Οι παρακάτω τροφές, όχι μόνο θα προστατεύσουν το έντερο σας, αλλά θα σας χαρίσουν μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή. Δείτε ποιες 7 τροφές συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας του εντέρου.
Παρόλο που το λεπτό σας έντερο κάνει την πιο σημαντική δουλειά στην διαδικασία της πέψης, η χρησιμότητα του παχέος εντέρου είναι να απορροφάει όλη την υγρασία από το φαγητό που καταναλώνετε. Ουσιαστικά, το παχύ έντερο οδηγεί το νερό πίσω στον οργανισμό σας για να σας ενυδατώσει, ενώ παράλληλα αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά και βοηθάει στην απομάκρυνση των άχρηστων. Επομένως αντιλαμβάνεστε ότι το παχύ έντερο παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην υγεία σας και πρέπει να το προστατεύετε.
Όπως το φαγητό λοιπόν, επηρεάζει τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους μύες σας, έτσι επηρεάζει και το παχύ σας έντερο. Επομένως, για να παραμείνει υγιές, θα πρέπει να καταναλώνετε και τις σωστές τροφές για να το καταφέρετε. Αν δεν τρέφεστε σωστά, υπάρχει πάντα κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αυτές είναι οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να το αποτοξινώσετε:
- Κινόα και καστανό ρύζι
- Φασόλια και φακές
- Τσία
- Μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο
- Σολομός, σαρδέλες και πέστροφες
- Γιαούρτι
- Αμύγδαλα
1. Κινόα και καστανό ρύζι
Πρώτα από όλα, βασίστε τη διατροφή σας σε τροφές ολικής άλεσης, όσο πιο φρέσκες γίνεται. Οι ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη και η κινόα, είναι μια καλή αρχή. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, γι’ αυτό και αποτελούν τις πιο κατάλληλες για να καθαρίσουν το παχύ σας έντερο. Αν καταναλώνετε 3 μερίδες τέτοιων τροφών την ημέρα, μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, κατά 17%, σύμφωνα με μια έρευνα του Harvard /Τ.Η. Chan School of Public Health.
2. Φασόλια και φακές
Τα όσπρια, όπως τα φασόλια και οι φακές, αποτελούν επίσης τροφές γεμάτες με φυτικές ίνες. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών, έχουν 35% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες του παχέος εντέρου, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο, σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν μικρές ποσότητες.
3. Τσία
Τρώγοντας δύο κουταλιές της σούπας σπόρους τσία, επωφελείστε με 10 γραμμάτια φυτικών ινών, δηλαδή, το 40% των ημερήσιων αναγκών σας. Προτείνεται να στοχεύετε στα 25-35 γραμμάρια την ημέρα. Ο λόγος που οι φυτικές ίνες είναι τόσο ωφέλιμες, είναι το γεγονός ότι βοηθούν στις κενώσεις και στην απαλλαγή από του οργανισμού από άχρηστες ουσίες, τις τοξίνες και τη χοληστερόλη.
4. Μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο
Ακόμα μερικές τροφές με φυτικές ίνες, και ταυτόχρονα πολύ νόστιμες για σαλάτα δίπλα στο γεύμα σας. Η κατανάλωση των λαχανικών αυτών μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου 24%.
5. Σολομός, σαρδέλες και πέστροφες
Για ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, το ποσοστό να χειροτερέψει η κατάσταση τους, μειώνεται όταν εντάσσουν στην δίαιτά τους ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και οι πέστροφες, που περιέχουν πολλά Ω3. Τα Ω3 σταματούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
6. Γιαούρτι
Τα γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι, είναι γεμάτα προβιοτικά, και μειώνουν σχεδόν στο 38% τον κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο, σύμφωνα με μία έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο International Journal of Cancer. Επιπλέον, τα προβιοτικά μειώνουν και τα αέρια.
Αποφύγετε αυτές τις τροφές
Το επεξεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα, είναι αναγνωρισμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως καρκινογόνα. Το κόκκινο κρέας επίσης είναι επικίνδυνο, καθώς και το αλκοόλ.