Ποια τροφή δεν πρέπει να καταναλώνουμε, σύμφωνα με διατροφολόγο του Χάρβαρντ – Βλάπτει το σώμα και το μυαλό

Ποια τροφή δεν πρέπει να καταναλώνουμε, σύμφωνα με διατροφολόγο του Χάρβαρντ - Βλάπτει το σώμα και το μυαλό

Η Dr. Uma Naidoo, Διευθύντρια Διατροφής, Τρόπου Ζωής και Μεταβολικής Ψυχιατρικής στο Χάρβαρντ μελετά χρόνια τώρα τις επιπτώσεις της διατροφής σε σωματικές και ψυχικές ασθένειες, οι οποίες όπως υπογραμμίζει «έχει δει να ανακουφίζονται με τη σωστή διατροφή» αποφεύγοντας απλά μια συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων.

«Βλέπω ασθενείς να μειώνουν τα συμπτώματα των διαταραχών στη διάθεση τους, να μειώνουν το στρες, να ενισχύουν την ενέργειά τους και να ανακουφίζουν τις γνωστικές βλάβες όταν διαγράφουν οριστικά από τη διατροφή τους τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αντικαθιστώντας τα με αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά» υπογραμμίζει η Dr Naidoo, η οποία είναι επίσης συγγραφέας του «Calm your Mind with Food» και «This is Your Brain on Food» που έχουν γίνει best seller.

Ποια είναι τα 2 υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που πλέον θεωρούνται καλά για την υγεία

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι προϊόντα βιομηχανικής παραγωγής που προέρχονται από ευρέως καλλιεργούμενες και γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, η σόγια και η ζάχαρη. Τείνουν να είναι φθηνά στην παραγωγή, βολικά στην αγορά και στην κατανάλωση και εξαιρετικά εύγευστα. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που μπαίνουν συχνά στο καλάθι μας μη γνωρίζοντας όμως ότι είναι αποδεδειγμένα επιζήμια για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Τρόφιμα φλεγμονώδη και επιζήμια για την υγεία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας κακής τροφής είναι τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, που πολλοί θεωρούν ότι είναι ένα «καλό πρωινό» για παιδιά, σνακ όπως πατατάκια, μπισκότα και κράκερ, σάλτσες για σαλάτες, πολλά καρυκεύματα, αναψυκτικά και πολλά από τα προ μαγειρεμένα γεύματα.

«Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς στα διάφορα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας τους συχνά αφαιρούνται οι φυσικές βιταμίνες, τα μέταλλα και οι φυτικές ίνες τους ενώ για να διατηρηθούν μεγάλα χρονικά διαστήματα, συνήθως περιέχουν πρόσθετα συντηρητικά, χημικά, διάφορα γλυκαντικά και χρωστικά ενώ συχνά είναι αφύσικα υψηλά σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και χαμηλά σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα» υπογραμμίζει.

«Αυτός ο συνδυασμός τεχνητών συστατικών, ζάχαρης, υψηλής αναλογίας ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 και χαμηλής διατροφικής περιεκτικότητας καθιστά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα φλεγμονώδη και επιζήμια για το μικροβίωμα. Όταν τρώτε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση μιας σειράς από σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας, από διαβήτη και παχυσαρκία έως κατάθλιψη και άγχος».

Ποια «κρυμμένα» συστατικά στα τρόφιμα σας γερνούν – Προκαλούν χαλάρωση και βαθιές ρυτίδες

Το Νο1 υπερεπεξεργασμένο φαγητό που αποφεύγει

Τα δημητριακά πρωινού τείνουν να είναι ως επί το πλείστων απλοί υδατάνθρακες με τόσα πρόσθετα σάκχαρα που θα έπρεπε να πάρετε ολόκληρη την ημέρα κι όχι μόνο σε ένα μπολ.

Η κατανάλωση αυτού του γεύματος ως το πρώτο γεύμα της ημέρας αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα με αποτέλεσμα σε λίγη ώρα να πεινάτε ξανά και να στρέφεστε σε ένα γρήγορο σνακ με ζάχαρη. Επίσης, εάν φάτε ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες μπορεί επίσης να μην σας δώσει πολύ ενέργεια, θα έχετε χαμηλή διαύγεια και θα νιώθετε αγχωμένοι και ευέξαπτοι μέσα στην ημέρα.

Πώς να περιορίσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή σας

Η μείωση της πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και η αύξηση της ποσότητας υγιεινών τροφών στη διατροφή σας μπορεί να αναστρέψει ακόμη και τη χρόνια φλεγμονή, να μειώσει τον κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών και να οδηγήσει σε ένα πιο ισορροπημένο μικροβίωμα που θα βελτιώσει την υγεία του εντέρου.

Αυτό το τελευταίο όφελος είναι ένα βασικό πρώτο βήμα για τη βελτίωση της πνευματικής ικανότητας μέσω της σύνδεσης εντέρου-εγκεφάλου, καθώς και για την υποστήριξη της συνολικής σας υγείας και του μεταβολισμού.

Τι επιλέγει να φάει αντί για δημητριακά

Το ιδανικό πρωινό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει μια ισορροπία υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών. Επειδή αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί μέσω εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών, προτείνω να συνδυάσετε τροφές που θα συνδυάζουν λαχανικά, φρούτα με την αγαπημένη σας καθαρή πρωτεΐνη και ένα υγιές λίπος.

Ένα ισορροπημένο πρωινό με αυτά τα συστατικά θα τροφοδοτήσει το σώμα και το μυαλό σας όλο το πρωί και θα υποστηρίξει υγιεινές διατροφικές επιλογές αργότερα μέσα στην ημέρα.

Τα 5 πιο επιβλαβή τρόφιμα που καταστρέφουν τα δόντια – Ποιο ψωμί πρέπει να κόψετε

Αγαπημένα πρωινά για υγιή και «κοφτερό» μυαλό

  • Σπιτική πουτίγκα με σπόρους chia με μια χούφτα βατόμουρα και καρύδια
  • Μια ομελέτα αυγών με λίγα λαχανικά όπως σπανάκι, ντομάτες και αβοκάντο
  • Ένα πράσινο smoothie με φυλλώδη λαχανικά, έλαιο ξηρών καρπών και μια καθαρή σκόνη πρωτεΐνης αν βιάζεστε!

Θυμηθείτε, όλα είναι θέμα ισορροπίας! Δοκιμάστε να καταναλώνετε αυτά τα τρόφιμα ως μέρος ενός τρόπου ζωής 80/20, όπου το 80% της διατροφής σας αποτελείται από τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και το υπόλοιπο 20% σας επιτρέπει να απολαύσετε τη ζωή όπως σας αρέσει.

Όλο Υγεία

Scroll to Top