«Είμαι νευροχειρουργός – Η συνταγή της μητέρας μου για στιφάδο ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και αποτρέπει την άνοια»

«Είμαι νευροχειρουργός - Η συνταγή της μητέρας μου για στιφάδο ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και αποτρέπει την άνοια»

Ακριβώς όπως δεν υπάρχει κανένα μαγικό χάπι για την πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης, καμία μεμονωμένη δεν μπορεί να εξασφαλίσει έναν υγιή εγκέφαλο καθώς μεγαλώνετε. Όμως, ένας Αμερικανός νευροχειρουργός υποστηρίζει ότι η συνταγή της μητέρας του για στιφάδο περιλαμβάνει πολλά από εκείνα τα ευεργετικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και μπορούν να προστατεύσουν από απώλεια μνήμης και άνοια.

Συγκεκριμένα, ο Δρ. Jonathan J. Rasouli, νευροχειρουργός σπονδυλικής στήλης στο Northwell Health της Νέας Υόρκης, ισχυρίζεται ότι η συνταγή της μητέρας του για ένα νόστιμο στιφάδο είναι γεμάτη με συστατικά που θεωρούνται εξαιρετικά για την υγεία του εγκεφάλου και ότι η κατανάλωση του είναι ένα έξυπνο βήμα για την πρόληψη της άνοιας, την απώλεια μνήμης, την κούραση και την εγκεφαλική ομίχλη.

5 κοινά φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν άνοια, σύμφωνα με ειδικό – Εσείς τα παίρνετε;

Μιλώντας στη New York Post, ο Δρ. Rasouli μοιράστηκε το εύκολο γεύμα, αποτελούμενο από μόλις τρία συστατικά, που τρώει τακτικά ο ίδιος για να βοηθήσει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ.

στιφάδο
Ο νευροχειρουργός Δρ. Rasouli / Φωτογραφία: Northwell Health

Πώς η συνταγή για στιφάδο προστατεύει τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με τον Δρ. Rasouli, τίποτα δεν ξεπερνά τη μαγειρική της μητέρας του, γι’αυτό και φρόντισε να αποκαλύψει τη συνταγή της για το Ghormeh sabzi, ένα περσικό στιφάδο με βότανα που έχει νόστιμη γεύση, ενώ ταυτόχρονα κρατά τον εγκέφαλο υγιή.

«Αυτό το πιάτο είναι ένα από τα αγαπημένα μου προσωπικά και η μαμά μου το φτιάχνει φανταστικά! Είναι ένα γεύμα που συνδυάζει τα οφέλη του μοσχαρίσιοιυ κρέατος που τρέφεται με χόρτα, του κουρκουμά και των φρέσκων βοτάνων που τονώνουν τον εγκέφαλο», εξήγησε.

Ο κουρκουμάς παράγει κουρκουμίνη, για την οποία μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τη φλεγμονή, και μπορεί, με τη σειρά της, να βελτιώσει τη μνήμη και να επιβραδύνει την ανάπτυξη πλακών β-αμυλοειδούς, χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ.

Εγκέφαλος: «Είμαι νευροεπιστήμονας – Η συνήθεια των 10 λεπτών που προστατεύει το μυαλό»

Το στιφάδο της μητέρας του νευροχειρουργού έχει και άλλα συστατικά που είναι υγιεινά για τον εγκέφαλο. Τα φασόλια, για παράδειγμα, παρέχουν φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

«Επιπλέον, η τριγωνέλλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και τα λάιμ προσθέτουν βιταμίνη C και μοναδικά φυτοθρεπτικά συστατικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες», εξήγησε ο Δρ. Rasouli. Τα συμπτώματα του οξειδωτικού στρες μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, ομίχλη του εγκεφάλου και κόπωση.

Η συνταγή της μητέρας του νευροχειρουργού για το στιφάδο Ghormeh sabzi

Ο νευροχειρουργός αποκάλυψε τη συνταγή, που προέρχεται απευθείας από τη συλλογή της μητέρας του.

Συστατικά

  • 1/2 κιλό μοσχάρι για στιφάδο (πλούσιο σε ωμέγα-3, σίδηρο, βιταμίνη Β12)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι φρέσκο ​​μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκο ​​κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι φρέσκια ​​τριγωνέλλα
  • 1/2 φλιτζάνι φασόλια (μουλιασμένα όλη τη νύχτα, για φυτικές ίνες)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη (αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες)
  • 3-4 αποξηραμένα λάιμ (αντιοξειδωτικά και πικάντικη γεύση)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση

Μνήμη: 8 συμβουλές για να μην ξεχάσετε ποτέ ξανά

Τρόπος εκτέλεσης:

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν.
  • Προσθέτουμε το μοσχάρι και τον κουρκουμά και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει το κρέας.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον κόλιανδρο και την τριγωνέλλα. Σοτάρουμε τα μυρωδικά με το μοσχάρι για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να μυρίσουν.
  • Ανακατεύουμε τα μουλιασμένα φασόλια και προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να σκεπαστούν τα υλικά. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σημείο βρασμού.
  • Τρυπάμε με ένα πιρούνι τα αποξηραμένα λάιμ και τα προσθέτουμε στο στιφάδο. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 2-3 ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν το κρέας και τα φασόλια.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι με σαφράν για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
Όλο Υγεία

Scroll to Top