Site icon Όλο Υγεία

Τα τέλεια λαχανικά που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου – Κάνουν καλό στην καρδιά και τα μάτια

Τα τέλεια λαχανικά που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Είναι λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που προστατεύουν την υγεία σας. Κάνουν καλό στην καρδιά, τα μάτια και το έντερό σας.

Το λαχανικό αυτό προσθέτει γεύση και χρώμα παντού. Μπορείτε να το απολαύσετε με πολλούς τρόπους, σε σαλάτες, σε σάλτσες, σε ζυμαρικά. Μπορείτε να το απολαύσετε ωμό ή μαγειρεμένο. Αν θέλετε, συνοδεύει τέλεια το κοτόπουλό σας, καθώς και κάθε παραδοσιακό ή έθνικ πιάτο.

Τα οφέλη του για την υγεία σας είναι πολλά. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας προστατεύει από παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Επίσης, λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών φυτικών ενώσεων που περιέχει, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, πνευματική παρακμή, λιπώδες ήπαρ και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ο λόγος για την πράσινη πιπεριά. Οι πράσινες πιπεριές είναι άγουρες πιπεριές. Τείνουν να είναι λιγότερο γλυκές από τις κόκκινες και τις κίτρινες πιπεριές και έχουν ελαφρώς πικρή γεύση.

Είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας.

Διαβάστε τα 5 εκπληκτικά οφέλη της πράσινης πιπεριάς:

  1. Είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών
  2. Είναι καλή για την υγεία του εντέρου
  3. Περιέχει φυτικές ενώσεις που ωφελούν την υγεία
  4. Προστατεύει την καρδιά και τα μάτια
  5. Σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος

1. Είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών

Οι πράσινες πιπεριές παρέχουν μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, είναι καλή πηγή φυτικών ινών, μαγνησίου, χαλκού και βιταμίνης Ε.

Οι πράσινες πιπεριές είναι ιδιαίτερα πλούσιες και σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για πολλές βασικές λειτουργίες του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της σύνθεσης κολλαγόνου, του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών και πολλά άλλα.

Οι πιπεριές αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία εμπλέκεται στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, στην ανοσολογική λειτουργία και στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών. Βοηθά επίσης στη δημιουργία αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

2. Είναι καλή για την υγεία του εντέρου

Οι πιπεριές είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εντέρου.

Η προσθήκη τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως οι πιπεριές, στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τη συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών που είναι 30-35 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες και 25-32 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες. Ένα φλιτζάνι πράσινης πιπεριάς περιέχει 2,5 γραμμάρια φυτικές ίνες.

Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να προστατεύσει από παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βέλτιστη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα και προωθώντας μια υγιή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

3. Περιέχει φυτικές ενώσεις που ωφελούν την υγεία

Οι πιπεριές περιέχουν μια ποικιλία φυτικών ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Για παράδειγμα, αυτό το λαχανικό παρέχει φλαβονοειδή, βιταμίνη C, φαινολικές ενώσεις και καροτενοειδή, τα οποία έχουν όλα αποτελέσματα που προάγουν την υγεία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά οξέα μπορεί να προστατεύουν από ορισμένες παθήσεις, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, το λιπώδες ήπαρ, η πνευματική παρακμή και οι καρδιακές παθήσεις.

4. Προστατεύει την καρδιά και τα μάτια

Η προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών, όπως οι πράσινες πιπεριές, στη διατροφή σας είναι ένας έξυπνος τρόπος για να προάγετε την υγεία της καρδιάς και των ματιών σας.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Για παράδειγμα, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί να βελτιώσει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, οι πράσινες πιπεριές είναι πλούσιες σε λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών. Η λουτεΐνη συμβάλλει στην προστασία από τη βλάβη που προκαλείται από την έκθεση στο φως στα κύτταρα των φωτοϋποδοχέων στα μάτια σας.

Ως εκ τούτου, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λουτεΐνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας κατάστασης που μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης.

5. Σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, όπως οι πράσινες πιπεριές, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος ή ακόμη και να χάσετε βάρος.

Οι πράσινες πιπεριές είναι χαμηλές σε θερμίδες, πλούσιες σε φυτικές ίνες και γεμάτες με άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να λειτουργεί άριστα. Αυτό τις καθιστά μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε δίαιτα.

Οι άνθρωποι που τρώνε συνολικά περισσότερα φρούτα και λαχανικά τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους και να ζυγίζουν λιγότερο από εκείνους που δεν τρώνε καθόλου φρούτα και λαχανικά.

Έτσι, για να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα της διατροφής σας και να προωθήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος, δοκιμάστε να ενσωματώσετε στα γεύματα και τα σνακ σας όχι μόνο τις πράσινες πιπεριές αλλά και άλλα φρούτα και λαχανικά.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version