Site icon Όλο Υγεία

Πατάτες ή γλυκοπατάτες; Ποιες είναι πιο υγιεινές – Τα οφέλη για την υγεία

πατάτες, γλυκοπατάτες

Φωτογραφία: 123rf

Από όλους τους απαραίτητους υδατάνθρακες, οι πατάτες είναι ίσως οι πιο εντυπωσιακοί. Όχι μόνο είναι νόστιμες, αλλά είναι και εξαιρετικά ευέλικτες: Μπορείτε να τις απολαύσετε ψητές, τηγανητές, βραστές, πουρέ, ψητές στον φούρνο, να τις αρωματίσετε με βούτυρο, μπαχαρικά ή τυρί. Υπάρχουν επίσης αμέτρητες ποικιλίες πατάτας.

Οι πατάτες είναι, φυσικά, εξαιρετικά θρεπτικές. Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά όταν πρόκειται για το ποια ποικιλία πατάτας έχει τα περισσότερα θρεπτικά οφέλη, μια ξεχωρίζει.

Πρέπει να πετάξετε αμέσως τις πατάτες αν παρατηρήσετε αυτό το σημάδι, σύμφωνα με διατροφολόγο

Η πανίσχυρη γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα είναι ένα κλασικό τρόφιμο του φθινοπώρου και του χειμώνα, αλλά χάρη στα πολυάριθμα οφέλη της, αξίζει να καταναλώνεται όλο τον χρόνο. Είναι επίσης προτιμότερη σε σύγκριση με τις κλασικές πατάτες σε πολλές περιπτώσεις. Παρόλο που μοιάζουν σε μέγεθος, σχήμα και τρόπους μαγειρέματος, οι γλυκοπατάτες προσφέρουν ελαφρώς ανώτερα οφέλη και θρεπτικά συστατικά.

Οι γλυκοπατάτες, κατάγονται από τη Νότια Αμερική αλλά καλλιεργούνται κυρίως στην Κίνα και την Ιαπωνία. Τεχνικά, δεν είναι «πατάτες», αλλά ριζώδη λαχανικά. Παρότι συχνά τις φανταζόμαστε ως πορτοκαλί, μπορεί να έχουν κίτρινη, μοβ ή λευκή σάρκα, ανάλογα με την ποικιλία.

Το παρεξηγημένο τρόφιμο που ενισχύει την υγεία του εντέρου και ρυθμίζει το σάκχαρο

Γλυκοπατάτες vs κανονικές πατάτες

Παρόλο που όλες οι πατάτες είναι θρεπτικές, οι γλυκοπατάτες έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα για διάφορους λόγους. Κυρίως, λόγω της αφθονίας τους σε β-καροτένιο και βιταμίνη Α, που καταπολεμούν τον καρκίνο. Έχουν επίσης χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI), που σημαίνει ότι απελευθερώνουν τη ζάχαρη πιο αργά στο αίμα, αποφεύγοντας τις απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου.

Από την άλλη πλευρά, οι κανονικές πατάτες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που μπορεί να προκαλέσει γρήγορη αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης. Επίσης, πολλοί προτιμούν τη γλυκιά γεύση της γλυκοπατάτας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το αισθητικό της πλεονέκτημα με τα έντονα χρώματα του «σώματός» της.

Είναι ασφαλές να τρώτε πατάτες που έχουν βγάλει ρίζες; Τι λένε οι ειδικοί

Θρεπτικά συστατικά της γλυκοπατάτας – Οφέλη για την υγεία

Οι γλυκοπατάτες αποτελούν εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Αντίθετα με τις κανονικές πατάτες, οι οποίες είναι πλουσιότερες σε απλά άμυλα, οι γλυκοπατάτες περιέχουν υδατάνθρακες που χωνεύονται πιο αργά, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.

Τα κύρια θρεπτικά συστατικά 

Οφέλη για την Υγεία

Γλυκοπατάτα: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Πότε να αποφύγετε τις γλυκοπατάτες

Παρά τα οφέλη τους, οι γλυκοπατάτες μπορεί να είναι προβληματικές για ορισμένα άτομα:

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version