Site icon Όλο Υγεία

Οι 10 φαινομενικά αθώες συνήθειες που αποφεύγουν οι διαιτολόγοι

διαιτολόγοι

Image by Freepik

Οι διαιτολόγοι δεν θα υιοθετούσαν ποτέ τις παρακάτω συνήθειες. Μήπως πρέπει να τους ακολουθήσετε; Δείτε ποιες είναι και γιατί πρέπει να τις κόψετε.

Όλοι έχουμε κάποιες καθημερινές διατροφικές συνήθειες. Είτε αφορούν σε κάποιο σνακ, είτε στον τρόπο που μαγειρεύουμε, υπάρχουν συνήθειες που, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, κάνουν κακό στην υγεία μας ή μας φορτώνουν με άχρηστες θερμίδες.

Αν τις αναφέρετε στον/την διατροφολόγο σας θα πει να τις κόψετε μαχαίρι. Αυτές είναι οι 10 διατροφικές συνήθειες που πρέπει να σταματήσετε, σύμφωνα με τους διατροφολόγους:

Οι 10 συνήθειες που πρέπει να αποφύγετε

  1. Να παραψήνετε το κρέας
  2. Να μαγειρεύετε με πάρα πολύ, ή λίγο λίπος
  3. Να μαγειρεύετε τα πάντα με το ίδιο λάδι
  4. Να πετάτε τρόφιμα επειδή έχουν λήξει
  5. Να τρώτε συνέχεια τα ίδια φαγητά
  6. Να μαγειρεύετε μόνο το ασπράδι του αυγού
  7. Να χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα χωρίς γλουτένη
  8. Να βάζετε αλάτι πριν δοκιμάσετε
  9. Να αποφεύγετε τα φρούτα λόγω της ζάχαρης
  10. Να ξεπαγώνετε τα τρόφιμα στον πάγκο της κουζίνας

1. Να παραψήνετε το κρέας

Το ψήσιμο ή το μαγείρεμα του κρέατος, καλό είναι να γίνεται με μέτρο. Είναι προτιμότερο να το φάτε λίγο άψητο, παρά να το παραψήσετε, όπως συμβουλεύουν οι διατροφολόγοι. Το παραψημένο κρέας δημιουργεί διάφορες χημικές ενώσεις που μπορεί να είναι καρκινογόνες και φούσκωμα. Το ιδανικό είναι να μαγειρεύετε το κρέας σε κατσαρόλα ή στον φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία, για να έχετε ένα υγιεινό αποτέλεσμα.

2. Να μαγειρεύετε με πάρα πολύ, ή λίγο λίπος

Αν το παρακάνετε με το λάδι, θα φορτωθείτε με πολλές παραπάνω θερμίδες, ενώ, αν δεν βάλετε αρκετό, θα χάσετε κάποιες πολύ σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Παν μέτρον άριστον λοιπόν και στα καλά λιπαρά, καθώς οι διάφοροι τύποι λαδιού, μπορούν να δώσουν καλύτερη γεύση στο πιάτο σας, αλλά και κάποιες απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, από την άλλη όμως, η υπερβολική χρήση τους θα πολλαπλασιάσει την ένδειξη της ζυγαριάς σας. Γι’ αυτό βρείτε την ισορροπία.

3. Να μαγειρεύετε τα πάντα με το ίδιο λάδι

Πέρα από την σωστή ισορροπία στην ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείτε, πρέπει να προσέξετε και τις τροφές τις οποίες μαγειρεύετε με το λάδι. Όταν το λάδι μαγειρεύεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χάνει πολλές από τις θρεπτικές και γευστικές του ουσίες, επομένως καλό θα είναι να μην χρησιμοποιήσετε το ίδιο λάδι σε κάποιο άλλο φαγητό.

4. Να πετάτε τρόφιμα επειδή έχουν λήξει

Στους διατροφολόγους δεν αρέσει να πηγαίνει χαμένο το φαγητό. Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να πετάτε φαγητό ή τρόφιμα, επειδή έχει περάσει η ημερομηνία πώλησης που αναγράφεται στην ετικέτα. Μερικές φορές, και σε κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα, μπορείτε να αγνοήσετε ακόμα και την ημερομηνία λήξης αν πρόκειται για λίγες ημέρες, και να κρίνετε από την εμφάνιση και την μυρωδιά αν πραγματικά έχει λήξει κάποιο τρόφιμο.

5. Να τρώτε συνέχεια τα ίδια φαγητά

Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία στα γεύματά σας, και να μην τρώτε συνεχώς τα ίδια, απλώς επειδή είναι βολικά στο μαγείρεμα ή μόνο αυτά ξέρετε. Έχετε μια ποικιλία στις τροφές που αγοράζετε, στους τρόπους που τις μαγειρεύετε αλλά και στις συνταγές που ακολουθείτε, και θα δείτε διαφορές αφενός στη ζυγαριά σας και αφετέρου στην υγεία σας.

6. Να μαγειρεύετε μόνο το ασπράδι του αυγού

Αν μαγειρεύετε πάντα το ασπράδι του αυγού και δεν χρησιμοποιείτε τον κρόκο, στερείτε από τον εαυτό σας κάποιες πολύ σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Όντως, αφαιρώντας τους κρόκους μπορεί να γλιτώσετε κάποιες έξτρα θερμίδες, αλλά χάνετε όλες τις θρεπτικές ουσίες του αυγού, έτσι. Επίσης, ο κρόκος θα σας χορτάσει περισσότερο, επομένως θα γλιτώσετε κάποιο πιθανό τσιμπολόγημα αν ξαναπεινάσετε σε μικρό χρονικό διάστημα.

7. Να χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα χωρίς γλουτένη

Ναι, σίγουρα μια δίαιτα χωρίς γλουτένη βοηθάει αυτούς που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά όσοι ακολουθούν μια τέτοια δίαιτα καθαρά για διατροφικούς λόγους, καλό είναι να το ξανασκεφτούν. Η πλήρης απουσία της γλουτένης κάνει πιο δύσκολη την πρόσληψη βιταμινών, φυτικών ινών και μεταλλικών στοιχείων που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να παράγει ενέργεια.

8. Να βάζετε αλάτι πριν δοκιμάσετε

Αφήστε κάτω το αλάτι και πιάστε το κουτάλι ή το πιρούνι σας. Μην προσθέτετε αλάτι πριν δοκιμάσετε το φαγητό, καθώς πολλές φορές δεν χρειάζεται την έξτρα δόση αλατιού. Κάποια φαγητά είναι αλμυρά από μόνα τους. Επίσης μια καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσετε το αλάτι με μπαχαρικά και καρυκεύματα που θα νοστιμίσουν το φαγητό σας.

9. Να αποφεύγετε τα φρούτα λόγω της ζάχαρης

Το γεγονός ότι τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφεύγετε στην περίπτωση που προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν τα φρούτα είναι διαφορετική από κάθε άλλη μορφή, και είναι πολύ ευεργετική για τον οργανισμό. Εκτός από τις θρεπτικές ουσίες που λαμβάνετε από τα φρούτα, τα σάκχαρα που περιέχουν θα σας κάνει να νιώσετε πιο χορτάτοι και να αποφύγετε τα συχνά σνακς.

10. Να ξεπαγώνετε τα τρόφιμα στον πάγκο της κουζίνας

Οι διατροφολόγοι συνιστούν να αποφεύγετε να ξεπαγώνετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου στον πάγκο της κουζίνας, καθώς έτσι, δημιουργείτε ένα ασφαλές περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Είναι ασφαλέστερο να τα ξεπαγώνετε στον φούρνο μικροκυμάτων ή στη συντήρηση του ψυγείου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

διαιτολόγος

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version