Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με διαφορετικές επιλογές γάλακτος – αποβουτυρωμένο, καρύδας, κάσιους, αμύγδαλο, βρώμης, σόγιας. Άραγε ποια είναι η καλύτερη επιλογή;
Μια εμπεριστατωμένη μελέτη αναφορικά, με τα οφέλη των διαφόρων ειδών γάλακτος που κυκλοφορούν στο εμπόριο έκανε η Natalie Rizzo, συγγραφέας του βιβλίου «Planted Performance». Η διατροφολόγος ισχυρίζεται ότι κάποια προϊόντα είναι καλύτερα να τα αποφεύγουμε ενώ άλλα είναι πιο υγιεινές επιλογές.
Η ειδικός ισχυρίζεται ότι σημαντικά οφέλη για την υγεία έχει το αγελαδινό και το γάλα σόγιας. «Το αγελαδινό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας όσον αφορά τη διατροφή», επισημαίνει η Natalie Rizzoστο Today.com.
Ποιες είναι οι διαφορές στους τύπους γάλακτος
«Ένα ποτήρι γάλα των 240ml περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθώς και 13 άλλες απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα», λέει.
Η Rizzo επισήμανε ότι το αγελαδινό είναι καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D – βασικά συστατικά για υγιή οστά – καθώς και βιταμινών A και B και καλίου, θρεπτικά συστατικά τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στον οργανισμό.
Οι Οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστούν την κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, κατά προτίμηση με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά.
Οι διαφορετικοί τύποι γάλακτος αγελάδας περιέχουν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης αλλά διαφέρουν σε θερμίδες και λιπαρά. Το αποβουτυρωμένο δεν έχει λιπαρά, ενώ έχει τις λιγότερες θερμίδες, ενώ το πλήρες έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα και των δύο. Οι τύποι γάλακτος με 1% και 2% λιπαρά, βρίσκονται κάπου στη μέση.
Για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά επειδή πάσχουν από δυσανεξία της λακτόζης, το USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ), συνιστά να καταναλώνουν αντ’ αυτού εμπλουτισμένα ροφήματα σόγιας.
«Το γάλα σόγιας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο υγιεινών μη γαλακτοκομικών γαλάτων», έγραψε η Rizzo. «Μπορεί εύκολα να συγκριθεί με το αγελαδινό όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, καθώς περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 240ml».
Η Rizzo προτείνει να ανακινήσετε το γάλα σόγιας πριν το πιείτε για να ανακατευτεί το περιεχόμενο. Στη συνέχεια μπορείτε να το προσθέσετε σε δημητριακά, smoothies ή βρώμη.
Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αλλεργία στη σόγια πριν το καταναλώσετε.
Άλλα υγιεινά γάλατα που προτείνει η Rizzo είναι το «κρεμώδες» από αρακά, το οποίο έχει παρόμοια διατροφική αξία με το γάλα σόγιας, το άγλυκο γάλα αμυγδάλου, το οποίο είναι χαμηλό σε θερμίδες, καθώς και το γάλα κάνναβης, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
Η Rizzo δεν έχει την ίδια γνώμη για το γάλα βρώμης. «Συνολικά, έχει περισσότερες θερμίδες από πολλούς άλλους τύπους, και προσφέρει ένα μικρό ποσό φυτικών ινών και ασβεστίου», υποστηρίζει.
«Αν σας αρέσει το γάλα βρώμης για τη γεύση, μπορείτε να το πάρετε, αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλες πιο υγιεινές επιλογές».
Μια ακόμα Αμερικανίδα διατροφολόγος η Marissa Meshulam, δήλωσε επίσης ότι το γάλα βρώμης «δεν είναι η πιο θρεπτική επιλογή».
«Από διατροφικής άποψης, 1 φλιτζάνι έχει την ίδια ποσότητα υδατανθράκων με μια φέτα ψωμί, περίπου 15 γραμμάρια», είπε η Meshulam, στη HuffPost και πρόσθεσε:
«Όταν η βρώμη μετά από επεξεργασία μετατρέπεται σε γάλα βρώμης, τα άμυλα στη βρώμη διασπώνται σε πιο απλά σάκχαρα».
Η λίστα του EatingWell
Το γάλα βρώμης τα πήγε καλύτερα στη λίστα του EatingWell με τα πιο υγιεινά γάλατα, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες.
Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε το γάλα αγελάδας ενώ δεύτερο ήταν το γάλα σόγιας. Το αμυγδάλου και καρύδας κατέλαβαν την τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, ενώ το κάνναβης και το ρυζιού ήταν τα δύο χαμηλότερα σε βαθμολογία.