Η υγιής γήρανση είναι στόχοι που θα θέλαμε όλοι να πετύχουμε, λίγοι, όμως, από εμάς κάνουμε όσα πρέπει για να τα καταφέρουμε. Η υγιεινή διατροφή είναι ένας βασικός παράγοντας, με ολοένα και περισσότερα στοιχεία να αναδεικνύουν τον ρόλο της στην καλή υγεία. Για όσους, λοιπόν, υπεκφεύγουν λέγοντας ότι η επιστήμη δεν έχει προσδιορίσει μία συγκεκριμένη δίαιτα, μια νέα μελέτη τους δίνει την απάντηση, αναδεικνύοντας τη Νο1 διατροφή για καλύτερη υγεία. Τι περιλαμβάνει;
Η δίαιτα της μακροζωίας μειώνει φυσικά χοληστερόλη και ινσουλίνη – Ποια τρόφιμα απαγορεύει
Τι περιλαμβάνει η Νο1 διατροφή του Χάρβαρντ για να ζήσετε υγιείς μέχρι τα 75
Πώς πρέπει να τρώει ένα άτομο στη μέση ηλικία για να προστατεύσει την υγεία του καθώς μεγαλώνει; Μία μελέτη 30 ετών στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 105.000 άνδρες και γυναίκες και αξιολογήθηκαν οκτώ διαφορετικά διατροφικά μοτίβα ανέδειξε τη Νο1 δίαιτα για καλύτερη υγεία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Medicine, οι άνθρωποι των οποίων το διατροφικό μοτίβο εναρμονιζόταν περισσότερο με τον Δείκτη Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής (AHEI) στη μέση ηλικία είχαν τη μεγαλύτερη πιθανότητα καλής υγείας στα 70 τους.
Συγκεκριμένα, όσοι είχαν την υψηλότερη βαθμολογία AHEI είχαν:
- 86% καλύτερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης στα 70 και
- 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς στα 75 τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Ο AHEI επικεντρώνεται σε μια διατροφή πλούσια σε:
- φρούτα,
- λαχανικά,
- δημητριακά ολικής αλέσεως,
- ξηρούς καρπούς,
- όσπρια και
- υγιή λίπη
και χαμηλή σε:
- κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα,
- ροφήματα με ζάχαρη,
- νάτριο και
- επεξεργασμένα δημητριακά.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα διατροφικά πρότυπα πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, με μέτρια συμπερίληψη υγιεινών ζωικών τροφών, μπορεί να προάγουν την υγιή γήρανση και να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μελλοντικών διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών», δήλωσε η Marta Guasch-Ferré, αναπληρώτρια καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.
Ποια άλλα διατροφικά μοτίβα μελετήθηκαν
Οι ερευνητές του Χάρβαρντ δημιούργησαν τον AHEI το 2002 ως εναλλακτική λύση στον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ο οποίος αξιολογεί πόσο καλά τηρούν οι άνθρωποι τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς.
Οι δύο δείκτες είναι παρόμοιοι, αλλά ο AHEI είναι πιο προσανατολισμένος στη μείωση του κινδύνου χρόνιας νόσου, σημειώνει το Χάρβαρντ. Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια διατροφής που συμπλήρωναν τακτικά επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν σε δύο μακροχρόνιες ιατρικές μελέτες.
Η ομάδα σημείωσε πόσο καλά οι συμμετέχοντες ακολούθησαν οκτώ υγιεινές δίαιτες:
- τον Δείκτη Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής (AHEI),
- τον Εναλλακτικό Μεσογειακό Δείκτη,
- τις Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης (DASH),
- την Παρέμβαση Mediterranean-DASH για τη Νευροεκφυλιστική Καθυστέρηση (MIND),
- την Υγιεινή Διατροφή με βάση τα Φυτά,
- την Πλανητική Διατροφή για την Υγεία,
- το Εμπειρικά Φλεγμονώδες Διατροφικό Πρότυπο και
- τον Εμπειρικό Διατροφικό Δείκτη για την Υπερινσουλιναιμία.
«Μελέτες έχουν ερευνήσει προηγουμένως τα διατροφικά πρότυπα στο πλαίσιο συγκεκριμένων ασθενειών ή του πόσο καιρό ζουν οι άνθρωποι. Η δική μας έχει μια πολύπλευρη άποψη, ρωτώντας πώς η διατροφή επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να ζουν ανεξάρτητοι και να απολαμβάνουν καλή ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνουν», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Frank Hu, πρόεδρος Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.
Η διατροφή που βοηθά να φτάσετε μέχρι τα 70 με καλή γνωστική, σωματική και ψυχική υγεία
Κατά τη διάρκεια 30 ετών παρακολούθησης, σχεδόν 9.800 συμμετέχοντες -περισσότεροι από το 9%- γέρασαν με υγιή τρόπο, φτάνοντας στην ηλικία των 70 ετών χωρίς σοβαρές χρόνιες ασθένειες και με ανέπαφη τη γνωστική, σωματική και ψυχική τους υγεία. Η τήρηση οποιουδήποτε από τα πρότυπα υγιεινής διατροφής συνδέθηκε με τη γενικώς υγιή γήρανση, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης καλύτερης γνωστικής, σωματικής και ψυχικής υγείας.
Αλλά ο AHEI αποδείχθηκε η κορυφαία υγιεινή διατροφή, ακολουθούμενη από την Πλανητική Διατροφή για την Υγεία (PHDI). Αυτή η δίαιτα λαμβάνει υπόψη τόσο την ανθρώπινη υγεία όσο και το περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στα φυτικά τρόφιμα και ελαχιστοποιώντας τα ζωικά προϊόντα.
Συγκεκριμένα, ο AHEI είχε την ισχυρότερη σχέση με την καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία στην τρίτη ηλικία, ενώ η PHDI είχε την ισχυρότερη σχέση με την καλύτερη γνωστική υγεία. Η υψηλότερη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων -ιδιαίτερα επεξεργασμένου κρέατος και ροφημάτων με ζάχαρη ή διαίτης- συνδέθηκε με χαμηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Η «καλύτερη διατροφή» για απώλεια βάρους, μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου για διαβήτη
«Τα ευρήματά μας δείχνουν επίσης ότι δεν υπάρχει δίαιτα που να ταιριάζει σε όλους. Οι υγιεινές δίαιτες μπορούν να προσαρμοστούν για να ταιριάζουν στις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις», ανέφερε καταληκτικά η επικεφαλής συγγραφέας Anne-Julie Tessier, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.
Πηγές: UPI, Journal of Internal Medicine, Nature Medicine, Dietary Guidelines for Americans, Journal of the American College of Cardiology