Οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος παραμένουν δύο από τις πιο συχνές ασθένειες των ενηλίκων. Επομένως, είναι λογικό να προσπαθούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ένα από τα οποία είναι και η διατροφή. Ένας παράξενος χυμός λαχανικών φαίνεται πως μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αυτό.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), οι καρδιακές παθήσεις επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους και οδηγούν σε θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της χώρας υπολογίζει ότι περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα αναμένεται να διαγνωσθούν με καρκίνο το 2024.
Ποιος είναι ο παράξενος χυμός λαχανικών και από πού αντλεί τα οφέλη του
Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, είναι λογικό κάποιος να θέλει να μειώσει τις πιθανότητες να εμφανίσει καρδιακή νόσο ή καρκίνο. Και μια καλή στρατηγική πρόληψης είναι να θρέφετε το σώμα σας με τροφές και ποτά που ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία και παρέχουν προστασία από τον καρκίνο, όπως ο χυμός μαύρου καρότου.
Ο χυμός μαύρου καρότου προέρχεται από καρότα που στην πραγματικότητα έχουν ένα βαθύ μωβ χρώμα. Όπως σημειώθηκε σε μια επισκόπηση του 2024 στο Applied Food Research, τα μαύρα καρότα περιέχουν σημαντικά επίπεδα ανθοκυανινών και πολυφαινολών.
Οι ανθοκυανίνες είναι οι ουσίες αυτές που δίνουν στα καρότα το μωβ-μαύρο χρώμα τους και παρέχουν αντιοξειδωτικά που ρίχνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και μειώνουν την αρτηριακή πλάκα. Από την άλλη, οι πολυφαινόλες μειώνουν τόσο τη φλεγμονή όσο και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Η διαιτολόγος Angel Luk μοιράστηκε τις γνώσεις της για τις προληπτικές ιδιότητες του μαύρου καρότου στο Health Digest. «Τα μαύρα καρότα περιέχουν ανθοκυανίνες, καροτενοειδή και πολυφαινόλες», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:
«Για να καταλάβετε πώς λειτουργούν αυτές οι ενώσεις, θα τις παρομοίαζα με προσεκτικούς κηπουρούς που κλαδεύουν τα άρρωστα μέρη ενός φυτού και διώχνουν τα επιβλαβή παράσιτα και στη συνέχεια θρέφουν και αποκαθιστούν το υπόλοιπο φυτό για να ανθίσει περισσότερο».
Ο Νο1 χυμός για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη μείωση της πίεσης
Επιπλέον οφέλη από τα κλασικά, πορτοκαλί καρότα
Πώς συνδυάζονται όλα τα ειδικά συστατικά των μαύρων καρότων για να υποστηρίξουν ένα πιο δυνατό και υγιές σώμα; «Αυτές οι ενώσεις λειτουργούν μαζί σαν ένα ομάδα υπερήρωων, καθένας από τους οποίους παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου», εξήγησε η Luk.
Οι πολυφαινόλες είναι τοξικές για τα καρκινικά κύτταρα, επομένως η παρουσία τους σταματά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Προκλινικά δεδομένα από μια μελέτη του 2020 στο Molecular and Cell Biology of Lipids δείχνουν επίσης ότι τα καροτενοειδή μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων ή στην πρόκληση του θανάτου τους.
Οι ανθοκυανίνες, από την άλλη, ένα είδος φλαβονοειδών, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, πράγμα που σημαίνει ότι καθυστερούν και μειώνουν τη βλάβη των κυττάρων, διατηρώντας την υγεία όλων των κυττάρων του σώματος.
Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι η αντικατάσταση του χυμού του κανονικού καρότου (που δεν έχει το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα λόγω λιγότερων ανθοκυανινών) με τον χυμό μαύρου καρότου μπορεί να είναι μια καλή κίνηση. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο χυμός του λαχανικού που προσφέρει αυτά τα οφέλη αλλά και το ίδιο το λαχανικό στην ακατέργαστη μορφή του.
Ανασκόπηση του 2024 συνιστούσε την αποθήκευση των μαύρων καρότων σε σκοτεινό μέρος, σε μέτριες θερμοκρασίες και σε σφραγισμένα δοχεία για να διατηρηθεί η μέγιστη θρεπτική τους αξία. «Τα μαύρα καρότα ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα προσφέρουν τη μέγιστη θρεπτική αξία», τόνισε η Luk.
Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Foods υποστηρίζει την πρόταση της Luk για την κατανάλωση μαύρων καρότων στη φυσική τους μορφή (και όχι σαν χυμό), καθώς επικεντρώθηκε στη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών ουσιών -και κυρίως τις πολυφαινόλες- στα μαύρα καρότα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μαύρα καρότα προσέφεραν πολύ υψηλό επίπεδο βιοδιαθεσιμότητας θρεπτικών συστατικών όταν καταναλώνονταν ωμά.