Τα τρόφιμα που είναι πιο επικίνδυνα ακόμα και από το κάπνισμα για πρόωρο θάνατο – Ειδικός προειδοποιεί

τροφές πρόωρο θάνατο

Θέλετε να προστατεύσετε την υγεία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών; Υπάρχει μια κατηγορία τροφών που, σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να επιφέρει πρόωρο θάνατο περισσότερο και από το κάπνισμα, καθώς σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και άνοια.

Ποια είναι τα 2 υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που πλέον θεωρούνται καλά για την υγεία

Η τροφή που είναι πιο επικίνδυνη και από το κάπνισμα

Πρόσφατη ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο The BMJ ανέδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με 32 επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, ψυχικές διαταραχές και πρόωρο θάνατο.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη αυτών των τροφίμων σχετίζεται με περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και 48-53% υψηλότερο κίνδυνο για άγχος και κοινές ψυχικές διαταραχές .

Επιπλέον, κάθε 10% αύξηση στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με 2% αύξηση στον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και 19% αύξηση ειδικά για τον καρκίνο των ωοθηκών.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως συσκευασμένα σνακ, αναψυκτικά και έτοιμα γεύματα, είναι πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, λίπη και αλάτι, αλλά φτωχά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Ο Dr Chris van Tulleken, ο οποίος εργάζεται ως ειδικός στις λοιμώδεις νόσους από το 2005, προειδοποίησε ότι κυρίως μία συγκεκριμένη τροφή είναι πιο επικίνδυνη από το κάπνισμα και οδηγεί σε πρόωρο θάνατο.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο δημοφιλές podcast «Diary of a CEO», που παρουσιάζει ο Steven Bartlett, ο Dr Chris van Tulleken έκανε μια δυσάρεστη σύγκριση, υποστηρίζοντας ότι μία τροφή που καταναλώνουμε συχνά μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα και από το ίδιο το κάπνισμα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το βιβλίο του «Ultra-Processed People», ο Dr Chris ανέλυσε τις περίπλοκες διατροφικές μας επιλογές:

«Για πάρα πολύ καιρό, ήμασταν απίστευτα μπερδεμένοι σχετικά με το τι πρέπει να τρώμε. Ονομάζαμε τις τροφές που μας βλάπτουν ως «πρόχειρες» και «επεξεργασμένες τροφές», τροφές πλούσιες σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Δεν είχαμε έναν τρόπο να χαρακτηρίζουμε τις τροφές, ακόμη κι όταν μια πανδημία ασθενειών είχε κατακλύσει τον κόσμο».

Είναι όντως πιο υγιεινά τα προϊόντα ολικής άλεσης; Τι πρέπει να κοιτάμε στην ετικέτα

Γιατί κάνουν τόσο κακό τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;

Οι επιπτώσεις μιας κακής διατροφής γίνονται αισθητές παγκοσμίως και πλήττουν περισσότερο τους οικονομικά αδύναμους, όπως τόνισε ο Dr Chris:

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλό εισόδημα και ιδιαίτερα σε άτομα με χαμηλό εισόδημα», αναφέρει η Mirror.

«Έτσι, η κακή διατροφή, που σημαίνει διατροφή πλούσια σε υπερεπεξεργασμένες τροφές (UPF), έχει ξεπεράσει το κάπνισμα ως η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στον πλανήτη Γη για τους ανθρώπους, για τα ζώα που εκτρέφουμε και για τα άγρια ζώα», τόνισε.

«Αυτό συμβαίνει επειδή τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα παράγονται από ένα διατροφικό σύστημα που αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της βιοποικιλότητας, τη δεύτερη κύρια αιτία εκπομπών άνθρακα και την κύρια αιτία πλαστικής ρύπανσης», συμπλήρωσε.

«Περίπου πριν από 12 χρόνια, αναπτύχθηκε ο ορισμός για να περιγράψει μια δυτική, βιομηχανοποιημένη, αμερικανική διατροφή. Ο ορισμός αυτός διαμορφώθηκε από μια ομάδα στη Βραζιλία και μεγάλο μέρος της καλύτερης δουλειάς πάνω στο θέμα αυτό έχει γίνει από ομάδες στην Κεντρική και Νότια Αμερική».

Αποκάλυψε ότι αυτό συνέβη επειδή σε χώρες όπως το Μεξικό, η Κολομβία και η Βραζιλία, «η παχυσαρκία ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη και μέσα σε μία δεκαετία, έγινε το κυρίαρχο πρόβλημα δημόσιας υγείας». Παλαιότερα δεν ξέραμε κανέναν παχύσαρκο, αλλά τώρα, μόλις 10 χρόνια αργότερα, «ο καθένας γνωρίζει κάποιον που έχει υποβληθεί σε ακρωτηριασμό λόγω διαβήτη τύπου 2».

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το σχήμα του προσώπου μας – Ποια τρόφιμα ευθύνονται για μικρό σαγόνι και στραβά δόντια

Αλλά τι άλλαξε σήμερα;

«Το μόνο πράγμα που άλλαξε ήταν η εισροή, γενικά, μιας αμερικανικής διατροφής βασισμένης σε βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ο ορισμός δημιουργήθηκε το 2009/2010 και έχουμε πλέον μια δεκαετία αποδείξεων που δείχνουν ξεκάθαρα ότι είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που ευθύνονται – όχι μόνο για την πανδημία αύξησης βάρους και παχυσαρκίας – αλλά και για μια μακρά λίστα άλλων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου θανάτου».

Τα UPF, όπως τόνισε, είναι εξίσου εθιστικά με τον καπνό, το αλκοόλ, τον τζόγο και τα ναρκωτικά για κάποιους ανθρώπους, και αυτή η άποψη βασίζεται σε αποδείξεις. Και προειδοποιεί ότι το να «γκρινιάζεις» σε κάποιον να σταματήσει να τρώει ανθυγιεινά φαγητά για να χάσει βάρος και να γίνει πιο υγιής δεν είναι βοηθητικό, καθώς «τον ωθεί να κάνει πράγματα επιβλαβή και γενικά τον κάνει πιο πιθανό να συνεχίσει να κάνει αυτό για το οποίο τον μαλώνεις».

Έχει φανεί σε μία μελέτη ότι «η υψηλή κατανάλωση UPF σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ποικιλία χρόνιων ασθενειών και ψυχικών διαταραχών. Προς το παρόν, καμία μελέτη δεν έχει δείξει σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης UPF και θετικού αποτελέσματος για την υγεία. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι τα διατροφικά πρότυπα με χαμηλή κατανάλωση UPF μπορεί να προσφέρουν ευρείες ωφέλειες για τη δημόσια υγεία».

Ποια τροφή δεν πρέπει να καταναλώνουμε, σύμφωνα με διατροφολόγο του Χάρβαρντ – Βλάπτει το σώμα και το μυαλό

Μια άλλη μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτό το συμπέρασμα καταλήγοντας ότι «η αυξημένη κατανάλωση UPF σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακών παθήσεων, με πολλαπλές μεταβολικές οδούς να παίζουν μεσολαβητικό ρόλο».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών (UPF) συνδέεται με 32 σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, ψυχικές διαταραχές και πρόωρο θάνατο.
  • Ο Dr Chris van Tulleken υποστηρίζει ότι μια συγκεκριμένη υπερεπεξεργασμένη τροφή μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα και από το κάπνισμα, λόγω της επίδρασής της στην παχυσαρκία και τις χρόνιες ασθένειες.
  • Τα UPF πλήττουν περισσότερο τα άτομα με χαμηλό εισόδημα και ευθύνονται όχι μόνο για την επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας αλλά και για περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η απώλεια βιοποικιλότητας.
  • Δεν έχει εντοπιστεί καμία θετική επίδραση των UPF στην υγεία, ενώ έχουν θεωρηθεί εξίσου εθιστικά με τον καπνό και τα ναρκωτικά – η μείωση της κατανάλωσής τους θεωρείται κρίσιμη για τη δημόσια υγεία.
Scroll to Top