Site icon Όλο Υγεία

Μπορείτε να φάτε μπανάνες αν έχετε πέτρες στη χολή; Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

μπανάνα και πέτρες στη χολή

Οι πέτρες στη χολή είναι μία πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται ακόμα και σε άτομα νεαρής ηλικίας. Η χολολιθίαση προκαλείται όταν, εντός της χοληδόχου κύστης, σχηματίζονται πέτρες (χολόλιθοι).

Οι χολόλιθοι δημιουργούνται λόγω της διαταραχής της σύστασης της χολής (του υγρού δηλαδή που παράγεται στο συκώτι και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη) και του υπερκορεσμού της σε χοληστερόλη.

Τα μικροπλαστικά προκαλούν πέτρες στη χολή- Πώς θα προστατευθείτε 

Η νόσος προσβάλλει σε τετραπλάσια συχνότητα τις γυναίκες, ενώ η παχυσαρκία και η δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά και φτωχή σε φυτικές ίνες, είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο χολολιθιάσεως.

Τι συμπτώματα προκαλούν οι πέτρες στη χολή

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν όσοι έχουν πέτρες στη χολή είναι δυσπεψία, πόνος στην περιοχή του στομάχου ή πόνος στη ράχη.

Τα συμπτώματα που πρέπει να τον οδηγήσουν άμεσα στον γιατρό είναι τα ακόλουθα: πόνος στο άνω μέρος της κοιλιάς, ναυτία ή εμετός, επαναλαμβανόμενα επεισόδια δυσπεψίας και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις πυρετός και ίκτερος.

Είναι πολύ σημαντικό, όταν ο ασθενής παρουσιάσει κάποια από τα ανωτέρω συμπτώματα να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για να προληφθεί η εξέλιξη της πάθησης και η εμφάνιση επιπλοκών.

Τρόφιμα και πέτρες στη χολή

Η υπερβολική χοληστερόλη είναι αποτέλεσμα λιπαρών, επεξεργασμένων και ζαχαρούχων τροφών. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, όχι απαραίτητα λιπαρά τρόφιμα, όπου οι άνθρωποι έχουν αμφιβολίες αν μπορούν να τρώνε αν έχουν χολόλιθους. Ένα από αυτά είναι οι μπανάνες. Μπορείτε να φάτε μπανάνες αν έχετε πέτρες στη χολή; Οι μπανάνες επιδεινώνουν τις πέτρες στη χολή; Τι λένε οι ειδικοί.

Μπορείτε να φάτε μπανάνες αν έχετε πέτρες στη χολή;

Για τη θεραπεία των περισσότερων προβλημάτων που σχετίζονται με το στομάχι, η διατροφή παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο. Η υγεία της χοληδόχου κύστης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή σας. Πως επηρεάζουν οι μπανάνες τους χολόλιθους;

3 εύκολοι τρόποι για να μη μαυρίζουν γρήγορα οι μπανάνες 

Οι μπανάνες είναι εξαιρετικές για μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή με θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες. Υποστηρίζουν την υγεία της χοληδόχου κύστης, καθώς είναι χαμηλές σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους καλύπτει το 3% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες.

Εάν καταναλώνετε τακτικά μπανάνα και άλλα φρέσκα προϊόντα, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξετε πέτρες στη χολή που απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Οι μπανάνες είναι εξαιρετικές για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Η καθημερινή κατανάλωση μιας μπανάνας μέσου μεγέθους θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το φούσκωμα, τα αέρια και τις κράμπες στο στομάχι. Οι μπανάνες περιέχουν φυτικές ίνες και νερό και τα δύο βοηθούν στην καλύτερη και ομαλή διαδικασία της πέψης. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει πίεση στη χοληδόχο κύστη σας.

Εκτός από αυτό, πρέπει να λάβετε υπόψη σας αρκετές τροφές που πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή σας με τις πέτρες στη χολή και επίσης, αρκετές τροφές που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να αποφύγετε την πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης.

Πέτρες στη χολή: Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Λιπαρά, τηγανητά ή επεξεργασμένα τρόφιμα: Τέτοιες τροφές είναι πιο δύσκολο να διασπαστούν και ως εκ τούτου μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό χολόλιθων.

Τρόφιμα με περισσότερα από 3 γραμμάρια λίπους: Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών θα επιβαρύνει επιπλέον τη διαδικασία διάσπασης και μπορεί να διευκολύνει τον σχηματισμό χολόλιθων.

Κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα: Αυτές οι τροφές είναι σίγουρα πλούσιες σε πρωτεΐνες, αλλά είναι επίσης πλούσιες σε λίπη. Ως εκ τούτου, τέτοιες προσλήψεις λιπαρών μπορεί να ασκήσουν πίεση στη χοληδόχο κύστη σας με αποτέλεσμα τον σχηματισμό χολόλιθων.

Τροφές που προλαμβάνουν τις πέτρες στη χολή

Υγιεινά λιπαρά που είναι πλούσια σε ωμέγα-3, όπως τα καρύδια, τα ψάρια, ο λιναρόσπορος. Αυτές είναι μερικές καλές επιλογές για υγιεινά λιπαρά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της χοληδόχου κύστης σας.

Εάν καταναλώνετε καφέ με μέτρο, μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τη χοληδόχο κύστη σας υγιή λόγω της παρουσίας ουσιών σε αυτόν που βοηθούν στην εξισορρόπηση ορισμένων χημικών ουσιών και διεγείρουν τη δράση της χοληδόχου κύστης.

Επίσης, η κατανάλωση ασβεστίου μέσω λαχανικών, γιαουρτιού, τυριού, χυμού πορτοκαλιού σε μέτρια ποσότητα μπορεί να βοηθήσει.

Το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και η βιταμίνη C: Ορισμένα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αποτελούν καταπληκτική πηγή για αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, το μπρόκολο, τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, οι ντομάτες.

Το μαγνήσιο μπορεί να βρεθεί στο γάλα σόγιας, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φιστίκια, το σπανάκι, το γιαούρτι και την μπανάνα. Το φυλλικό οξύ μπορεί να βρεθεί σε εμπλουτισμένα δημητριακά, μοσχαρίσιο συκώτι, σπανάκι, μαυρομάτικα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην προστασία της χοληδόχου κύστης σας.

Οι φυτικές ίνες: Είναι η καλύτερη λύση σε πολλά στομαχικά προβλήματα. Αν καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες, τότε θα αφήσετε τη χοληδόχο κύστη σας να συσσωρεύει λιγότερη λάσπη, η οποία θα ενισχύσει τη λειτουργία της αποτρέποντας τον σχηματισμό χολόλιθων. Καταναλώστε επαρκή ποσότητα οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων ως πηγές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version