Πολλοί άνθρωποι τρώνε μόνο τις πολύ κίτρινες μπανάνες, αλλά αν επιλέξετε άλλο χρώμα μπανάνα, τα οφέλη για την υγεία σας μπορεί να είναι πολλά.
Υπάρχει ένα χρώμα μπανάνας, που σας βοηθάει να χάσετε κιλά.Η μπανάνα είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά. Έχει φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, βιταμίνης C και αντιοξειδωτικά.
Ανάλογα με το χρώμα της, η μπανάνα μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας
Ο Δρ Karan Rajan, χειρουργός στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξηγεί ότι η κατανάλωση μιας κίτρινης μπανάνας έχει διαφορετικά οφέλη για την υγεία από μία πιο πράσινη.
Ανάλογα με το χρώμα που θα επιλέξετε, θα δείτε ότι βελτιώνει την πέψη σας και βοηθά στην ανακούφιση από την καούρα.
Ο Δρ. Rajan ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok, το οποίο περιέγραψε ως «το πιο σημαντικό βίντεο για μπανάνα που έχετε δει ποτέ». Και εξήγησε ότι «όσο πιο πράσινη είναι μία μπανάνα, τόσο μεγαλύτερη αναλογία ανθεκτικού αμύλου έχει».
Όπως εξηγεί στο βίντεο, το ανθεκτικό άμυλο είναι μια μορφή υδατάνθρακα που δρα σαν ίνα. «Είναι ένα πρεβιοτικό που αρέσει στα βακτήρια του εντέρου σας να το καταναλώνουν», πρόσθεσε.
Πως η πράσινη μπανάνα μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε
Αυτές οι φυτικές ίνες στις πράσινες μπανάνες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεσθε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να τρώτε λιγότερο, κάτι που μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει το στόχο σας να αδυνατίσετε.
Στις άγουρες μπανάνες, έως και το 90% της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι άμυλο. Ο Δρ Rajan είπε ότι όσο πιο πράσινη η μπανάνα, τόσο χαμηλότερος είναι ο γλυκαιμικός της δείκτης.
@dr.karanrWhat big banana doesn’t want you to know!♬ original sound – Dr Karan Raj
Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι «χρειάζεται περισσότερο χρόνο ο οργανισμός σας για να να τη διασπάσει σε γλυκόζη» επιτρέποντας μια πιο αργή, πιο σταδιακή απελευθέρωση της γλυκόζης του αίματος.
Ποιος δεν πρέπει να τρώει πράσινη μπανάνα
Η επιλογή να φάτε μια πιο πράσινη μπανάνα μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους. Ο Δρ Rajan είπε: «Αυτό το υψηλότερο ποσοστό ανθεκτικού αμύλου μπορεί να κάνει την μπανάνα λίγο πιο δύσκολη στην πέψη για μερικούς ανθρώπους».
Η πράσινη μπανάνα κάνει καλό στο στομάχι
Έρευνα έδειξε ότι μία άγουρη, πιο πράσινη μπανάνα, μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων οξέων του στομάχου και περιέχει μια φυτική ένωση, η οποία φαίνεται ότι ενισχύει το πάχος της βλεννογόνου επένδυσης του στομάχου.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι λιγότερο ώριμες μπανάνες θα μπορούσαν να είναι μια καλή προσθήκη στη διατροφή για όσους έχουν καούρες.
Μια κίτρινη μπανάνα που έχει ωριμάσει πλήρως είναι μαλακή και εύπεπτη.
Ο Δρ Rajan είπε ότι αυτό συμβαίνει επειδή με τη διαδικασία ωρίμανσης όλο και περισσότερο από το άμυλό της «μετατρέπεται σε απλούς υδατάνθρακες».
Εάν μια κίτρινη μπανάνα έχει καφέ κηλίδες, αυτό μπορεί να υποδεικνύει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Ο γιατρός είπε: «Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια προοδευτική διάσπαση της χρωστικής της χλωροφύλλης». Συνήθως οι μπανάνες με κηλίδες είναι πολύ πιο γλυκές.