Υπάρχει ένα μαύρο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή διατροφή και μπορεί να ωφελήσει την υγεία με διάφορους τρόπους, όπως η βελτίωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις όπως η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση. Γνωρίζετε ποιο είναι;
Σκόρδο: Ο πανέξυπνος τρόπος να το αποθηκεύετε για να κρατάει έως και 6 μήνες
Ποιο είναι το μαύρο μπαχαρικό και πώς ωφελεί την υγεία μας
Μιλάμε για το μαύρο σκόρδο, το οποίο είναι σκόρδο (Allium sativum L.) που έχει παλαιώσει σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Όταν το φρέσκο σκόρδο εκτίθεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 60-90 βαθμοί Κελσίου και σε επίπεδα υγρασίας μεταξύ 70-90% για αρκετές εβδομάδες, το αποτέλεσμα είναι ένα βαθύ καφέ-μαύρο σκόρδο με μαστιχωτή υφή και γλυκιά γεύση που έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από το κανονικό σκόρδο.
Υψηλό σε αντιοξειδωτικά
Το μαύρο σκόρδο είναι μια εξαιρετική πηγή προστατευτικών φυτικών ενώσεων και περιέχει υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αντιοξειδωτικών από το κανονικό σκόρδο. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν από την κυτταρική βλάβη εξουδετερώνοντας τις αντιδραστικές ενώσεις που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.
Υπάρχουν πολλοί τύποι αντιοξειδωτικών που συγκεντρώνονται στο σκόρδο και η διαδικασία παλαίωσης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μαύρου σκόρδου αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων από αυτές τις ουσίες. Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι το μαύρο σκόρδο περιέχει:
- έως και 10 φορές περισσότερες φαινολικές ενώσεις, όπως το υδροξυκινναμικό οξύ, και
- έως και οκτώ φορές περισσότερες φλαβονοειδείς ενώσεις σε σύγκριση με το κανονικό σκόρδο.
Το μαύρο σκόρδο είναι επίσης μια συμπυκνωμένη πηγή φυτοχημικών ουσιών που περιέχουν θείο όπως το GSMCS και η SAMC, τα οποία έχουν ισχυρές κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες.
Το μαύρο σκόρδο όχι μόνο είναι υψηλότερο σε ορισμένες προστατευτικές ουσίες από το κανονικό, αλλά μελέτες δείχνουν ότι η θερμική επεξεργασία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του αυξάνει τη βιοπροσβασιμότητα των ενώσεων θείου σε αυτό, που σημαίνει ότι απορροφώνται πιο εύκολα από το σώμα.
Οι δύο «υπερτροφές» που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την υγεία του εντέρου
Οι ενώσεις θείου που βρίσκονται στο σκόρδο πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για τα περισσότερα οφέλη του στην υγεία. Αυτές οι ουσίες έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα και μπορεί να προστατεύουν από ορισμένες παθήσεις υγείας. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά σκόρδο έχουν χαμηλότερα ποσοστά ορισμένων ασθενειών, όπως καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος.
Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς
Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε σκόρδο σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά παραγόντων κινδύνου καρδιοπάθειας όπως:
- η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση),
- η υψηλή χοληστερόλη και
- η αθηροσκλήρωση—η πάχυνση ή η σκλήρυνση των αρτηριών που προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας.
Λόγω των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων του σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, το μαύρο σκόρδο μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Μελέτες δείχνουν ότι αυτός ο ειδικός τύπος σκόρδου μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και την αθηροσκλήρωση.
Μια μικρή μελέτη 62 ατόμων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τεσσάρων σκελίδων μαύρου σκόρδου καθημερινά για 12 εβδομάδες είχε σημαντικά αυξημένα επίπεδα απολιποπρωτεΐνης Α (Apo)A1, μιας πρωτεΐνης που βοηθά την HDL χοληστερόλη να αφαιρέσει την LDL από την κυκλοφορία του αίματος.
Είχαν επίσης σημαντικά μειωμένα μόρια κυτταρικής προσκόλλησης, τα οποία είναι πρωτεΐνες που επιτρέπουν στα κύτταρα να κολλήσουν το ένα στο άλλο και στο περιβάλλον τους. Οι πρωτεΐνες αυτές παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν επίσης ότι το εκχύλισμα από μαύρο σκόρδο θα μπορούσε να ενισχύσει τα επίπεδα της προστατευτικής για την καρδιά HDL χοληστερόλης και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Το μαύρο σκόρδο μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς σε άτομα με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία με 20 γραμμάρια μαύρου σκόρδου την ημέρα για έξι μήνες βελτίωσε την καρδιακή λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας αίματος πλούσιου σε οξυγόνο που αντλείται από την καρδιά, σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.
Η θεραπεία με μαύρο σκόρδο αύξησε τα επίπεδα στο αίμα των αντιοξειδωτικών ενζύμων GSH-Px και SOD, υποδηλώνοντας ότι το μαύρο σκόρδο βοηθά στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού, που μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη λειτουργία της καρδιάς.
Πηγές: Health, National Collaborating Centre for Environmental Health, Molecules, Oncology Letters, Frontiers in Nutrition, Nutrients, Nutrition, Frontiers in Physiology