Ο θαυματουργός χυμός που προλαμβάνει καρκίνο, Αλτσχάιμερ και χαρίζει λαμπερό δέρμα

λαχανικό

Ο χυμός του συγκεκριμένου λαχανικού θεωρείται άκρως θρεπτικός και ωφέλιμος για την υγεία. Μπορείτε, ωστόσο, να απολαύστε με πολλούς τρόπους π.χ. προσθέτοντάς το στη σαλάτα για να αποκομίσετε τα οφέλη του.

Το συγκεκριμένο λαχανικό περιέχει πολλές βιταμίνες και ευεργετικές για την υγεία ενώσεις όπως λουτεΐνη, λυκοπένιο, ανθοκυανίνες και πολυακετυλένια. Άλλα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει είναι η βιταμίνη Β2, το παντοθενικό οξύ, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το νάτριο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε νερό που καταλαμβάνει το 86-97 τοις εκατό του βάρους του, ενώ περίπου το 10 τοις εκατό αποτελείται από φυτικές ίνες.

Που κάνουν καλό τα καρότα και ο χυμός τους:

Τα καρότα προστατεύουν από καρκίνο

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης, αποδείχθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα καροτενοειδών που μας προσφέρουν μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, η υψηλή πρόσληψη βήτα-καροτίνης μέσα από τη διατροφή μας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών.

Τα καρότα περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες μπορούν ακόμη να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες καρότα κάθε εβδομάδα είχαν 20 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου.

Προάγουν την υγεία του εγκεφάλου

Τα καρότα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το οξειδωτικό στρες και να προστατέψετε τον εγκέφαλό σας από βλάβες. Το οξειδωτικό στρες είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αντίδραση του οργανισμού μας στις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που είναι ασταθή και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε κύτταρα, ιστούς και όργανα. Το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών.

Η τακτική κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως τα καρότα, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη γνωστική εξασθένηση. Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει τις γνωστικές λειτουργίες. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία από τη έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών  που σχετίζεται με την ηλικία, όπως συμβαίνει στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τα καρότα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης και των μαθησιακών δεξιοτήτων. Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση καρότων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και των μαθησιακών δεξιοτήτων. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν τα περισσότερα καρότα είχαν καλύτερες ικανότητες ανάκλησης πληροφοριών σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν τη λιγότερη ποσότητα καρότων. Επιπλέον, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα καρότα είχαν επίσης βελτιωμένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Τα καρότα μπορούν επίσης να προάγουν την υγεία του εντέρου, η οποία έχει συνδεθεί άμεσα με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και της ψυχικής ευεξίας.

Θωρακίζουν την υγεία του δέρματος

Αν ακόμα αναρωτιέστε αν τα καρότα είναι καλά για εσάς, μάθετε ότι  μπορούν να διατηρήσουν το δέρμα σας και να προάγουν την επούλωση των πληγών. Τα καρότα έχουν χρησιμοποιηθεί για την επούλωση των πληγών εδώ και αιώνες, χάρη στα υψηλά επίπεδα βήτα-καροτίνης που διαθέτουν. Καταπολεμούν τις λοιμώξεις, μειώνουν τη φλεγμονή και αυξάνουν την ικανότητά σας να αναρρώνετε πιο γρήγορα.

Τα καρότα αποτελούν επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του δέρματος. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν το δέρμα να διατηρείται ενυδατωμένο και απαλλαγμένο από κηλίδες. Τα καρότα περιέχουν επίσης βήτα καροτίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Και ο χυμός καρότου είναι επίσης μια φυσική λύση για λαμπερό και υγιές δέρμα.

Αυτό το γνωρίζατε;

Τα καρότα, δεν ήταν πάντα… πορτοκαλί. Η σύγχρονη ποικιλία, που όλοι γνωρίζουμε στις μέρες μας, καλλιεργήθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από ολλανδούς παραγωγούς, οι οποίοι πήραν μεταλλαγμένα στελέχη του μωβ καρότου και τα «μεταμόρφωσαν» σταδιακά στη γνωστή πορτοκαλί εκδοχή τους.

Όλο Υγεία

Scroll to Top