Δεν είναι μυστικό ότι οι άνθρωποι λατρεύουν το τυρί, από τη μοτσαρέλα μέχρι το τσένταρ. Ωστόσο, το αγαπημένο τρόφιμο τείνει να είναι γεμάτο με κορεσμένα λιπαρά, τα οποία, σε μεγάλες ποσότητες, έχουν συνδεθεί με αυξημένη LDL χοληστερίνη και κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι υπάρχει ένα τρόφιμο που θεωρείται το Νο1 τυρί την υγεία της καρδιάς, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Ποιο είναι;
Το Νο1 τυρί που μπορεί να μειώσει τα λιπίδια και να ωφελήσει την καρδιά
Είναι σημαντικό ότι δεν είναι όλα τα κορεσμένα λίπη ίδια. Υπάρχουν επτά κύριοι τύποι κορεσμένων λιπαρών στο φαγητό μας, όλα φτιαγμένα από διαφορετικά μήκη -ή αλυσίδες- ατόμων άνθρακα. Η έρευνα δείχνει ότι τα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου μπορεί να είναι πιο επιβλαβή για την υγεία μας από τα λιπαρά οξέα μέσης και βραχείας αλύσου, τα οποία είναι πιο πιθανό να έχουν ουδέτερες επιπτώσεις στην υγεία.
Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι όταν οι αγελάδες τρέφονται με χόρτο, το βόειο κρέας τους περιέχει καλύτερο προφίλ λιπαρών οξέων, με περισσότερα λιπαρά οξέα μέσης και βραχείας αλύσου από τις αγελάδες που έχουν τραφεί με σιτηρά. Τι κάνει λοιπόν η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τυριού στην υγεία μας;
Ερευνητές στην Ιρλανδία ήθελαν να μάθουν εάν αυτές οι βελτιώσεις στο διατροφικό προφίλ εκτείνονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα των αγελάδων που τρέφονται με χόρτο, έτσι διεξήγαγαν μια πρωτότυπη μελέτη και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο International Dairy Journal.
Η προέλευση του τυριού παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς
Μια νέα μελέτη στόχευε να διερευνήσει εάν το πλήρες τυρί τσένταρ που παρασκευάζεται από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο, θα επηρεάζει τους δείκτες της καρδιομεταβολικής υγείας σε υπέρβαρους μεσήλικες διαφορετικά από το ίδιο τυρί που παρασκευάζεται από αγελάδες που τρέφονται με σιτηρά.
Μακροζωία: Ποιο είναι το λιπαρό τυρί που χαρίζει χρόνια – Πώς ωφέλησε όσους ξεπέρασαν τα 100
Οι ερευνητές επέλεξαν 58 συμμετέχοντες και ήταν όλοι άνω των 50 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 59 και ΔΜΣ τουλάχιστον 25 kg/m2, κατατάσσοντάς τους στην κατηγορία των υπέρβαρων. Οι ερευνητές επέλεξαν αυτόν τον πληθυσμό επειδή η ομάδα συχνά συμβουλεύεται να αποφεύγει την κατανάλωση τυριού λόγω της περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν χρόνιες συννοσηρότητες ή δυσανεξία στα γαλακτοκομικά και όλοι ακολουθούσαν δίαιτα παμφάγων.
Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες και τους έδωσαν 120 γραμμάρια πλήρες άπαχο τυρί τσένταρ για να τρώνε κάθε μέρα. Για έξι εβδομάδες, η μία ομάδα έτρωγε τσένταρ από αγελάδες που τρέφονταν με χόρτα και η άλλη έτρωγε τσένταρ από σιτηρά. Οι ερευνητές επέλεξαν το τυρί τσένταρ επειδή είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη τυριού στην Ιρλανδία, όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα.
Συλλέχθηκαν ανθρωπομετρικά δεδομένα για κάθε συμμετέχοντα, μεταξύ των οποίων:
- το βάρος,
- το ύψος,
- το ΔΜΣ,
- το ποσοστό σωματικού λίπους και
- η περιφέρεια μέσης και ισχίου.
Άλλες μετρήσεις περιελάμβαναν:
- την αρτηριακή πίεση,
- τα λιπίδια του αίματος -μεταξύ των οποίων η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
- και τη γλυκόζη του αίματος (σάκχαρο).
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής κατά την έναρξη και ξανά στο τέλος της μελέτης.
Τα συμπεράσματα της μελέτης
Μετά τη διεξαγωγή στατιστικών αναλύσεων, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν το τυρί από χόρτα για έξι εβδομάδες είχαν χαμηλότερα επίπεδα κυκλοφορούντων κορεσμένων λιπαρών οξέων. Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις της ολικής και της LDL χοληστερόλης μειώθηκαν και στις δύο ομάδες στα ίδια περίπου επίπεδα.
Σε ένα τεστ χοληστερόλης στο αίμα, ωστόσο, η μελέτη βρήκε μικρή διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων και οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερες ομάδες συμμετεχόντων.
Πώς εφαρμόζεται αυτό στην πραγματική ζωή;
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά δύο έως τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς λιπαρά ή χαμηλών λιπαρών καθημερινά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, συμπεριλαμβανομένου του τυριού, μπορεί επίσης να είναι μια υγιεινή και ευεργετική επιλογή.
Ωστόσο, το λίπος δεν είναι το μόνο συστατικό του τυριού που μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων νατρίου έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και το νάτριο μπορεί να είναι αρκετά υψηλό σε ορισμένα είδη τυριών.
Εάν πρέπει να προσέχετε την πρόσληψη νατρίου για την αρτηριακή σας πίεση ή εάν το σώμα σας τείνει να είναι ευαίσθητο σε αυτήν, εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε την πρόσληψη τυριού, με τυριά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο, όπως:
- φρέσκια μοτσαρέλα,
- ελβετικό τυρί,
- ρικότα και
- μασκαρπόνε.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ποσότητα τυριού που έτρωγαν κάθε μέρα οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη ήταν μεγάλη – πάνω από 115 γραμμάρια την ημέρα. Μία μερίδα τυριού είναι περίπου 40 γραμμάρια. Εάν επιλέξετε να φάτε τυρί, περιορίστε το σε μία ή δύο μερίδες τη φορά, ανάλογα με το πόσο συχνά τρώτε.
Αν, λοιπόν, ψάχνετε τρόπους να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας, ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν, όπως:
- ο σολομός,
- η βρώμη,
- οι ξηροί καρποί,
- τα όσπρια και
- τα μήλα.
Απώλεια βάρους: Το Νο1 τυρί που βοηθά στο αδυνάτισμα, σύμφωνα με τους διαιτολόγους
Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Με μικρές αλλαγές, μπορείτε ακόμα να απολαμβάνετε το τυρί και να έχετε υγιή επίπεδα χοληστερόλης.
Πηγές: Eating Well, Nutrients, International Dairy Journal, American Heart Association