Με την ηλικία, την έκθεση στον ήλιο και άλλους παράγοντες, το δέρμα μπορεί να καταστραφεί και να ζαρώσει. Αν και δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε εντελώς, υπάρχουν βήματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι για να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και ακόμη νεότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και έχει μια σειρά από ζωτικές λειτουργίες. Αυτά περιλαμβάνουν το να λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα έναντι τραυματισμών και τοξικών ουσιών, καθώς και να βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Ως εκ τούτου, έχει σχεδιαστεί για να είναι ανθεκτικό.
Σύμφωνα με έναν ειδικό, η διατροφή είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα. «Δεν είναι μυστικό ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ευημερία μας», εξήγησε στην Express ο ανώτερος επιστήμονας στο Absolute Collagen, Δρ. Dave Reilly, και πρόσθεσε:
«Ενώ πολλοί από εμάς γνωρίζουμε πως η διατροφή μας επηρεάζει την πέψη και τα επίπεδα ενέργειας μας, συχνά παραβλέπουμε τις επιπτώσεις της στο δέρμα μας. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας υγιούς, νεανικής εμφάνισης».
Ο ειδικός, μάλιστα, προειδοποίησε ότι πέντε συγκεκριμένες τροφές θα μπορούσαν να βλάψουν το δέρμα, συμβάλλοντας σε θέματα όπως η ακμή και η ξηρότητα.
«Η γνώση αυτών των τροφών είναι εξαιρετικά σημαντική, ιδιαίτερα καθώς γερνάμε και η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται. Τα χαμηλότερα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα μας σημαίνουν ότι τυχόν κακές διατροφικές συνήθειες θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στην εμφάνισή μας», συνέχισε.
Οι 5 τροφές που καταστρέφουν το δέρμα
- Υπερβολικό αλάτι
- Αλκοόλ
- Επεξεργασμένα κρέατα
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Λευκό ψωμί μαζικής παραγωγής
1. Υπερβολικό αλάτι
Το αλάτι είναι απαραίτητο συστατικό στη μαγειρική, ενισχύοντας τις γεύσεις των γευμάτων μας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ. Reilly, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού στο σώμα, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται φουσκωμένο και πρησμένο.
Αυτή η παρενέργεια είναι ιδιαίτερα αισθητή στο ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε αυξημένες σακούλες κάτω από τα μάτια.
«Το να ξεχωρίζετε τους τύπους βοτάνων και μπαχαρικών που χρησιμοποιείτε στη μαγειρική σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε την εξάρτησή σας από το αλάτι. Θα πρέπει επίσης να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων, παρακολουθώντας στενά την περιεκτικότητα σε νάτριο των συχνών αγορών σας», προτείνει ο ειδικός και συνεχίζει:
«Αν παλεύετε να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού, κάντε μια προσπάθεια να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Το να πίνετε άφθονο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε την περίσσεια νατρίου στο σύστημά σας, μειώνοντας το πρήξιμο του δέρματος».
2. Αλκοόλ
Ενώ το νερό είναι απαραίτητο για να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο, στην αντίθετη πλευρά του φάσματος βρίσκεται το αλκοόλ. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ αφυδατώνει και θαμπώνει το δέρμα.
«Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι το σώμα απελευθερώνει περισσότερα ούρα και χάνει περισσότερο νερό, αλάτι και θρεπτικά συστατικά από το συνηθισμένο. Η αυξημένη απώλεια ζωτικών θρεπτικών συστατικών επηρεάζει το σώμα σας εκτελώντας άλλες λειτουργίες, όπως η παραγωγή κολλαγόνου», εξηγεί ο Δρ. Reilly και προσθέτει:
«Η καλύτερη λύση για αυτό είναι να διατηρήσετε την κατανάλωση αλκοόλ στο ελάχιστο. Ωστόσο, για εκείνους που εξακολουθούν να θέλουν να απολαμβάνουν ένα ποτό κάθε τόσο, ο περιορισμός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματός σας».
3. Επεξεργασμένα κρέατα
Ο ειδικός προειδοποίησε, επίσης, ότι τα επεξεργασμένα κρέατα στη διατροφή, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά, θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα σας. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα προϊόντα περιέχουν συχνά υψηλές ποσότητες ορμονών και αντιβιοτικών, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ορμονική ανισορροπία στο σώμα.
Αυτή η ανισορροπία βάζει το σώμα σας σε στρες, το οποίο μπορεί να έχει πολλές παρενέργειες που σχετίζονται με το δέρμα, όπως αυξημένη λιπαρότητα και εξάρσεις ακμής, ενώ το στρες μπορεί επίσης να επιδεινώσει δυνητικά καταστάσεις όπως το ξηρό, ξεφλουδισμένο και φλεγμονώδες δέρμα.
«Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να τρώτε αυτά τα τρόφιμα με μέτρο. Και όταν καταναλώνετε επεξεργασμένα κρέατα, προσπαθήστε να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και να ακολουθείτε μια σταθερή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας», προτείνει ο επιστήμονας.
4. Γαλακτοκομικά προϊόντα
Ο Δρ. Reilly προειδοποίησε ακόμη ότι πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, για παράδειγμα το μη βιολογικό γάλα και τα επεξεργασμένα τυριά, μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα ορμονών. Αυτό μπορεί επίσης να συμβάλει σε ορμονικές ανισορροπίες, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή ελαίων και εξάρσεις.
«Για να το αποφύγετε, σκεφτείτε το γάλα ξηρών καρπών για τον πρωινό σας καφέ ή να επιλέξετε βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία συνήθως έχουν χαμηλότερα επίπεδα ορμονών. Επιπλέον, προσπαθήστε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας περισσότερα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν την εμφάνιση του δέρματος», συμβουλεύει.
Τέτοια παραδείγματα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το γιαούρτι και το τυρί cottage, που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του ιστού του δέρματος, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται πιο υγιές και λαμπερό.
5. Λευκό ψωμί μαζικής παραγωγής
Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε μια φρεσκοψημένη μπαγκέτα, αλλά τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ορισμένα λευκά ψωμιά, μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο δέρμα εάν δεν καταναλώνονται με μέτρο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μόρια ζάχαρης στο μαζικά παραγόμενο λευκό ψωμί συνδέονται με τις πρωτεΐνες κολλαγόνου στο σώμα, αποδυναμώνοντάς τες.
Το κολλαγόνο είναι ένα σημαντικό συστατικό των συνδέσμων και του συνδετικού ιστού, με ιδιότητες επούλωσης πληγών και τόνωσης του δέρματος. Έτσι, όταν αυτό το κολλαγόνο εξασθενεί, αυξάνει την πιθανότητα λεπτών γραμμών και ρυτίδων με την πάροδο του χρόνου.
«Ευτυχώς δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε το ψωμί. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις όπως το πολύσπορο, το ψωμί με σιτηρά και το ψωμί με σπόρους, τα οποία έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη», καταλήγει ο Δρ. Reilly.