Η Νο1 υπερτροφή που πρέπει να τρώτε πάντα στο πρωινό, σύμφωνα με ειδικό

Η Νο1 υπερτροφή που πρέπει να τρώτε πάντα στο πρωινό, σύμφωνα με ειδικό - Ποιοι σπόροι είναι

Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι μπορούν να προστεθούν σε αμέτρητα αγαπημένα πρωινά και θα αυξήσουν αμέσως την πρόσληψή σας σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Από τα αγαπημένα σας δημητριακά μέχρι τις ομελέτες με τυρί, τις τηγανίτες με μύρτιλα μέχρι την πίτσα που περίσσεψε, υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για πρωινό αυτές τις μέρες.

Σπόροι chia: Η πανάρχαια τροφή που πρέπει να εντάξετε στο πρωινό σας: Αδυνατίζει, ρυθμίζει το σάκχαρο και προστατεύει την καρδιά

Ωστόσο, κάποιες επιλογές είναι σίγουρα πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά από άλλες. Τι θα διάλεγε λοιπόν μια διατροφολόγος; Και πώς μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας το πρωί, χωρίς να θυσιάσουμε τη νοστιμιά;

Αυτή ήταν η ερώτηση που έκαναν οι Raj Punjabi και Noah Michelson, παρουσιαστές του podcast “Am I Doing It Wrong?” στο HuffPost, στην Αμερικανή Lisa Moskovitz, πιστοποιημένη διατροφολόγο-διατροφολόγο και CEO της NY Nutrition Group, όταν μπήκε στο στούντιο του HuffPost για να μοιραστεί τις συμβουλές και τα κόλπα της για το πώς να κάνουμε το πρωινό μας καλύτερο.

Σπόροι chia: η καλύτερη επιλογή για το πρωινό

Η βασική διατροφική επιλογή της Moskovitz για το πρωινό είναι οι σπόροι chia, που προέρχονται από το φυτό Σάλβια η ισπανική (Salvia hispanica) και ανήκουν στην οικογένεια της μέντας.

«Είναι υπετροφή εξαιτίας όλων των θρεπτικών ιδιοτήτων του, από τις ίνες και το μαγνήσιο έως τις βιταμίνες B και το σίδηρο, και περιέχει και λίγη πρωτεΐνη», ανέφερε η συγγραφέας του βιβλίου “The Core 3 Healthy Eating Plan”.

Επίσης, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιάς και έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή.

«Οι σπόροι chia είναι εξαιρετικοί για την ρύθμιση της πέψης», πρόσθεσε η Moskovitz και συνέχισε «οπότε για άτομα που δυσκολεύονται με τη δυσκοιλιότητα και τις ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου, είναι εξαιρετική πηγή αδιάλυτων και διαλυτών ινών».

Το καλύτερο πρωινό για υγεία του εντέρου και αδυνάτισμα – Γιατί δεν πρέπει να πίνετε χυμό πορτοκάλι

Οφέλη για την υγεία και την πέψη

Στην πραγματικότητα, μία μερίδα σπόρων chia — συνήθως δύο έως τρεις κουταλιές της σούπας — προσφέρει σχεδόν 10 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους περισσότερους ανθρώπους.

Οι ίνες δεν βοηθούν μόνον στην πέψη, ενισχύοντας και μαλακώνοντας τα κόπρανα, αλλά έχουν βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο για πολλές επικίνδυνες καταστάσεις υγείας, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Προσθέστε σπόρους chia στα καθημερινά σας γεύματα

Οι σπόροι chia είναι επίσης απίστευτα ευέλικτοι και μπορούν εύκολα να προστεθούν σε αμέτρητα αγαπημένα πρωινά για να ενισχύσουν τα θρεπτικά τους οφέλη.

«Μπορείτε να τους πασπαλίσετε στο γιαούρτι σας, να τους βάλετε στη βρώμης σας, να τους προσθέσετε ακόμη και στο τοστ με αβοκάντο, στα αυγά σας, στον καφέ σας, και να τους πιείτε με νερό», πρότεινε η Moskovitz.

«Μπορείτε να τους μουλιάσετε σε γάλα αμυγδάλου, αγελαδινό γάλα ή οποιοδήποτε άλλο γάλα, να τους αφήσετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα, και το πρωί θα έχουν γίνει το τέλειο και γρήγορο πρωινό».

Κάνοντας μικρές αλλαγές — όπως το να προσθέσουμε σπόρους chia ή άλλες τροφές γεμάτες θρεπτικά συστατικά όπως ξηρούς καρπούς και φρούτα — στα ήδη αγαπημένα μας πρωινά, μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερα από όσα χρειάζεται το σώμα μας χωρίς να χάσουμε τα αγαπημένα μας πρωινά πιάτα.

Η καλύτερη ώρα να τρώτε πρωινό εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με διαιτολόγους

«Σταματήστε να ανησυχείτε για το τι να αφαιρέσετε και σκεφτείτε μόνο τι μπορείτε να προσθέσετε», συμβούλεψε η Moskovitz.

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Scroll to Top