Site icon Όλο Υγεία

Η υπερτροφή που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και κάνει καλό στο έντερο – Είναι αντιοξειδωτική και προστατεύει από τη φλεγμονή

τρόφιμα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:123RF

Η υπερτροφή αυτή ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και οι ειδικοί σας συνιστούν να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Το λαχανικό αυτό αποτελεί την κόκκινη δύναμη σας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά λαχανικά που υπάρχουν. Συμβάλλει στην πρόληψη πολλών ασθενειών, καθώς και του καρκίνου.

Η υπερτροφή αυτή συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ρυθμίζει τους καρδιακούς παλμούς λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε κάλιο και νιτρικά άλατα. Είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Το παντζάρι, αυτό το βολβοειδές και σούπερ νόστιμο λαχανικό, κάνει καλό στον οργανισμό σας και δεν πρέπει να λείπει από το πιάτο σας.

Δείτε τα οφέλη της υπερτροφής του παντζαριού για την υγεία

  1. Είναι πλούσιο σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά
  2. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
  3. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  4. Προστατεύει το έντερο
  5. Κάνει καλό στη μνήμη
  6. Είναι απαραίτητο για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση
  7. Ανακουφίζει τα συμπτώματα του φαινομένου Raynaud

1. Είναι πλούσιο σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά

Τα κόκκινα παντζάρια έχουν καταταχθεί ως ένα από τα 10 πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά λαχανικά που υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις βλαβερές συνέπειες μιας διαδικασίας που ονομάζεται οξείδωση.

Οι φυτικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για το πορφυρό-κόκκινο χρώμα της ρίζας, οι ανθοκυανίνες, έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλές αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ικανότητες που σας προστατεύουν από διάφορες παθήσεις.

2. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Η βητακυανίνη, η ισχυρή φυτική χρωστική ουσία που δίνει στο παντζάρι το πλούσιο χρώμα του, θεωρείται επίσης ότι συμβάλλει στην καταστολή της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Το παντζάρι περιέχει και άλλες ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο, όπως το σιδηρούχο οξύ, το ρούμι και η καμφερόλη.

3.Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι φυσικές χρωστικές ουσίες, στην οποία ανήκει η βητακυανίνη, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων και των δεικτών της φλεγμονής. Αυτό περιλαμβάνει την ανακούφιση από τη δυσφορία των φλεγμονωδών αρθρώσεων, όπως τα γόνατα.

4. Προστατεύει το έντερο

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες, εκτός από την υποστήριξη της λειτουργίας του εντέρου, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος στο έντερο.

Τα παντζάρια περιέχουν ακόμη γλουταμίνη, ένα αμινοξύ απαραίτητο για τη διατήρηση της επένδυσης του εντέρου μας. Θεωρείται ότι η γλουταμίνη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία του βλεννογόνου του εντέρου από τραυματισμούς και στρες.

5. Κάνει καλό στη μνήμη

Οποιαδήποτε βελτίωση στη ροή του αίματος θα ωφελήσει και τον εγκέφαλο. Μελέτες δείχνουν ότι η ένταξη παντζαριών στη διατροφή, σε συνδυασμό με την άσκηση, μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου – μια περιοχή που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη. Περαιτέρω μελέτες δείχνουν επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη νιτρικών φαίνεται να οδηγεί σε σημαντική βελτίωση των κινητικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αντίδρασης.

6. Είναι απαραίτητο για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Μετά την εμμηνόπαυση, η αρτηριακή πίεση και ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων αυξάνονται. Διατροφικές αλλαγές, όπως η συμπερίληψη λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά, φαίνεται να είναι μια χρήσιμη στρατηγική που βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών και με τη σειρά της στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Η κατανάλωση παντζαριού συμβάλει στη βελτίωση της κινητικότητας και των καρδιομεταβολικών αποτελεσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι το παντζάρι μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη ως μέρος μιας ποικίλης, ισορροπημένης διατροφής για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

7. Ανακουφίζει τα συμπτώματα του φαινομένου Raynaud

Το φαινόμενο Raynaud αναφέρεται σε μια δυσάρεστη κατάσταση όπου το αίμα στα δάχτυλα και τα πόδια δεν ρέει σωστά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, μούδιασμα και τσιμπήματα. Μια μελέτη που εξέτασε τις επιδράσεις του παντζαριού έδειξε βελτιώσεις στη ροή του αίματος στον αντίχειρα και το αντιβράχιο, καθώς και μείωση της αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version