Το αγαπημένο τρόφιμο των παιδιών γεμάτο με βιταμίνες: Βελτιώνει το πεπτικό και καταπολεμά τη γήρανση

τρόφιμο

Υπάρχει ένα τρόφιμο το οποίο λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Μπορεί να μαγειρευτεί με δεκάδες τρόπους, χωρίς ποτέ να χάνει την υπέροχη γεύση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.

Για αυτό, άλλωστε, αποτελεί και ένα από τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών -τουλάχιστον στην… τηγανητή του εκδοχή!

Το τρόφιμο που ωφελεί την υγεία σας και αποτελεί καλή πηγή αντιοξειδωτικών είναι οι πατάτες. Οι πατάτες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ορισμένοι καρκίνοι.

5 οφέλη της πατάτας για την υγεία σας:

  1. Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά
  2. Περιέχουν αντιοξειδωτικά
  3. Βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
  4. Βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος
  5. Δεν περιέχουν γλουτένη

1. Οι πατάτες είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά

Αποτελούν εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Μία μέτρια ψητή πατάτα (173 γραμμάρια), συμπεριλαμβανομένης της φλούδας, παρέχει: πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυλλικό οξύ.

Βέβαια το θρεπτικό περιεχόμενο της πατάτας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής της. Για παράδειγμα, το τηγάνισμα των πατατών προσθέτει περισσότερες θερμίδες και λίπος από το ψήσιμο. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η φλούδα της πατάτας περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων. Το ξεφλούδισμα μπορεί να μειώσει σημαντικά το θρεπτικό τους περιεχόμενο.

2. Περιέχουν αντιοξειδωτικά

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή και τα φαινολικά οξέα. Αυτές οι ενώσεις δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα εξουδετερώνοντας δυνητικά επιβλαβή μόρια, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Όταν οι ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

3. Βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Οι πατάτες περιέχουν έναν ειδικό τύπο αμύλου, γνωστό ως ανθεκτικό άμυλο. Αυτό το άμυλο δεν διασπάται και δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό. Αντ’ αυτού, φτάνει στο παχύ έντερο, όπου γίνεται πηγή θρεπτικών συστατικών για τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό σας.

Μάλιστα έρευνες έχουν συνδέσει το ανθεκτικό άμυλο με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία, με τη σειρά της, βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Σε μια άλλη μελέτη, δέκα άτομα έλαβαν καθημερινά 30 γραμμάρια ανθεκτικού αμύλου για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ανθεκτικό άμυλο μείωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη κατά 33%.

Μπορείτε να αυξήσετε την περιεκτικότητα της πατάτας σε ανθεκτικό άμυλο. Πώς; Αρκεί να αποθηκεύστε τις βρασμένες πατάτες στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας και να τις καταναλώσετε την επόμενη μέρα κρύες.

4. Βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος

Οι πατάτες μειώνουν τη φλεγμονή στο παχύ έντερο, ενισχύουν την άμυνα του παχέος εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον οι πατάτες βοηθούν τους ασθενείς με φλεγμονώδεις διαταραχές του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η εκκολπωματίτιδα.

5. Δεν περιέχουν γλουτένη

Εάν ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε τις πατάτες στη διατροφή σας. Οι πατάτες είναι φυσικά απαλλαγμένες από γλουτένη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα σας προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα.

Όλο Υγεία

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top