Για τους περισσότερους ανθρώπους, το να ζήσουν μέχρι τα 100 μπορεί να φαντάζει απίθανο. Ωστόσο, η μακροζωία που φαίνεται ανέφικτη σε πολλούς, είναι πραγματικότητα για τους χιλιάδες αιωνόβιους του κόσμου, οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν τον ένα αιώνα ζωής, πιθανότατα μέσω καλών αποφάσεων για την υγεία, όπως η αποφυγή ορισμένων τροφών και συνηθειών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτός από τα τρόφιμα που τρώμε, τα ποτά που καταναλώνουμε παίζουν επίσης ρόλο στην ποιότητα ζωής και τη μακροζωία μας. Ποια από αυτά, λοιπόν, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των αιωνόβιων για μια μεγάλη διάρκεια ζωής;
Μακροζωία: Τι δείχνουν οι εξετάσεις αίματος όσων ζουν πολλά χρόνια
Τα τρία ποτά που ενισχύουν τη μακροζωία, σύμφωνα με ειδικό
Ο ειδικός σε θέματα μακροζωίας Dan Buettner έχει περάσει χρόνια διερευνώντας τις Μπλε Ζώνες, περιοχές σε όλο τον κόσμο όπου οι ντόπιοι αψηφούν τις πιθανότητες ζώντας μέχρι τα 100 σε ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό. Στην προσπάθειά του να αποκαλύψει τα μυστικά αυτών των περιοχών που είναι διάσημες για τη μακροζωία των κατοίκων τους, ο Buettner εντόπισε πολλά τρόφιμα και ποτά που θα μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην παρατεταμένη διάρκεια ζωής των κατοίκων.

- Καφές
- Κόκκινο κρασί
- Νερό
Άσκηση: Η προπόνηση που κάνει 82χρονος γυμναστής και φαίνεται 50άρης – Ποιο είναι το μυστικό του;
1. Καφές
Ένα τέτοιο είδος είναι ο καφές. Ο Buettner έχει αναφερθεί πολλάκις στις «άφθονες ποσότητες» καφέ που καταναλώνουν οι κάτοικοι σε περιοχές που φημίζονται για τη μακροζωία τους, όπως η Ικαρία, η Σαρδηνία και η Nicoya.
Στο βιβλίο του, The Blue Zones Secrets for Living Longer, πρότεινε ότι αυτό το δημοφιλές ρόφημα σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά της νόσου Πάρκινσον, ισχυρισμό που υποστηρίζεται από επιστημονική έρευνα. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2000, βρήκε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη καφέ και καφεΐνης σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον».
Στην έρευνά τους, ανακάλυψαν έναν κρίσιμο παράγοντα ως βασικό στην αποτροπή της νόσου: ήταν η καφεΐνη. «Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο μηχανισμός σχετίζεται με την πρόσληψη καφεΐνης και όχι με άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στον καφέ», τόνισαν οι επιστήμονες.
2. Κόκκινο κρασί
Περνώντας στο θέμα του κόκκινου κρασιού, πολλοί μπορεί να εκπλαγούν όταν μάθουν ότι αυτό το ποτό είναι αρκετά δημοφιλές μεταξύ των κατοίκων των Μπλε Ζωνών που προσέχουν την υγεία τους, με το μέτρο να είναι η κατευθυντήρια αρχή.
Επαναλαμβάνοντας την ισορροπημένη προσέγγισή τους, ο Dan Buettner μετέφερε: «Οι άνθρωποι στις περισσότερες Μπλε Ζώνες πίνουν ένα έως τρία μικρά ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα, συχνά με ένα γεύμα και με φίλους».
Οι ειδικοί έχουν επίσης εντοπίσει πώς το κόκκινο κρασί, όταν καταναλώνεται υπεύθυνα, μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ (NIH) υποδηλώνει μια σχέση μεταξύ κόκκινου κρασιού και υγείας της καρδιάς:
«Τα οφέλη από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχουν υποστηριχθεί ευρέως από την επιστημονική βιβλιογραφία και, σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσληψη κόκκινου κρασιού έχει συσχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο».
3. Νερό
Ωστόσο, η συζήτηση περί μακροζωίας δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί μόνο στην απόλαυση του αλκοόλ, καθώς η διατήρηση της ενυδάτωσης επαινείται εξίσου -ίσως και περισσότερο- για τα οφέλη για την υγεία.
Σε μια συνέντευξη στην Daily Express πέρυσι, ο Δρ. Sunni Patel από το Dish Dash Deets έριξε φως στις αρετές του νερού: «Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού βοηθά στη διατήρηση του σωστού όγκου αίματος και προάγει τη βέλτιστη κυκλοφορία του αίματος».
Ο ειδικός τόνισε τη σημασία της ενυδάτωσης, σημειώνοντας: «Η επαρκής ενυδάτωση διασφαλίζει ότι το αίμα ρέει ομαλά μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων. Βοηθά, επίσης, στην αραίωση της συγκέντρωσης ορισμένων συστατικών στο αίμα, όπως το ινωδογόνο και τα αιμοπετάλια, τα οποία εμπλέκονται στον σχηματισμό θρόμβων».
Πηγές: Express, British Nutrition Foundation, JAMA Network, Molecules, American Physiological Society