Site icon Όλο Υγεία

Ο μουλιασμένος ξηρός καρπός που ρίχνει σάκχαρο, χοληστερόλη και ενισχύσει την απώλεια βάρους

Ο μουλιασμένος ξηρός καρπός που ρίχνει σάκχαρο, χοληστερόλη και ενισχύσει την απώλεια βάρους

Photo: rf123

Ένας συγκεκριμένος μουλιασμένος ξηρός καρπός θεωρείται ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ενίσχυση για την υγεία της καρδιάς, έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, διαχείριση βάρους και υγεία του πεπτικού συστήματος. Εσείς γνωρίζετε ποιος είναι;

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η επίδραση του νερού σε αυτούς τους ξηρούς καρπούς και τα θρεπτικά τους οφέλη. Πάντως, ενώ το μούλιασμα των ξηρών καρπών είναι μια παραδοσιακή πρακτική σε πολλές χώρες, όπως η Ινδία, τα οφέλη αυτού του σνακ για την υγεία αφορούν τους λάτρεις του συγκεκριμένου ξηρού καρπού παγκοσμίως.

Διατροφή για χοληστερίνη: Οι 5 καλύτεροι ξηροί καρποί που μειώνουν φυσικά την LDL χοληστερόλη

Το μουλιασμένα αμύγδαλα παρασκευάζονται βυθίζοντας τα ωμά αμύγδαλα σε νερό για αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα, με σκοπό να γίνουν πιο μαλακά και εύπεπτα.Τα αμύγδαλα συχνά χαιρετίζονται ως τροφή πλούσια σε υγιή λίπη, φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι επίσης γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα και η γεύση τους προσφέρει μια ευχάριστη νότα σε διάφορα σνακ και γεύματα.

Ο μουλιασμένος ξηρός καρπός και τα πιθανά οφέλη του για την υγεία

Πολλοί μη επιβεβαιωμένοι ισχυρισμοί υποδηλώνουν ότι το μούλιασμα ή των αμυγδάλων αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών τους με την έκπλυση μιας φυτικής ένωσης που ονομάζεται φυτικό άλας. Ωστόσο, η τρέχουσα κλινική έρευνα λέει το αντίθετο.

Το φυτικό άλας αποκαλείται συχνά «αντιθρεπτικό» επειδή συνδέεται με διάφορα θρεπτικά συστατικά και αναστέλλει την απορρόφησή τους στο σώμα.

Ενώ τα αμύγδαλα περιέχουν αξιοσημείωτη ποσότητα φυτικού άλατος, οι τρέχουσες μελέτες δείχνουν ότι η διαδικασία εμποτισμού δεν μειώνει σημαντικά τις συγκεντρώσεις φυτικών αλάτων. Το «αντιθρεπτικό» είναι επίσης ένας αμφιλεγόμενος όρος που δεν αναγνωρίζεται ευρέως από τους επαγγελματίες υγείας.

Ωστόσο, το να αφήνουμε τα ωμά αμύγδαλα να μουλιάσουν στο νερό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί φυσικά να επηρεάσει την υφή τους, καθιστώντας πιο εύκολο να καταναλωθούν και να προσφέρουν τα οφέλη των ξηρών καρπών για την υγεία.

  1. Μπορούν να βελτιώσουν την πεπτικότητα
  2. Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης
  3. Μπορούν να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους
  4. Μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Ο Νο1 ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου – Πλούσιος σε φυτικές ίνες, ω-3 και αντιοξειδωτικά 

1. Μπορούν να βελτιώσουν την πεπτικότητα

Το μούλιασμα των αμυγδάλων πριν τα φάτε μπορεί να βελτιώσει την πεπτικότητα τους. Έρευνες δείχνουν ότι λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε υγρασία, τα αμύγδαλα απορροφούν νερό κατά τη διαδικασία του μουλιάσματος. Καθώς απορροφούν το υγρό, η σφιχτή υφή τους μαλακώνει.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν γαστρεντερική ενόχληση όταν τρώνε ωμούς ξηρούς καρπούς μπορεί να ανέχονται την πιο απαλή υφή πιο εύκολα. Ωστόσο, η έρευνα είναι περιορισμένη και τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να ενσωματώσετε τα αμύγδαλα με ασφάλεια για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη τους.

2. Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης

Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μια κλινική μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με ιστορικό στεφανιαίας νόσου παρουσίασαν βελτιωμένα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) όταν κατανάλωναν 10 γραμμάρια μουσκεμένα αμύγδαλα το πρωί. Οι συμμετέχοντες είδαν επίσης βελτιώσεις στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) χοληστερόλης τους.

Ενώ πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μονοακόρεστα λίπη, οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη Ε που βρίσκονται στα αμύγδαλα μπορούν να συμβάλλουν σε αυτούς τους δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας. Για παράδειγμα, ενώ η αναλογία θρεπτικών συστατικών ποικίλλει για τα μουλιασμένα αμύγδαλα, 28 γραμμάρια ξηρών καβουρδισμένων αμυγδάλων παρέχει το 45% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας σε βιταμίνη Ε.

3. Μπορούν να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους

Η συμπερίληψη των μουλιασμένων αμυγδάλων σε μια υγιεινή, καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Οι 3 ξηροί καρποί με περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Μια μετα-ανάλυση 20 τυχαιοποιημένων δοκιμών ελέγχου διαπίστωσε ότι τα αμύγδαλα μείωσαν σημαντικά τη μέση μάζα σώματος περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Άλλες κλινικές μελέτες υποστήριξαν περαιτέρω αυτούς τους ισχυρισμούς, διαπιστώνοντας ότι τα αμύγδαλα μείωσαν τη μάζα σώματος και λίπους περισσότερο από τα καρύδια και τα φιστίκια.

Η έρευνα ειδικά για τα μουλιασμένα αμύγδαλα και την επιρροή τους στη διαχείριση του βάρους είναι περιορισμένη. Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 10 γραμμαρίων μουλιασμένων αμυγδάλων πριν από το πρωινό για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει την απώλεια βάρους. Τα ωμά αμύγδαλα είναι χορταστική τροφή και το μούλιαμά τους σε νερό αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε νερό και τη χορταστική τους φύση.

4. Μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Τα αμύγδαλα έχουν επαινεθεί εδώ και καιρό για τον υποτιθέμενο ρόλο τους στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο). Είναι μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Αποτελούν εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο έχει συνδεθεί με βελτιωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης. Επιπλέον, τα υγιή λίπη τους συμβάλλουν σε αισθήματα πληρότητας και βοηθούν στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης υδατανθράκων.

Οι 6 κορυφαίες τροφές για να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος

Ενώ η έρευνα για τα μουλιασμένα αμύγδαλα είναι περιορισμένη, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων βελτίωσε διάφορες παραμέτρους του μεταβολισμού της γλυκόζης. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αμυγδάλου συνδέθηκε με μειωμένη αιμοσφαιρίνη A1C, η οποία μετρά τα μέσα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για δύο έως τρεις μήνες.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version