Μπορεί να έχει πέσει σε δυσμένεια μεταξύ των millennials που αγαπούν τον καφέ, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου ροφήματος μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο συμβάλλοντας στη μακροζωία.
Τρία φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση, σύμφωνα με μια μελέτη. Κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα προφανή οφέλη κατά της γήρανσης μπορεί να οφείλονται σε ισχυρές ενώσεις που κρύβονται μέσα σε ένα φλιτζάνι τσάι.
Έρευνες έχουν δείξει από καιρό ότι το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε ουσίες που συνδέονται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, του εντέρου και του εγκεφάλου. Μελέτες σε ζώα έχουν επίσης προτείνει ότι τα φλαβονοειδή -μια ένωση που βρίσκεται πλούσια στα διάφορα είδη τσαγιού – μπορεί να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής σε σκουλήκια, μύγες και ακόμη και ποντίκια.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο Sichuan στο Chengdu της Κίνας ανέλυσαν δεδομένα από 5.998 Βρετανούς ηλικίας 37 έως 73 ετών καθώς και 7.931 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών στην Κίνα.
Τους ρώτησαν για τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού, συμπεριλαμβανομένου του τύπου που καταναλώνουν -όπως πράσινο, μαύρο, κίτρινο ή oolong (ένα παραδοσιακό κινέζικο τσάι)- και τον συνηθισμένο αριθμό των φλιτζανιών που πίνουν την ημέρα.
Στη συνέχεια, η ομάδα συνέκρινε δείκτες γήρανσης μεταξύ των συμμετεχόντων, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και το ποσοστό σωματικού λίπους, για να υπολογίσει τη βιολογική τους ηλικία.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έπιναν τσάι παρουσίαζαν μοτίβα που σηματοδοτούσαν πιο αργή βιολογική γήρανση. Αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες, να καταναλώνουν αλκοόλ και να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα αϋπνίας και άγχους.
Γράφοντας στο περιοδικό The Lancet Regional Health – Western Pacific, οι επιστήμονες είπαν: «Η σχέση έκθεσης-απόκρισης υποδηλώνει ότι η κατανάλωση περίπου τριών φλιτζανιών τσαγιού ή έξι έως οκτώ γραμμαρίων φύλλων τσαγιού την ημέρα μπορεί να προσφέρει τα πιο εμφανή οφέλη κατά της γήρανσης».
«Η μέτρια κατανάλωση τσαγιού εμφάνισε τα ισχυρότερα αντιγηραντικά οφέλη μεταξύ των σταθερών καταναλωτών τσαγιού», πρόσθεσαν οι επιστήμονες.
Όσοι σταμάτησαν να πίνουν τσάι εμφάνισαν επίσης μεγαλύτερη αύξηση στη βιολογική επιτάχυνση της γήρανσης.
Οι ουσίες στο τσάι που συμβάλλουν στη μακροζωία
Οι πολυφαινόλες -οι κύριες βιοδραστικές ουσίες στο τσάι- έχει αναφερθεί ότι ρυθμίζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη ρύθμιση των αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία στην ανοσία, το μεταβολισμό και τη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Και παρόλο που οι ερευνητές δεν εξέτασαν εάν ορισμένοι τύποι τσαγιού επηρέαζαν τη βιολογική γήρανση, δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των καταναλωτών τσαγιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, όπου το μαύρο και το πράσινο τσάι είναι πιο κοινά, αντίστοιχα.
Επίσης, δεν είχε σημασία αν τους άρεσε το τσάι τους ζεστό ή αν προτιμούσαν την κούπα τους να έχει κρυώσει. Αλλά οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι απέτυχαν να καταγράψουν το μέγεθος των φλυτζανιών τσαγιού που χρησιμοποιούσαν οι συμμετέχοντες.
Η μελέτη ήταν μόνο παρατηρητική, επομένως δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού ήταν υπεύθυνη για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης.