Το «μπαχαρικό του Αριστοτέλη» καλλιεργείται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Σήμερα, η παραγωγή του στη χώρα μας φτάνει τους 18.000 τόνους ετησίως, με τους ειδικούς να εξάρουν τα οφέλη του για την υγεία και τους απλούς καταναλωτές να το προτιμούν στα πιάτα τους για την χαρακτηριστική γεύση και το πικάντικο άρωμά του.
Πρόκειται για ένα ποώδες φυτό που περιγράφεται από τον Ηρόδοτο και τον Αριστοφάνη, ενώ θεωρείται και το μπαχαρικό του Αριστοτέλη καθώς ο αρχαίος φιλόσοφος και μαθητής του Πλάτωνα φέρεται να το χρησιμοποιούσε εκτενώς. Είναι βασικό στοιχείο στις περισσότερες κουζίνες και είναι αρκετά γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Οι δύο «υπερτροφές» που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την υγεία του εντέρου
Ποιο είναι το μπαχαρικό του Αριστοτέλη και ποια η διατροφική του αξία
Μιλάμε, φυσικά, για το σκόρδο, ένα ανθεκτικό πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Liliaceae, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα φυτά στον κόσμο. Άλλα μέλη αυτής της οικογένειας περιλαμβάνουν κρεμμύδια, πράσο και σχοινόπρασο και διακρίνονται για το πικάντικο άρωμα και τη χαρακτηριστική τους γεύση.
Ο βολβός είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού του σκόρδου και συνήθως αποτελείται από οκτώ έως 20 μεμονωμένες σκελίδες σαν δάκρυα που περικλείονται σε ένα λευκό δέρμα που μοιάζει με περγαμηνή.
Διατροφικό προφίλ του σκόρδου
Μια σκελίδα (4 g) παρέχει:
- 4Kcal / 16KJ
- 0,3 g πρωτεΐνης
- 0,0 γρ λίπος
- 0,7g υδατάνθρακες
- 0,2 g φυτικές ίνες
- 25 mg καλίου
Τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία
- Λειτουργεί σαν αντιπηκτικό, επομένως μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών
- Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης
- Μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων
- Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
- Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των αρθρώσεων
- Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος
- Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο
1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών
Πολλές έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη δυνατότητα του σκόρδου να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης.
Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι κάνει τα αιμοπετάλια (τα κύτταρα που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος) λιγότερο πιθανό να συσσωρεύονται μεταξύ τους και στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό σημαίνει ότι δρα σαν αντιπηκτικό και με αυτόν τον τρόπο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών.
2. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης
Το σκόρδο μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση μέσω της ικανότητάς του να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας στο αίμα να ρέει πιο ελεύθερα.
Ποιο είναι το Νο1 μπαχαρικό για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με διαιτολόγους
3. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Οι θειούχες ενώσεις του φυτού έχουν μελετηθεί για την ικανότητά τους να αναστέλλουν τα καρκινικά κύτταρα και να μπλοκάρουν τους όγκους.
Όμως, πολλά από τα στοιχεία για το σκόρδο σε σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη, του οισοφάγου και του νεφρού είναι παρατηρησιακά, με μόνο μικρό αριθμό ατόμων να περιλαμβάνονται στις μελέτες. Ως εκ τούτου, η επίδραση που έχει σε σχέση με τον καρκίνο παραμένει αβέβαιη και απαιτούνται περισσότερες μελέτες.
4. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών
Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να ελαχιστοποιήσει την οστική απώλεια αυξάνοντας τα επίπεδα οιστρογόνων στα θηλυκά τρωκτικά. Μια μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες βρήκε παρόμοιο αποτέλεσμα όταν κατανάλωναν ημερήσια δόση ξηρού εκχυλίσματος σκόρδου (ισοδύναμη με 2 g ωμού σκόρδου).
5. Μπορεί να υποστηρίξει τις υγιείς αρθρώσεις
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση του μπαχαρικού μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση από τα φλεγμονώδη συμπτώματα της αρθρίτιδας.
6. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το κοινό κρυολόγημα
Χάρη στις ισχυρές αντιϊικές του ιδιότητες, το φυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στη μείωση της σοβαρότητας της ασθένειας από τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.
7. Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο
Το σκόρδο περιέχει προστατευτικές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με τη γήρανση. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη καταστάσεων όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια.
Είναι το σκόρδο ασφαλές για όλους;
Το σκόρδο δημιουργεί λίγα προβλήματα και οι αλλεργίες είναι σπάνιες. Εάν παίρνετε συμπληρώματα σκόρδου για τη διαχείριση της χοληστερόλης, ελέγξτε τα επίπεδά σας μετά από τρεις μήνες. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κυμαίνεται από ½-1 ολόκληρη σκελίδα την ημέρα (περίπου 3000-6000mcg αλισίνης).
Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν δυσπεψία, εντερικά αέρια ή διάρροια όταν λαμβάνουν υψηλές δόσεις σκόρδου.