Site icon Όλο Υγεία

Τα 5 πιο υγιεινά καρυκεύματα που προστατεύουν την υγεία, σύμφωνα με το Κλίβελαντ

καρυκεύματα

Η υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάζετε τη γεύση. Τα σωστά καρυκεύματα και τα σωστά μπαχαρικά μπορεί να μετατρέψουν οποιοδήποτε γεύμα από άνοστο σε νόστιμο.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι μέρη φυτών που χρησιμοποιούνται συνήθως για να αρωματίσουν τις τροφές και πολλά από αυτά παρέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για την υγεία σας.

«Πολλά βότανα και μπαχαρικά είναι φυσικά υγιεινά και ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε έντονη γεύση στο φαγητό» αναφέρει στο TODAY.com η γνωστή διαιτολόγος Natalie Rizzo. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καρυκεύσουν το φαγητό χωρίς πρόσθετες θερμίδες, ζάχαρη, αλάτι, λίπος ή συντηρητικά.

Το αλάτι μπορεί να προσθέσει πολλή γεύση και ενώ το σώμα μας χρειάζεται λίγο νάτριο για να λειτουργήσει, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι επιβλαβής. Η κατανάλωση υπερβολικού νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Τα 4 μπαχαρικά που κάνουν καλό στη μνήμη και προστατεύουν από Αλτσχάιμερ 

Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να περιορίζουν την πρόσληψη νατρίου σε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, που αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.

Η χρήση μπαχαρικών και βοτάνων είναι ένας τρόπος να ενισχύσετε τη γεύση των τροφίμων χωρίς να προσθέσετε επιπλέον αλάτι ή ζάχαρη, σημειώνει η Rizzo.

Τα 5 πιο υγιεινά καρυκεύματα:

  1. Κουρκουμάς
  2. Τζίντζερ
  3. Σκόρδο
  4. Κανέλα
  5. Βασιλικός

1.Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς, ένα χρυσοκίτρινο μπαχαρικό που προέρχεται από τη ρίζα ενός φυτού, θεωρείται το κορυφαίο υγιεινό καρύκευμα. Είναι το αγαπημένο των διαιτολόγων για να νοστιμίζει τα κάρυ, τις σούπες και τα πιάτα με κρέας ή λαχανικά.

Προσθέτει μια στιβαρή, σύνθετη γεύση στο φαγητό και έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά προέρχονται από τη δραστική του ένωση, την κουρκουμίνη, προσθέτει η Rizzo.

Παραδοσιακά, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται στην Αγιουρβέδα και σε άλλα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής στην Ινδία και την Ανατολική Ασία. Σήμερα πωλείται επίσης ως συμπλήρωμα για διάφορες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας των ΗΠΑ (NCCIH).

Ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου των αρθρώσεων, τονίζει η Julia Zumpano, διαιτολόγος στο Κέντρο Διατροφής της Κλινικής Cleveland.

«Υπάρχουν άπειρες έρευνες για τα οφέλη του κουρκουμά για τη μείωση της φλεγμονής. Συγκεκριμένα, ο κουρκουμάς έχει συνδεθεί με την καλύτερη υγεία των αρθρώσεων και την υγεία του εγκεφάλου» τονίζει η Rizzo.

«Η ποσότητα κουρκουμά που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι για να καρυκεύσουν το φαγητό τους πιθανώς δεν έχει τις ίδιες επιπτώσεις στην υγεία (όπως τα συμπληρώματα), αλλά εξακολουθεί να είναι ένα υγιεινό και νόστιμο καρύκευμα» λέει η Rizzo.

2.Τζίντζερ

Το τζίντζερ, σε φρέσκια μορφή ή σε σκόνη, είναι ένα ισχυρό και αρωματικό μπαχαρικό που προσθέτει νόστιμη γεύση σε γλυκά και αλμυρά πιάτα. Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως τρόπο καρύκευσης των τροφίμων και ως φάρμακο στα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής στην Κίνα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας των ΗΠΑ (NCCIH).

Το τζίντζερ και οι ενεργές ενώσεις του, συμπεριλαμβανομένης της τζιντζερόλης, έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν μια σειρά από πεπτικά οφέλη.

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται συνήθως για τη μείωση της ναυτίας, λέει η Rizzo. Έρευνες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της κινητικότητας ή της γαστρικής κένωσης, μειώνοντας το φούσκωμα και τα αέρια, και να βοηθήσει με τον πόνο στο στομάχι.

Οι δραστικές ενώσεις του τζίντζερ έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στις κράμπες της περιόδου.

Παρόμοια με τον κουρκουμά, πολλές μελέτες σχετικά με τα οφέλη του τζίντζερ για την υγεία δοκιμάζουν συμπληρώματα με πολύ μεγαλύτερες δόσεις. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το τζίντζερ είναι ένας νόστιμος και υγιεινός τρόπος να καρυκεύετε τα τρόφιμα.

«Το καρύκευμα τζίντζερ είναι πολύ ισχυρό και προσθέτει μεγάλη γεύση στο φαγητό. Δεδομένου ότι έχει τόσο έντονη γεύση, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το αλάτι στις συνταγές» αναφέρει η Rizzo.

3. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα βολβώδες λαχανικό που μοιάζει με βότανο και ανήκει στην οικογένεια των κρεμμυδιών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο ή σε μορφή σκόνης. Το ωμό σκόρδο έχει έντονη και πικάντικη γεύση, ενώ το μαγειρεμένο σκόρδο περιγράφεται συχνά ως βουτυρώδες και καρυδάτο. Το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει σχεδόν κάθε πιάτο.

Το σκόρδο και οι ενεργές ενώσεις του, συμπεριλαμβανομένης της αλλικίνης, έχουν επίσης πολλά υποσχόμενα οφέλη για την υγεία. Το σκόρδο έχει αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, σημειώνει η Zumpano.

«Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσίας, να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς και έχει θετικό αντίκτυπο στα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες» υπογραμμίζει η Zumpano.

Σύμφωνα με το NCCIH, υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και έρευνες δείχνουν ότι το σκόρδο σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Το σκόρδο είναι ένας νόστιμος και υγιεινός τρόπος για να καρυκεύετε τα φαγητά και μπορεί να προσθέσει επιπλέον γεύση χωρίς πρόσθετο νάτριο. «Ορισμένα μπαχαρικά μπορεί να είναι ερεθιστικά για το έντερό σας, συμπεριλαμβανομένου του σκόρδου, οπότε προσέξτε αν έχετε κάποια ευαισθησία» αναφέρει η Zumpano.

4. Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα πλούσιο, σύνθετο μπαχαρικό που προέρχεται από το φλοιό των κανελόδεντρων και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για μαγειρικούς και υγειονομικούς σκοπούς, σύμφωνα με το NCCIH.

Κανέλα: Το Νο1 μπαχαρικό που ρίχνει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο σύμφωνα με διαιτολόγο 

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε αποξηραμένα, ολόκληρα ξυλάκια κανέλας ή κανέλα που έχει αλεσθεί σε σκόνη.

Η κανέλα και οι ενώσεις της έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, σημειώνουν οι ειδικοί. «Έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες» λέει η Rizzo.

Σύμφωνα με έρευνες, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσει στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η κανέλα μπορεί να ενισχύσει τη γεύση γλυκών και αλμυρών τροφίμων. «Είναι ένα εξαιρετικό μπαχαρικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε την προστιθέμενη ζάχαρη» προσθέτει η Rizzo.

5. Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ένα αρωματικό βότανο που συνδυάζει γεύση και θρεπτικά συστατικά με οφέλη για την υγεία. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες βασιλικού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή για να ενισχύσει τη γεύση πολλών τροφίμων.

Ο βασιλικός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ, η οποία συμβάλλει στην προώθηση της αντοχής των οστών και της πήξης του αίματος, λέει η Zumpano. Το πράσινο φυλλώδες βότανο είναι επίσης γεμάτο με αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και τα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκαλέσουν, σύμφωνα με την Κλινική Cleveland.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο βασιλικός μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την υγεία των αγγείων, τη χοληστερόλη, την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μνήμη.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version