Η μικρή πιπεράτη ρίζα που προστατεύει από καρκίνο και μυκητιάσεις και ωφελεί την καρδιά

Η μικρή πιπεράτη ρίζα που προστατεύει από καρκίνο και μυκητιάσεις και ωφελεί την καρδιά

Τέλεια κομμένη σε φέτες και ενσωματωμένη σε μια σαλάτα μαζί με άλλα λαχανικά, αυτή η μικρή πιπεράτη ρίζα έχει περισσότερα από όσα νομίζετε. Χαμηλή σε υδατάνθρακες, θερμίδες και γλυκαιμικό δείκτη και πλούσια σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας με τρόπους που δεν φαντάζεστε!

Είναι πιθανό να προέρχεται από τη Νοτιοανατολική ή την Κεντρική Ασία. Οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν επίσης για ιατρικούς λόγους. Πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι άρχισαν να την καλλιεργούν και με την πάροδο του χρόνου, εξαπλώθηκε σε νέα εδάφη. Η διατροφολόγος Kerry Torrensς εξηγεί στο BBC Good Food ει γιατί είναι τόσο καλή για εμάς.

Το μη δημοφιλές λαχανικό που μειώνει χοληστερίνη και αρτηριακή πίεση ταυτόχρονα -Έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Η μικρή πιπεράτη ρίζα και η διατροφική της αξία

Αυτή η τραγανή, πιπεράτη ρίζα είναι τα ραπανάκια και είναι μέλος της οικογένειας Brassica. Το πιο γνωστό είναι το κόκκινο ραπανάκι (Raphanus sativus). Το δέρμα τους μπορεί να είναι κόκκινο, μαύρο, κίτρινο, μοβ και ροζ και έχουν μια πικάντικη, πιπεράτη γεύση. Το μαγείρεμά τους κάνει τη γεύση πιο ήπια.

Διατροφικά αξία

Μια μερίδα 80g ραπανάκι (κόκκινο δέρμα, ωμό) παρέχει:

  • 10 kcal/39KJ
  • 0,6g πρωτεΐνης
  • 0,2g λίπος
  • 1,5g υδατάνθρακες
  • 1,0g φυτικές ίνες
  • 192mg κάλιο
  • 30mcg φυλλικού οξέος
  • 14mg βιταμίνη C

Ποια είναι τα 5 κορυφαία οφέλη των ραπανιών για την υγεία

  1. Είναι πηγή σουλφοραφάνης
  2. Είναι ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς
  3. Πηγή αντιοξειδωτικών
  4. Μπορεί να έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες
  5. Μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του ήπατος και την πέψη

1. Πηγή σουλφοραφάνης

Όπως και άλλα μέλη της οικογένειας brassica, τα ραπανάκια παρέχουν μια ένωση που μπορεί να μετατραπεί σε σουλφοραφάνη. Αυτό το πλούσιο σε θείο φυτοχημικό είναι ωφέλιμο για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να μειώνει δυνητικά τον κίνδυνο καρκίνου. Το κάνει αυτό προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες στο DNA καθώς και αδρανοποιώντας καρκινογόνες ουσίες.

2. Καλό για την υγεία της καρδιάς

Τα ραπανάκια είναι φιλικά για την καρδιά χάρη στο ότι αποτελούν πηγή σουλφοραφάνης καθώς και άλλων φυτικών ενώσεων, όπως οι ανθοκυανίνες.

Με προστατευτική αντιοξειδωτική δράση, αυτές οι φυτικές ενώσεις βοηθούν στη μείωση της φλεγμονώδους βλάβης που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Είναι αυτή η φλεγμονώδης βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και αθηροσκλήρωση.

Αντιπηκτικά: Ποια λαχανικά δεν πρέπει να τρώνε όσοι παίρνουν – Τι να προσέχουν

3. Πηγή αντιοξειδωτικών

Τόσο τα φύλλα όσο και η ρίζα του ραπανιού είναι πηγή αντιοξειδωτικών με τα φύλλα να παρέχουν φλαβονόλες όπως η επικατεχίνη και οι ρίζες να παρέχουν ενώσεις όπως η πυρογαλλόλη και άλλες φαινόλες.

Τα ραπανάκια περιέχουν επίσης βιταμίνη C, η οποία μαζί με τα άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά, συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων του σώματος από τις βλαβερές συνέπειες της γήρανσης ή ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής.

4. Μπορεί να έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες

Τα ραπανάκια περιέχουν μια φυσική αντιμυκητιακή ένωση (RsAFP2) που μπορεί να είναι αποτελεσματική κατά του μύκητα Candida albicans, ο οποίος εάν αφεθεί να πολλαπλασιαστεί, μπορεί να προκαλέσει κολπικές μολύνσεις και άφθες.

5. Μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του ήπατος και την πέψη

Το ραπανάκι, κυρίως το μαύρο ραπανάκι, μπορεί να διεγείρει τους πεπτικούς χυμούς και ιδιαίτερα τη ροή της χολής. Η χολή παράγεται από το συκώτι και χρησιμοποιείται από το πεπτικό σύστημα για την πέψη και τη διαχείριση των λιπών καθώς και για την απομάκρυνση των τοξινών και των άχρηστων προϊόντων από το συκώτι.

Είναι τα ραπανάκια ασφαλή για όλους;

Τα ραπανάκια είναι μια υγιεινή τροφή για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, εάν έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή, μπορεί να σας συμβουλεύσουν να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα των σταυρανθών λαχανικών που τρώτε. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα λαχανικά μπορεί να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του ιωδίου που είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Ωστόσο, αξίζει να έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να τρώτε μια λογική ποσότητα σε σταθερή βάση για να είναι ένα πρόβλημα. Εάν υποφέρετε από πέτρες στη χολή, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση ραπανάκια, κυρίως μαύρο ραπανάκι, μπορεί να προάγει τη ροή της χολής, γι’ αυτό συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αυξήσετε την πρόσληψη.

«Είμαι διατροφολόγος – Αυτά τα εποχιακά λαχανικά του φθινοπώρου προστατεύουν από καρκίνο»

Αν και τα ραπανάκια φαίνεται να είναι ωφέλιμα για όσους πάσχουν από διαβήτη, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από αυτά μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε εάν έχετε διαγνωσμένο πρόβλημα σακχάρου, όπως ο διαβήτης, θα πρέπει να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας. Τέλος, αν και η αλλεργία στα ραπανάκια είναι σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί σε ευαίσθητα άτομα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top