Μία μερίδα καθημερινά από το μπλε φρούτο μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο και να μειώσει τη χοληστερόλη

Μία μερίδα καθημερινά από το μπλε φρούτο μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο και να μειώσει τη χοληστερόλη

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αυτό το μπλε φρούτο αποτελεί μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας. Απολαύστε το φρέσκο ​​όταν είναι στην εποχή του ή δοκιμάστε κατεψυγμένο ή αποξηραμένο.

Σύμφωνα με έναν Αμερικανό γιατρό, εάν τρώτε ένα φλιτζάνι από αυτό το φρούτο την ημέρα, θα μπορούσατε όχι μόνο να ζήσετε περισσότερο, αλλά και να μειώσετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε κοινές ασθένειες. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι φροντίζει να τρώει κάθε μέρα για να αποτρέψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου και να μειώσει τη χοληστερόλη. Όμως τα οφέλη του για την υγεία δεν σταματούν εδώ.

Χοληστερίνη: Το φρούτο που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για να τη μειώσετε, σύμφωνα με καρδιολόγους

Το μπλε φρούτο και η διατροφική του αξία

Ο γιατρός Neil Paulvin είναι γιατρός μακροζωίας και αναγεννητικής ιατρικής και δραστηριοποιείται στον κλάδο για περισσότερα από 20 χρόνια. Προτρέπει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις κακές συνήθειες εάν θέλουν να ζήσουν μια υγιή ζωή. Γράφοντας στο CNBC για το ένα τρόφιμο που μπορεί να θέλετε να αρχίσετε να καταναλώνετε περισσότερο, σημείωσε:

«Τα μπλε μύρτιλα είναι μία από τις τροφές που τρώω καθημερινά για να προάγω τη μακροζωία. Είναι νόστιμα, χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν σώμα από μόλυνση σαν πανοπλία».

Διατροφικά οφέλη των μπλε μύρτιλων

80 γραμμάρια μπλε μύρτιλα παρέχουν:

  • 32 kcal/135KJ
  • 0,7 g πρωτεΐνης
  • 0,2 γρ λίπος
  • 7,3 γρ υδατάνθρακες
  • 1,2 g φυτικές ίνες
  • 53 mg καλίου
  • 0,75 mg βιταμίνης Ε
  • 5 mg βιταμίνη C

Μια μερίδα 80 γραμμάρια βατόμουρα συμβάλλει στα ένα από τα πέντε φρούτα και λαχανικά που πρέπει να καταναλώνουμε κάθε ημέρα. Ο ειδικός τόνισε ότι συνηθίζει να τρώει μπλε μύρτιλα με διάφορους τρόπους είτε με γιαούρτι, είτε σε smoothie είτε ως σνακ μόνο του.

Τα οφέλη των μπλε μύρτιλων για την υγεία

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι τα μπλε μύρτιλα έχουν πρεβιοτική δράση που ρυθμίζει τα βακτήρια, ανακουφίζει από τη φλεγμονή του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το τροπικό «φρούτο της καρδιάς» που προλαμβάνει την παχυσαρκία και προστατεύει μαλλιά, δέρμα, καρδιά και μάτια

«Δεδομένου ότι τα μπλε μύρτιλα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, βοηθούν στην απομάκρυνση της χολής από το έντερό μας, καθώς και άλλων συστατικών όπως λιπαρά οξέα, άλατα, μέταλλα και χολερυθρίνη -μια ουσία που δημιουργείται από τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», πρόσθεσε.

Τα αντιοξειδωτικά του φρούτου βοηθούν στην υπεράσπιση των υγιών κυττάρων, αποτρέπουν περαιτέρω βλάβες και εμπλέκονται σε διαδικασίες που επιδιορθώνουν το DNA. Έχουν επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες -η ένωση που τους δίνει το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τους.

Εκτός από ότι τα μπλε μύρτιλα κάνουν καλό στα κύτταρα σας, είναι επίσης εξαιρετικά για την προαγωγή της υγείας του εγκεφάλου, των ματιών και της καρδιάς με ένα φλιτζάνι φρούτα να περιέχει το 16% της ημερήσιας αξίας σε βιταμίνη C.

Εάν πηγαίνετε γυμναστήριο, θα χαρείτε να μάθετε ότι μπορεί επίσης να βοηθούν στη μείωση της μυϊκής βλάβης και του πόνου, καθώς ένα φλιτζάνι μπλε μύρτιλα περιέχει το 24% της ημερήσιας αξίας σε βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην οικοδόμηση των οστών και στην πήξη του αίματος.

Ο ειδικός σημειώνει ότι σε μια μελέτη με πάνω από 16.000 ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι τα μπλε μύρτιλα και οι φράουλες συνδέονται με την καθυστέρηση της πνευματικής γήρανσης έως και δυόμισι χρόνια. Παράλληλα, η έρευνα δείχνει ότι οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και πρόσθετους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακή νόσο.

Το κόκκινο «ελιξίριο» που καταπολεμά πίεση, χοληστερίνη και φλεγμονή και προστατεύει την καρδιά

Είναι τα μπλε μύρτιλα ασφαλή για κατανάλωση;

Τα μπλε μύρτιλα, μαζί με φρούτα όπως τα μήλα, τα ροδάκινα, τα αβοκάντο και τα σμέουρα, περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται σαλικυλικά. Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις και μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση, συμπεριλαμβανομένου δερματικού εξανθήματος και πρηξίματος.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top