Κάθε ξηρός καρπός έχει τα δικά του πλεονεκτήματα για την υγεία, αλλά μερικοί βρίσκονται πραγματικά στην κορυφή της λίστας με τους πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς. Δείτε ποιοι ξηροί καρποί έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό, σας δίνουν ενέργεια και μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Γνωρίζατε ότι υπάρχουν ξηροί καρποί που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό; Κι όμως, υπάρχουν. Μπορεί να είναι μικροί σε μέγεθος οι ξηροί καρποί αλλά μπορούν να συναγωνιστούν ακόμη και ένα αυγό.
Κάθε πότε πρέπει να τρώτε πρωτεΐνη αν θέλετε να χάσετε βάρος και να χτίσετε μύες
Υπάρχουν ξηροί καρποί που σας δίνουν ενέργεια όπως και το αυγό, μειώνουν την όρεξή σας, αυξάνουν την αθλητική σας απόδοση και διατηρούν το δέρμα σας υγιές. Επίσης, κάνουν καλό στην καρδιά σας, προλαμβάνουν την οστεοπόρωση και μειώνουν το στρες.
Οι 3 ξηροί καρποί με περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό:
- Αράπικα φιστίκια
- Αμύγδαλα
- Φιστίκια Αιγίνης
1. Αράπικα φιστίκια
Τα αράπικα φιστίκια είναι τεχνικά ένα όσπριο που φυτρώνει υπόγεια, αλλά καταναλώνονται ως ξηροί καρποί για τη γεύση, την υφή και τη θρεπτική τους αξία. Υπάρχει λόγος που τα φιστίκια είναι ένας από τους αγαπημένους ξηρούς καρπούς.
Είναι οικονομικά, διατηρούνται αρκετό καιρό και είναι θρεπτικά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, τα αράπικα φιστίκια διαθέτουν περισσότερα από 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα 30 γραμμαρίων.
Απολαύστε τα φιστίκια ως χορταστικό σνακ ή προσθέστε τα σε αλμυρά πιάτα.
2. Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι πραγματικά η «δύναμή» σας, καθώς σας προσφέρουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών. Έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σας και σας προστατεύουν από διάφορες παθήσεις, όπως καρδιακές. Τα 23 αμύγδαλα (μία μερίδα) παρέχουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών, γεγονός που εξασφαλίζει περισσότερο από το 10% των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες.
Προσθέστε ανάλατα αμύγδαλα ως γαρνιτούρα στις σαλάτες σας, χρησιμοποιήστε τα ως κύριο συστατικό για κέικ, ή ψήστε τα και απολαύστε τα ως σνακ.
3. Φιστίκια Αιγίνης
Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν ένα εξαιρετικό διατροφικό προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του καλίου που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, της βιταμίνης Β6 που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και του μαγγανίου που χτίζει τα οστά. Νέες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης μπορεί να βελτιώσει την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου σας, αυξάνοντας τη συγκέντρωση των ωφέλιμων βακτηρίων.
Ποιοι είναι οι καλύτεροι ξηροί καρποί για αδυνάτισμα και μείωση του σακχάρου
Μία μερίδα φιστίκια έχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα φιστίκια συνδυάζονται καλά με πρωτεΐνες όπως το ψάρι και το κοτόπουλο. Χρησιμοποιήστε έναν επεξεργαστή τροφίμων για να αναμείξετε τα φιστίκια και τη φρυγανιά σε ψιλοκομμένο μείγμα και περιχύστε τα φιλέτα ψαριού ή το στήθος κοτόπουλου με την επικάλυψη πριν το μαγείρεμα. Δοκιμάστε το και θα ξετρελαθείτε!
Κι άλλοι ξηροί καρποί με πρωτεΐνη
Αν και αυτοί οι ξηροί καρποί δεν έχουν την ίδια ή περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό, αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας.
Κάσιους
Τα κάσιους προσφέρουν ένα σωρό βασικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή υγεία. Μια μερίδα κάσιους παρέχει το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης χαλκού, ενός ιχνοστοιχείου που υποστηρίζει το νευρικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα και παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Τα 18 κάσιους έχουν 4 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Επιπλέον, τα κάσιους έχουν πολλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση κάσιους για 12 εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Καρύδια
Αυτοί οι ξηροί καρποί έχουν 2,5 γραμμάρια φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών, τα οποία έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, του εντέρου και της ανδρικής γονιμότητας. Τα 14 μισά καρύδια έχουν 4 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Απολαύστε τα καρύδια σκέτα, συνδυάστε τα με κάποιο φρούτο (η μπανάνα και τα καρύδια αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό), πασπαλίστε τα σε σαλάτες ή συνδυάστε τα με φέτα.
Φουντούκια
Τα φουντούκια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, με μία μερίδα να παρέχει σχεδόν το 87% της ημερήσιας σύστασης σε μαγγάνιο, ένα μέταλλο που υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας, την αναπαραγωγή, την πήξη του αίματος, την ανάπτυξη των οστών και πολλά άλλα.
Η τακτική κατανάλωση φουντουκιών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης και να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Μία μερίδα με 21 φουντούκια έχει 4 γραμμάρια πρωτεΐνης.