Υπάρχει ένα μεξικάνικο φρούτο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να ωφελήσουν την καρδιαγγειακή υγεία, την υγεία της όρασης και των ματιών, την υγεία των μαλλιών και των οστών. Γνωρίζετε ποιο είναι;
Η γλυκιά του γεύση και η σαρκώδης υφή του το καθιστά εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες, smoothies ή άλλα πιάτα, ενώ η ροζ-πορτοκαλί απαλή της σάρκα μπορεί να καταναλωθεί και μόνη της.
Το μεξικάνικο φρούτο και η διατροφική του αξία
Η παπάγια είναι ένας μαλακός, σαρκώδης καρπός του φυτικού είδους Carica. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά.
Τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή της μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και πολλά άλλα.
Διατροφή αξία της παπάγιας
Η παπάγια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. Ένα μικρό φρούτο παρέχει περίπου 95,6 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C, η οποία πληροί ή υπερβαίνει την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη για ενήλικες άνδρες (90 mg) και γυναίκες (75 mg).
Μία μέτρια παπάγια έχει περίπου:
- 120 θερμίδες
- 30 g υδατάνθρακες, μεταξύ των οποίων 5 g φυτικές ίνες και 18 g ζάχαρη
- 2 γρ πρωτεΐνη
Το συγκεκριμένο φρούτο είναι επίσης μια καλή πηγή για:
- φυλλικό οξύ
βιταμίνη Α - μαγνήσιο
- χαλκό
- παντοθενικό οξύ
- φυτικές ίνες
Έχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, α και β-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Κ και λυκοπένιο, το ισχυρό αντιοξειδωτικό που συνδέεται συχνότερα με τις ντομάτες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία και βοηθούν στην προστασία από μια σειρά παθήσεων υγείας.
Τα οφέλη της παπάγιας για την υγεία
- Όραση και υγεία των ματιών
- Καρδιακά νοσήματα
- Υγεία των μαλλιών
1. Όραση και υγεία των ματιών
Ορισμένες από τις οργανικές ενώσεις που υπάρχουν στην παπάγια μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες σε οφθαλμικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Μία από αυτές τις ενώσεις, που ονομάζεται λυκοπένιο, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του επιθηλίου της χρωστικής του αμφιβληστροειδούς -ένα μέρος του αμφιβληστροειδούς που είναι απαραίτητο για την υγιή όραση – από τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.
Περιέχει επίσης καροτίνη, μια ένωση που δίνει στην παπάγια το χαρακτηριστικό της πορτοκαλί χρώμα. Η καροτίνη συνδέεται με τη βελτίωση της όρασης και την πρόληψη της νυχτερινής τύφλωσης.
Χοληστερίνη: Το φρούτο που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για να τη μειώσετε, σύμφωνα με καρδιολόγους
Η ζεαξανθίνη, ένα αντιοξειδωτικό, φιλτράρει τις βλαβερές ακτίνες του μπλε φωτός. Θεωρείται ότι παίζει προστατευτικό ρόλο στην υγεία των ματιών και μπορεί να αποτρέψει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
2. Καρδιακά νοσήματα
Τα αντιοξειδωτικά του φρούτου, όπως το λυκοπένιο, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες σύμφωνα με έρευνα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.
Είναι επίσης υψηλή σε κάλιο, το οποίο μπορεί να είναι ευεργετικό για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Η αύξηση της πρόσληψης καλίου μαζί με τη μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι η πιο σημαντική διατροφική αλλαγή που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
3. Υγεία των μαλλιών
Η παπάγια είναι επίσης εξαιρετική για τα μαλλιά επειδή περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία απαραίτητη για την παραγωγή σμήγματος, το οποίο διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών.
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C, την οποία μπορεί να προσφέρει η παπάγια, είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και τη συντήρηση του κολλαγόνου, το οποίο παρέχει δομή στο δέρμα.
Πιθανές παρενέργειας της παπάγιας – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε
Ο καρπός της παπάγιας είναι μια κοινή τροφή και είναι ασφαλής να καταναλωθεί όταν είναι ώριμος. Ωστόσο, το άγουρο φρούτο περιέχει λάτεξ παπάγιας, το οποίο περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη. Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων αυτού του ενζύμου θα μπορούσε να βλάψει τον οισοφάγο, αλλά αυτός ο κίνδυνος είναι χαμηλός όταν καταναλώνετε ώριμη παπάγια.
Επιπλέον, τα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ μπορεί επίσης να είναι αλλεργικά στην παπάγια, επομένως μπορεί να χρειαστεί να είναι προσεκτικοί με τα φρούτα και τα προϊόντα που περιέχουν το φρούτο.