Υπάρχει ένα διάσημο νορβηγικό ψάρι που δεν είναι μόνο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει ορισμένους παράγοντες κινδύνου για διάφορες ασθένειες. Επιπλέον, είναι νόστιμο, ευέλικτο και ευρέως διαθέσιμο. Μπορείτε να φανταστείτε για ποιο μιλάμε;
Ποιο είναι το νορβηγικό ψάρι και πώς ωφελεί την υγεία
Πρόκειται, βέβαια, για τον σολομό, ο οποίος έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Θεωρείται το ψάρι της Νορβηγίας, καθώς η εκτροφή του με στόχο την εμπορεία ξεκίνησε εκεί το 1960 με εγκατάσταση ιχθυοκλωβών στα φιορδ.
Η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων σολομού την εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά και να μειώσετε τον κίνδυνο αρκετών ασθενειών. Ο σολομός είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη.
- Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
- Μπορεί να ωφελήσει τη διαχείριση βάρους
- Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονής
- Μπορεί να προστατεύσει την υγεία του εγκεφάλου
1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Η κατανάλωση σολομού σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις. Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην ικανότητα του σολομού να ενισχύει τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα. Πολλοί άνθρωποι έχουν πάρα πολλά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα στο αίμα τους σε σχέση με τα ωμέγα-3. Η έρευνα υποδηλώνει ότι όταν η ισορροπία αυτών των δύο λιπαρών οξέων είναι διαταραγμένη, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται.
Σε μια παλαιότερη μελέτη, η κατανάλωση 2 μερίδων σολομού την εβδομάδα αύξησε τα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα κατά 8–9% και μείωσε τα επίπεδα ωμέγα-6 μετά από 4 εβδομάδες. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ψαριών μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και βελτιώσεις σε αρκετούς άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Οστεοπόρωση: 6 τροφές που πρέπει να τρώτε για να την προλάβετε – Ενισχύουν την υγεία των οστών
2. Μπορεί να ωφελήσει τη διαχείριση βάρους
Η συχνή κατανάλωση σολομού μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε. Όπως και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη και σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι. Επιπλέον, ο μεταβολικός σας ρυθμός αυξάνεται προσωρινά περισσότερο μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως ο σολομός, σε σύγκριση με άλλες τροφές.
Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά στον σολομό και σε άλλα λιπαρά ψάρια μπορεί να προάγουν την απώλεια βάρους και να μειώσουν το λίπος στην κοιλιά σε άτομα με παχυσαρκία όταν συνδυάζονται με έναν ενεργό τρόπο ζωής, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Μια μελέτη σε παιδιά με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με DHA, το κύριο ωμέγα-3 που βρίσκεται στον σολομό, οδήγησε σε σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στο ηπατικό λίπος και το λίπος της κοιλιάς σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, ο σολομός είναι αρκετά χαμηλός σε θερμίδες. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων έχει μόνο 206 θερμίδες και ο άγριος σολομός έχει ακόμη λιγότερες (182 θερμίδες).
3. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονής
Ο σολομός μπορεί να προσφέρει ισχυρή προστασία από τη χρόνια φλεγμονή. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η φλεγμονή είναι η βασική αιτία των περισσότερων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση περισσότερου σολομού και άλλων τύπων θαλασσινών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση αρκετών δεικτών φλεγμονής.
Μια μελέτη σε 4.105 άτομα διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση ψαριών σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά ως μέτρο της χρόνιας φλεγμονής. Σύμφωνα με μια άλλη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2014, η συμπλήρωση ιχθυελαίου βρέθηκε ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα αρκετών ειδικών δεικτών φλεγμονής, συμπεριλαμβανομένων των CRP, IL-6 και TNF-alpha.
4. Μπορεί να προστατεύσει την υγεία του εγκεφάλου
Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών υποδηλώνει ότι η συμπερίληψη του σολομού στη διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τόσο τα λιπαρά ψάρια όσο και το ιχθυέλαιο έχει βρεθεί ότι προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση και διατηρούν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
5 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού- Πώς θα προστατευθούν οι γυναίκες
Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων ψαριού την εβδομάδα συσχετίστηκε με 10% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και 30% χαμηλότερο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ. Μια άλλη ανασκόπηση του 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ψαριών θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση της μνήμης, να προάγει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να προστατεύσει τη δομή του εγκεφάλου σε υγιείς ενήλικες.
Πηγές: Healthline, USDA, Nutrients, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, Journal of the American Heart Association, PLoS One(1), Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, Heart and Vessels, PLoS One(2), Nutrition Reviews, Frontiers in Aging Neuroscience