Η υπερτροφή που ρίχνει την πίεση σε 4 μόλις εβδομάδες

υπερτροφή

Η υπέρταση φάνηκε να μειώνεται δραστικά με την κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας της υπερτροφής που θεωρείται αυτό το λαχανικό σε μορφή χυμού κάθε μέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μόλις οι άνθρωποι σταμάτησαν να το παίρνουν η αρτηριακή πίεση αυξήθηκε.

Οι ειδικοί υπερασπίζονται την καθημερινή κατανάλωση μιας συγκεκριμένης «υπερτροφής» για την καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης μετά από αποτελέσματα δοκιμών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού 250ml χυμού ενός κόκκινου λαχανικού κάθε μέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και να τη ρίξει στα φυσιολογικά επίπεδα χωρίς φάρμακα μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες.

Είναι ενδιαφέρον ότι όταν οι συμμετέχοντες σταμάτησαν να καταναλώνουν τον χυμό, η αρτηριακή τους πίεση επανήλθε στην αρχική της κατάσταση.

Η υπερτροφή που ρίχνει την πίεση: το παντζάρι

Οι Times ανέφεραν ότι ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι το παντζάρι είναι πλούσιο σε ανόργανα διαιτητικά νιτρικά άλατα.

Αυτά τα νιτρικά μετατρέπονται από τον οργανισμό σε νιτρώδη και στη συνέχεια σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο χαλαρώνει και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό καθιστά το παντζάρι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και την προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας.

Στη μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο, ζητήθηκε από τους ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με υπέρταση ή κινδύνευαν από υπέρταση να καταναλώνουν καθημερινά ένα ρόφημα για τέσσερις εβδομάδες. Στη μισή ομάδα χορηγήθηκε χυμός παντζαριού, ενώ η άλλη μισή ομάδα έλαβε ένα εικονικό φάρμακο που έμοιαζε και είχε την ίδια γεύση.

Στο τέλος της δοκιμής, που δημοσιεύθηκε στο Hypertension, όσοι έπιναν το χυμό παντζαριού είδαν μείωση της αρτηριακής πίεσης που τους επανέφερε στο «φυσιολογικό» εύρος.

Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, όταν οι συμμετέχοντες σταμάτησαν να πίνουν το χυμό παντζαριού, η αρτηριακή τους πίεση επέστρεψε στα προηγούμενα υψηλά επίπεδα. Αυτό υποδηλώνει ότι η διατήρηση μιας σταθερής πρόσληψης νιτρικών είναι απαραίτητη για μακροπρόθεσμα οφέλη.

Τονίζοντας τη σημασία των παντζαριών στη διατροφή μας, η Δρ Linia Patels εξήγησε:

«Η κατανάλωση παντζαριών ή άλλων τροφίμων πλούσιων σε νιτρικά, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, ο μάραθος και η κολοκύθα, κάνει καλό στην πίεση».

Από την πλευρά του ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, ανέφερε τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα του παντζαριού για τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το παντζάρι παρέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής. Περιέχει ακόμη νιτρικά άλατα που είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ροής του αίματος μέσω της διεύρυνσης των αιμοφόρων αγγείων, καθιστώντας το έτσι ευεργετικό για την αθλητική απόδοση και τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ο καθηγητής Spector υπογράμμισε επίσης ότι «Το παντζάρι ήταν το αγαπημένο σύμβολο στους ρωμαϊκούς οίκους ανοχής. Τα παντζάρια έχουν πολλές καλές ιδιότητες για την υγεία. Περιέχουν μια αμυντική χημική πολυφαινόλη που ονομάζεται βεταΐνη, η οποία είναι μοναδική και είναι πραγματικά καλή για τις φλεγμονές. Και περιέχουν τις πρόδρομες ουσίες του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι ένα αέριο που είναι σημαντικό για τα αιμοφόρα αγγεία μας».

Τα οφέλη του παντζαριού για την υγεία:

  1. Ρίχνει την πίεση
  2. Βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας
  3. Μειώνει τη φλεγμονή

1. Ρίχνει την πίεση

Τα παντζάρια έχουν την ικανότητα, σύμφωνα με τις μελέτες, να μειώνουν τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, τα οποία αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός παντζαριών θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Η επίδραση των παντζαριών, ωστόσο, φαίνεται να είναι μεγαλύτερη για τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που προκαλείται, όταν η καρδιά σας συσπάται, ενώ μικρότερη επίδραση έχει στην διαστολική αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που προκαλείται όταν η καρδιά σας είναι χαλαρή.

Αυτές οι επιδράσεις σε ό,τι αφορά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση νιτρικών αλάτων στο συγκεκριμένο λαχανικό. Στο σώμα σας, τα διατροφικά νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου, ένα μόριο που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί πτώση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

2. Βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα διαιτητικά νιτρικά άλατα που βρίσκονται στα παντζάρια μπορεί να ενισχύσουν την αθλητική απόδοση. Τα νιτρικά άλατα φαίνεται να επηρεάζουν τη φυσική απόδοση βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα σας.

Σύμφωνα με μελέτες, ο χυμός παντζαριού θα μπορούσε να ενισχύσει την αντοχή μας αυξάνοντας το χρόνο που χρειάζεται για να εξαντληθούν τα αποθέματα ενέργειας στον οργανισμό μας και ενισχύοντας την καρδιοαναπνευστική μας απόδοση. Με τον ίδιο μηχανισμό βελτιώνει και την απόδοση των αθλητών.

3. Μειώνει τη φλεγμονή

Τα παντζάρια περιέχουν χρωστικές ουσίες που ονομάζονται βεταλαΐνες, οι οποίες έχουν μια σειρά από αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μεταξύ άλλων μπορούν να δράσουν κατά της οξείδωσης της LDL (κακής) χοληστερόλης. Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει πολλαπλώς την υγεία μας, καθώς η χρόνια φλεγμονή έχει συσχετιστεί με καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, η ηπατική νόσος και ο καρκίνος.

Μια μελέτη σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 250 mL  χυμού παντζαριών για 2 εβδομάδες μείωσε σημαντικά πολλούς δείκτες φλεγμονής, συμπεριλαμβανομένης της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και του παράγοντα νέκρωσης όγκων -άλφα (TNF-a).

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top