλήματα υγείας.
Το καπνιστό ψάρι που ωφελεί την καρδιά, τον εγκέφαλο και μειώνει τα σημάδια της γήρανσης
Τα ζητήματα που σχετίζονται με την έκθεση στον υδράργυρο περιλαμβάνουν δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, της καρδιάς και των πνευμόνων, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.
Δεδομένου ότι τα ψάρια είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με το μέταλλο, είναι λογικό να αναρωτιέστε αν θα έπρεπε να τρώτε οτιδήποτε προέρχεται από τη θάλασσα. Ωστόσο και η πλήρης αποφυγή των θαλασσινών δεν αποτελεί λύση, καθώς αυτά είναι πηγή θρεπτικών συστατικών.
Οι σαρδέλες, όμως, φαίνεται πως είναι η καλύτερη επιλογή. Και είναι και εύκολες στο μαγείρεμα. Εκτός από τα χαμηλά επίπεδα υδραργύρου, οι σαρδέλες είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, καλίου, σιδήρου, βιταμίνης Ε και άλλων θρεπτικών συστατικών. Ακόμα και οι κονσερβοποιημένες σαρδέλες τείνουν να είναι επίσης πλούσιες σε νάτριο.
Ψάρια: 8 κινήσεις που πρέπει να αποφύγετε για τέλειο μαγείρεμα
Αποτελούν, λοιπόν, μία καλή επιλογή για να διατηρήσετε τα επίπεδα υδραργύρου χαμηλά, αλλά να συνεχίσετε να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά των ψαριών.