Site icon Όλο Υγεία

Δίαιτα αποτοξίνωσης με χυμούς : Είναι υγιεινή ή υπάρχουν κίνδυνοι; Τι δείχνει νέα μελέτη

Δίαιτα αποτοξίνωσης με χυμό

Φωτογραφία: 123rf

Ο χυμός θεωρείται συχνά υγιεινή επιλογή, αλλά μπορεί να έχει απρόσμενες επιπτώσεις στην υγεία σας. Σύμφωνα με νέα μελέτη, η κατανάλωσή του για μόλις τρεις ημέρες μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον οργανισμό σας. Ποιους κινδύνους έχει η δίαιτα αποτοξίνωσης με χυμό;

Χοληστερίνη : Ειδικός συνιστά έναν χυμό που μπορεί να την μειώσει φυσικά

Έχει κινδύνους η δίαιτα αποτοξίνωσης; Τι δείχνει νέα μελέτη

Σύμφωνα με το Nutrition Reviews, η μέτρια κατανάλωση 100% φυσικών χυμών φρούτων μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν την παροχή σημαντικών βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη C, το κάλιο και τα αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικό στρες.

Μια νέα μελέτη του Northwestern University υποδηλώνει το αντίθετο. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients, διαπίστωσε ότι μια διατροφή αποκλειστικά με χυμούς φρούτων και λαχανικών, ακόμη και για μόλις τρεις ημέρες, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου και του στόματος, οι οποίες συνδέονται με φλεγμονή και γνωστική έκπτωση.

Η δίαιτα αποτοξίνωσης με χυμό αυξάνει τα βακτήρια του εντέρου

Οι επιστήμονες του Northwestern μελέτησαν τρεις ομάδες υγιών ενηλίκων:

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα σάλιου, επιχρίσματα από το εσωτερικό των παρειών και δείγματα κοπράνων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δίαιτα, χρησιμοποιώντας τεχνικές γονιδιακής αλληλούχησης για να αναλύσουν τις αλλαγές στα βακτήρια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που κατανάλωσε μόνο χυμούς παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση σε βακτήρια που σχετίζονται με φλεγμονή και διαπερατότητα του εντέρου.

Αντίθετα, η ομάδα που κατανάλωσε ολόκληρες φυτικές τροφές εμφάνισε πιο ευνοϊκές αλλαγές στη μικροχλωρίδα. Η ομάδα που συνδύασε χυμούς με τροφές είχε επίσης βακτηριακές αλλαγές, αλλά λιγότερο έντονες από την ομάδα που κατανάλωσε μόνο χυμούς.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση χυμών χωρίς φυτικές ίνες μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα, οδηγώντας ενδεχομένως σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Οι κίνδυνοι της αποτοξίνωσης με χυμούς

«Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την αποτοξίνωση με χυμούς ως υγιεινή επιλογή, αλλά αυτή η μελέτη προσφέρει μια διαφορετική οπτική», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Melinda Ring, διευθύντρια του Osher Center for Integrative Health στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

«Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χυμού με ελάχιστες φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες στο μικροβίωμα, με αρνητικές συνέπειες όπως η φλεγμονή και η μειωμένη υγεία του εντέρου», πρόσθεσε η Ring.

Γιατί οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές

Η διαδικασία εξαγωγής χυμού αφαιρεί μεγάλο μέρος των φυτικών ινών που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, οι οποίες τρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Αυτά τα βακτήρια παράγουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως το βουτυρικό οξύ.

Χωρίς φυτικές ίνες, τα βακτήρια που αγαπούν τη ζάχαρη μπορούν να πολλαπλασιαστούν. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη στους χυμούς τροφοδοτεί αυτά τα επιβλαβή βακτήρια, διαταράσσοντας το μικροβίωμα του εντέρου και του στόματος. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό, την ανοσία και ακόμη και την ψυχική υγεία.

Αλλαγές και στο στόμα

Σε αντίθεση με το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο παρέμεινε σχετικά σταθερό, το στοματικό μικροβίωμα παρουσίασε δραματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της δίαιτας αποκλειστικά με χυμούς. Οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση των ευεργετικών βακτηρίων Firmicutes και αύξηση των Proteobacteria, μια ομάδα βακτηρίων που σχετίζονται με φλεγμονή.

«Αυτό υπογραμμίζει πόσο γρήγορα οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τους πληθυσμούς των βακτηρίων που σχετίζονται με την υγεία», δήλωσε η Ring. «Το στοματικό μικροβίωμα φαίνεται να είναι ένας άμεσος δείκτης της επίδρασης της διατροφής».

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο των χυμών και άλλων διατροφικών προτύπων στο μικροβίωμα, ειδικά στα παιδιά, τα οποία συχνά καταναλώνουν χυμούς ως υποκατάστατο των φρούτων.

«Η θρεπτική σύνθεση των χυμών, ιδιαίτερα τα επίπεδα ζάχαρης και υδατανθράκων, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μικροβιακής ισορροπίας τόσο στο έντερο όσο και στη στοματική κοιλότητα και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη», ανέφερε η πρώτη συγγραφέας Maria Luisa Savo Sardaro, ερευνήτρια στο Amato Lab του τμήματος ανθρωπολογίας του Northwestern University και καθηγήτρια μικροβιολογίας τροφίμων στο San Raffaele University στη Ρώμη.

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της προτεραιοποίησης των φυτικών ινών στις διατροφικές οδηγίες και την παραγωγή τροφίμων.

Προς το παρόν, η Ring προτείνει: «Αν σας αρέσουν οι χυμοί, δοκιμάστε να φτιάξετε smoothies αντί για χυμούς ώστε να διατηρήσετε τις φυτικές ίνες, ή συνδυάστε τους χυμούς σας με ολόκληρες τροφές για να εξισορροπήσετε τον αντίκτυπο στο μικροβίωμα».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version