Είναι υγιεινός ο ντεκαφεϊνέ; Οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει

ρόφημα

Σας αρέσει ο καφές χωρίς καφεΐνη; Μήπως θα πρέπει να σκεφτείτε καλύτερα την επιλογή σας την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε καφέ; Είναι τελικά υγιεινός ο ντεκαφεϊνέ καφές ή δεν πρέπει να τον πίνετε;

Κάποιοι από εσάς διαλέγετε καφέ χωρίς καφεΐνη, πιστεύοντας ότι είναι καλύτερος για την υγεία σας. Κάποιοι άλλοι όμως θέλουν να απαγορευθεί η ουσία με την οποία γίνεται η διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης. Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον αγαπημένο σας καφέ.

Οι κόκκοι καφέ χωρίς καφεΐνη είναι κανονικοί κόκκοι καφέ από τους οποίους έχει αφαιρεθεί η καφεΐνη. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο αφαιρείται η καφεΐνη, είναι αμφιλεγόμενος.

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης έχουν συνδεθεί με διάφορους κινδύνους για την υγεία, γεγονός που μπορεί να είναι ανησυχητικό για τους εκατομμύρια ανθρώπους που πίνουν καθημερινά καφέ χωρίς καφεΐνη.

Οι πρόσφατες συζητήσεις για την απαγόρευση του χλωριούχου μεθυλενίου, ενός πιθανού καρκινογόνου που χρησιμοποιείται συχνά στη διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης, έχουν προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία στους καταναλωτές ντεκαφεϊνέ.

Πώς γίνεται η αποκαφεϊνοποίηση

Η Μέθοδος Αποκαφεϊνοποίησης, που ονομάζεται επίσης Διαδικασία Έμμεσου Διαλύτη, είναι ένας κοινός τρόπος για την αφαίρεση της καφεΐνης από τους κόκκους καφέ πριν από το καβούρδισμα. Χρησιμοποιείται ευρέως, είναι η μέθοδος αποκαφεϊνοποίησης που έχει ανησυχήσει τους ακτιβιστές του περιβάλλοντος και της υγείας.

Η διαδικασία αυτή ξεκινά με το βράσιμο των κόκκων του καφέ και στη συνέχεια με την εισαγωγή των μαλακωμένων κόκκων σε χημικές ουσίες όπως χλωριούχο μεθυλένιο ή οξικό αιθυλεστέρα (που χρησιμοποιείται επίσης για αφαίρεση βερνικιών νυχιών). Αυτές οι ενώσεις δεσμεύουν την καφεΐνη από τους κόκκους, την εξάγουν και στη συνέχεια οι κόκκοι ξεπλένονται για να απομακρυνθούν τα χημικά υπολείμματα, ξηραίνονται και καβουρδίζονται.

Μέχρι σήμερα ο FDA επιτρέπει την ανίχνευση μικρής ποσότητας χλωριούχου μεθυλενίου στους κόκκους (στο 0,001%). Αλλά αυτός ο αριθμός είναι τώρα υπό συζήτηση, όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια.

Τι είναι το χλωριούχο μεθυλένιο

Το χλωριούχο μεθυλένιο, που ονομάζεται επίσης διχλωρομεθάνιο, είναι μια χημική ένωση. Είναι ένα διαυγές υγρό που, εκτός από την αφαίρεση της καφεΐνης από τον καφέ, χρησιμοποιείται επίσης σε προϊόντα αφαίρεσης χρωμάτων, καθαριστικά μετάλλων και φαρμακευτικά προϊόντα.

Ενώ αυτό μπορεί να μην ακούγεται εξαιρετικά ελκυστικό για ένα πρωινό ρόφημα, η Αμερικανική Χημική Εταιρεία αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι η χημική ουσία είναι δυνητικά καρκινογόνος, η αφαίρεση των υπολειμματικών χημικών ουσιών από τον καφέ δεν αποτελεί κίνδυνο.

Είναι αρκετά εύκολο να καταστεί το χλωριούχο μεθυλένιο ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση, επειδή η πτητικότητα του διαλύτη καθιστά εύκολη την απομάκρυνση των υπολειμμάτων του διαλύτη. Και οποιοσδήποτε διαλύτης που απομένει είναι πολύ κάτω από τη συγκέντρωση των 10ppm που επιτρέπεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Ποιες είναι οι παρενέργειες που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό

Το χλωριούχο μεθυλένιο, που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση της καφεΐνης από τον καφέ, μπορεί να είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με το CDC, το άχρωμο υγρό έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί τραυματισμούς και βλάβες:

  • στα μάτια,
  • το δέρμα,
  • το συκώτι
  • την καρδιά.

Η άμεση έκθεση στη χημική ουσία μπορεί επίσης να προκαλέσει:

Και η «σοβαρή έκθεση» μπορεί να δημιουργήσει πιο σοβαρά προβλήματα και να οδηγήσει ακόμη και σε:

  • απώλεια συνείδησης και
  • θάνατο.

Οι καταναλωτές δεν εκτίθενται συνήθως σε τόσο υψηλά επίπεδα χλωριούχου μεθυλενίου και οι κίνδυνοι αφορούν περισσότερο τους εργαζόμενους σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους σε εργοστάσια και όσους εργάζονται στις κατασκευές.

Αναφορά για το χλωριούχο μεθυλένιο

Πρόσφατα ο FDA δέχθηκε από διάφορες ενώσεις αναφορά που προτείνει μια σημαντική αλλαγή στους κανονισμούς για τα πρόσθετα τροφίμων. Η αίτηση ζητά να απαγορευτούν ή να περιοριστούν οι διαλύτες που περιλαμβάνουν το χλωριούχο μεθυλένιο, το βενζόλιο, το διχλωριούχο αιθυλένιο και το τριχλωροαιθυλένιο στα τρόφιμα και στα φάρμακα, καθώς οι ενώσεις αυτές έχουν συνδεθεί με την πρόκληση καρκίνου σε ανθρώπους και ζώα.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι για αποκαφεϊνοποίηση;

Η συνηθισμένη ευρωπαϊκή μέθοδος αποκαφεϊνοποίησης, που χρησιμοποιεί χλωριούχο μεθυλένιο, δεν είναι ο μόνος τρόπος για τη δημιουργία κόκκων χωρίς καφεΐνη.

Η διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης με CO2 και η μέθοδος Swiss Water είναι δύο δημοφιλείς, χωρίς χημικά, τρόποι για την απομάκρυνση της καφεΐνης από τους κόκκους καφέ.

Η μέθοδος CO2 αχνίζει ή μουλιάζει μη καβουρδισμένους κόκκους καφέ και στη συνέχεια διοχετεύει διοξείδιο του άνθρακα σε ένα δοχείο, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα αφρώδες νερό που αποβάλλει την καφεΐνη από τους κόκκους. Το μη τοξικό νερό στη συνέχεια απορρίπτεται και οι κόκκοι ντεκαφεϊνέ είναι έτοιμοι για καβούρδισμα.

Η διαδικασία Swiss Water είναι μια πιο αργή μέθοδος, η οποία βάζει κόκκους καφέ σε νερό και αφήνει την καφεΐνη να απορροφηθεί κατά τη διάρκεια πολλών ωρών.

Τι είναι το Clean Label Project

Υπάρχουν διάφορες προσπάθειες και πρωτοβουλίες για την παραγωγή ασφαλούς ντεκαφεϊνέ καφέ χωρίς χημικές ουσίες. Το Clean Label Project, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, βραβεύει τις μάρκες που δημιουργούν καταναλωτικά προϊόντα που χρησιμοποιούν πολύ λιγότερες ή καθόλου χημικές ουσίες.

Ο οργανισμός ελέγχει τα προϊόντα για χημικές ουσίες και υπολείμματα και βοηθά να διαπιστωθεί αν τα προϊόντα είναι απαλλαγμένα από χημικά.

Καλό λοιπόν είναι προς το παρόν να επιλέγετε προϊόντα που αναγράφουν στις ετικέτες τους ότι είναι χωρίς διαλύτες και χωρίς χημικά ή να επιλέγετε βιολογικό καφέ ή τις εταιρείες που σας προτείνει το Clean Label Project.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top