Site icon Όλο Υγεία

«Είμαι ογκολόγος – Το φαγητό και το ποτό που πρέπει να κόψετε για να προστατευθείτε από τον καρκίνο»

«Είμαι ογκολόγος - Κόψτε αυτό το φαγητό και αυτό το ποτό για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου»

Φωτογραφία: 123rf

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια γιατί ένα άτομο αναπτύσσει καρκίνο, ενώ ένα άλλο όχι, ωστόσο η έρευνα έχει δείξει ότι συγκεκριμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI), πολλές μελέτες έχουν αναδείξει γνωστούς ή ύποπτους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, δύο από τους οποίους επισημαίνει και ένας κορυφαίος Τσέχος ογκολόγος.

Καρκίνος: Τα ανησυχητικά συμπτώματα που εμφανίζονται όταν τρώμε

Τι συμβουλεύει ογκολόγος για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου

Ενώ ο κίνδυνος καρκίνου μπορεί να συνδεθεί με παράγοντες εκτός του ελέγχου μας, όπως τα γονίδια και η ηλικία, το Cancer Research UK εκτιμά ότι περίπου τέσσερις στους 10 καρκίνους θα μπορούσαν να προληφθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή.

Έχοντας αυτό κατά νου, ο Jiri Kubes, ογκολόγος-ακτινολόγος και ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Proton στην Πράγα, επεσήμανε ότι ο περιορισμός -ή ακόμα καλύτερα η εξάλειψη- δύο τροφών και ποτών από τη διατροφή σας μπορεί να σημαίνει μια πιο ευτυχισμένη, πιο υγιή ζωή.

ογκολόγος
Ο Δρ. Jiri Kubes /
AiroMedical

«Μερικά από τα πράγματα που προκαλούν τον καρκίνο είναι εκτός του ελέγχου μας, όπως τα γονίδια και η ηλικία, αλλά η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν ρόλο», εξήγησε.

Στο πλαίσιο αυτό, προέτρεψε τους ανθρώπους να περιορίσουν την πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος και αλκοόλ. «Το επεξεργασμένο κρέας και το αλκοόλ έχουν χαρακτηριστεί ως καρκινογόνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ, ανέφερε και συνέχισε:

Καρκίνος: Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα είδος λίπους μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους – Ενεργοποιείται απο το κρύο

«Η συμβουλή είναι ότι η μείωση και των δύο αυτών πραγμάτων είναι καλύτερη για τη συνολική υγεία». Η συμβουλή του υποστηρίζεται από το Cancer Research UK, που τονίζει: «Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου».

«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι αιτία καρκίνου. Είμαστε τόσο σίγουροι για αυτή τη σχέση όσο και για άλλες αποδεδειγμένες αιτίες καρκίνου, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ».

Πώς το αλκοόλ και το επεξεργασμένο κρέας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ο Δρ. Kubes εξήγησε ότι η κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει τα κύτταρα και μπορεί να αποτρέψει την επισκευή τους με τον τρόπο που θα έπρεπε. Μπορεί επίσης να διαταράξει τις ορμόνες, προκαλώντας τη συχνότερη διαίρεση των κυττάρων και αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

«Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ και το παχύ έντερο, μεταξύ άλλων. Δεν είναι γνωστό σε ποιο σημείο εγείρονται οι κίνδυνοι, αλλά γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος», επεσήμανε ο ογκολόγος.

Όσον αφορά στο επεξεργασμένο κρέας, τώρα, ο ΠΟΥ τονίζει ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το επεξεργασμένο κρέας ταξινομείται ως οτιδήποτε έχει διατηρηθεί με κάποιο τρόπο, όπως το κάπνισμα, το ωρίμανση ή το αλάτισμα.

Αυτό περιλαμβάνει ζαμπόν, λουκάνικα, χοτ ντογκ και διάφορα αλλαντικά. «Η συμβουλή είναι ότι τα επεξεργασμένα κρέατα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Μαζί με τη μείωση της ποσότητας επεξεργασμένου κρέατος, είναι σημαντική η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά», σημείωσε ο Δρ. Kubes.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρουν πως όποιος τρώει περισσότερα από 90 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα θα πρέπει να το μειώσει σε 70 γραμμάρια την ημέρα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας περιλαμβάνουν το βάρος και το πόση άσκηση κάνετε.

3 «επίμονα» συμπτώματα καρκίνου που εμφανίζονται το πρωί όταν ξυπνάτε

«Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η άσκηση είναι πολύ σημαντικά για τη συνολική υγεία. Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο καρκίνου ή για τυχόν συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζετε, να μιλάτε πάντα με το γιατρό σας», κατέληξε ο Δρ. Kubes.

Πηγές: Express, NCI, Cancer Research UK, World Health Organization

Όλο Υγεία

Exit mobile version