Site icon Όλο Υγεία

Μακροζωία: Τι ώρα πρέπει να πίνετε τον καφέ σας για να ζήσετε περισσότερο

καφές - μακροζωία

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες για μακροζωία; Η ώρα που πίνετε τον καφέ σας μπορεί να παίζει ρόλο. Δείτε ποια είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να απολαύσετε το αγαπημένο σας ρόφημα και πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας, σύμφωνα με ειδικούς.

«Είμαι ειδικός στη μακροζωία – Όσοι ζουν μέχρι τα 100 απολαμβάνουν αυτά τα τρία ποτά»

Καφές: Πώς επηρεάζει τη μακροζωία

Η τακτική κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καθώς και με βελτιωμένη ανοχή στη γλυκόζη, χαμηλότερα επίπεδα υπεργλυκαιμίας και αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, σύμφωνα με μελέτη του European Endocrinology. Αυτά τα οφέλη αποδίδονται σε διάφορα συστατικά του καφέ, όπως τα χλωρογενικά οξέα, τα οποία μπορεί να επηρεάζουν την έκκριση ινκρετινών, τον μεταβολισμό της γλυκόζης στο ήπαρ και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, προστατευτική δράση έναντι ορισμένων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του ήπατος και προστασία από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Τώρα, ένας ειδικός υποστηρίζει ότι η κατανάλωση καφέ το πρωί μπορεί «να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο». Ωστόσο, δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα μετά το μεσημέρι, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι μπορεί να συμβεί το αντίθετο.

Πόσο πιθανό είναι να ζήσετε έως τα 100; Ποιοι είναι οι 2 παράγοντες που καθορίζουν την μακροζωία

Τι ώρα πρέπει να πίνουμε τον καφέ για να ζήσουμε περισσότερο

Όσοι πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ κάθε πρωί θα μπορούσαν να προσθέσουν χρόνια στη ζωή τους, αλλά μόνο αν πρόκειται για σκέτο, χωρίς ζάχαρη, καφέ με μέτριο ψήσιμο. Οι πιο ανοιχτοί καφέδες συνήθως περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και η αποφυγή προσθήκης ζάχαρης και κρέμας διατηρεί χαμηλά τις θερμίδες.

Αυτή είναι η άποψη του Αμερικανού ερευνητή μακροζωίας και συγγραφέα Dan Buettner. Ο ίδιος αναφέρει:

«Πιστεύω πως ένα από τα καλύτερα ροφήματα για μακροζωία είναι ο καφές, αλλά ένα από τα σημαντικότερα “μυστικά” είναι να τον πίνεις πριν το μεσημέρι. Αν πιεις ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ πριν τις 12 το μεσημέρι, μειώνεται η πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου.

«Αν όμως πίνεις καφέ το απόγευμα ή το βράδυ, δεν φαίνεται να προσφέρει το ίδιο όφελος. Επιπλέον, αν πίνεις καφέ πολύ αργά μέσα στην ημέρα, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου. Κι ο κακός ύπνος σημαίνει μικρότερη διάρκεια ζωής», προσθέτει.

Οι επιστήμονες βρήκαν το κλειδί της μακροζωίας στο DNA και τη διατροφή μιας 117χρονης

Όσοι πίνουν καφέ το πρωί μειώνουν κατά 31% την πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιά

Και δεν είναι μόνο ο Dan που υποστηρίζει αυτή την άποψη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πόσο καφέ πίνεις, αλλά πότε τον πίνεις.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από περίπου 40.000 ενήλικες σχετικά με την κατανάλωση καφέ, καφεϊνούχου και ντεκαφεϊνέ, σε καθημερινή βάση. Στην αρχή της έρευνας, κανένα άτομο από την ομάδα δεν είχε καρδιακή ή κυκλοφορική νόσο.

Κατά τη συλλογή των δεδομένων, αποκαλύφθηκε ότι πάνω από το ένα τρίτο (36%) των συμμετεχόντων έπιναν κυρίως καφέ το πρωί, αναφέροντας ότι το πρώτο τους φλιτζάνι ήταν μεταξύ 4 π.μ. και 12 μ.μ.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν καφέ κυρίως το πρωί είχαν 31% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιακή ή κυκλοφορική νόσο, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ, μετά από ένα μέσο διάστημα 10 ετών.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, αλλά δεν διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση καφέ, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, επηρέασε σημαντικά τον συγκεκριμένο κίνδυνο.

«Είμαι καθηγητής μακροζωίας – Οι 3 κανόνες στο περπάτημα για να ζήσετε περισσότερο»

Ο καφές καταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι η κατανάλωση καφέ το πρωί ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις, επειδή τόσο ο καφεϊνούχος όσο και ο ντεκαφεϊνέ καφές περιέχουν ουσίες που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στον οργανισμό.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συσσώρευσης λιπαρών ουσιών (πλακών) στα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μείωση του κινδύνου αυτών των χρόνιων παθήσεων μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι όσοι πίνουν καφέ το πρωί μπορεί να ωφελούνται περισσότερο από τις πιθανές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, καθώς ορισμένα μόρια στο αίμα που προκαλούν φλεγμονή είναι πιο ενεργά νωρίς μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, ορισμένοι διατηρούν επιφυλάξεις απέναντι στη διατροφική αυτή επιλογή.

«Ήδη γνωρίζουμε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ – περίπου 4 με 5 φλιτζάνια την ημέρα – είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους και δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη υποδεικνύει ότι η ώρα της κατανάλωσης παίζει επίσης ρόλο, δήλωσε η Tracy Parker, ανώτερη διαιτολόγος στο British Heart Foundation.

Άσκηση σε χάπι: Η ανακάλυψη που μπορεί να παρατείνει τη μακροζωία και να τονώσει τη φυσική κατάσταση

Κίνδυνοι από υπερβολική κατανάλωση καφέ

Ο καφές πάντως ενέχει και κάποιους κινδύνους, κυρίως λόγω της καφεΐνης. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως άγχος, πονοκεφάλους και αύξηση των καρδιακών παλμών.

Ο καφές μπορεί επίσης να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (γνωστή και ως καούρα). Επιπλέον, ενδέχεται να προκαλέσει αυξημένα ουροποιητικά συμπτώματα, όπως συχνουρία και επιτακτική ούρηση, εξαιτίας της καφεΐνης.

Μακροζωία: Θέλετε να ζήσετε 14 χρόνια περισσότερο; Τα 4 βήματα που πρέπει να κάνετε

Κατά μέσο όρο, η κατανάλωση έως τριών με τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα ή περίπου 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες, εφόσον συνοδεύεται από ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version